Ποιος πίνει περισσότερο στην Ευρώπη;

Ποιος πίνει περισσότερο στην Ευρώπη;

Πόσο πίνετε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας; Η γεωγραφική περιοχή και η κουλτούρα αλκοόλ της χώρας σας, θα χρωματίσει την απάντησή σας. Εάν είστε ανατολικοευρωπαίος, μάλλον προτιμάτε τη βότκα. Εάν ζείτε στη νότια Ευρώπη, μάλλον είστε λάτρης του κρασιού. Οι βόρειοι συχνά πίνουν μπύρα. Αλλά πόσο αλκοόλ είναι πραγματικά σε ένα ποτήρι βότκα, κρασί ή μπύρα; Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και – μέχρι τώρα – κατέστησε αδύνατη τη σύγκριση της κατανάλωσης αλκοόλ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) συνεργάστηκαν με επιστήμονες από περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες και από κοινού κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα αυτού του παζλ. Ανέπτυξαν ερωτηματολόγιο προσαρμοσμένο στις συνήθειες κατανάλωσης κάθε γεωγραφικής περιοχής χρησιμοποιώντας κάρτες που απεικόνιζαν μονάδες αλκοόλης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους τύπους και τις ποσότητες αλκοόλ που πωλούνται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι απαντήσεις μετατράπηκαν στη συνέχεια σε γραμμάρια αλκοόλης.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (European Social Survey), μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σε περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες. Μια ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης του NTNU διεξήγαγε το μέρος της έρευνας που ασχολείται με την υγεία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών κατανάλωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στις ευρωπαϊκές χώρες ποικίλλει σημαντικά. Οι άνδρες κατανάλωναν σχεδόν δύο φορές περισσότερες μονάδες αλκοόλ από τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες στο Ισραήλ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πίνουν το λιγότερο. Οι Ιρλανδοί πίνουν συνολικά πιο πολύ. Η επεισοδιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο διαδεδομένη στην Πορτογαλία, με τη Βρετανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στις σκανδιναβικές χώρες, οι Δανοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ συνολικά, ενώ επεισοδιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ του σαββατοκύριακου, είναι πιο συχνή μεταξύ των Νορβηγών ανδρών.

Αυτή είναι η έβδομη φορά που έχει διεξαχθεί η συγκεκριμένη μελέτη πληθυσμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές του NTNU συμμετείχαν με τις δικές τους ερωτήσεις. Ο Terje Andreas Eikemo, καθηγητής κοινωνιολογίας του NTNU, ηγήθηκε των εργασιών σε θέματα υγείας. Σύμφωνα με τον Eikemo, η συνεργασία μεταξύ κοινωνικών επιστημών και ομάδων ιατρικών ερευνών σε αυτή τη μελέτη παρέχει στους ερευνητές μοναδικά δεδομένα σχετικά με τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. “Οι ερευνητές σε αυτούς τους τομείς δεν έχουν συνεργαστεί αρκετά ως τώρα. Τώρα, για πρώτη φορά, μπορέσαμε να συνδυάσουμε ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, την εργασία, την εκπαίδευση και τον τρόπο ζωής με συγκεκριμένα περιστατικά υγείας”.

“Στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος και του καπνίσματος επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων, για παράδειγμα. Τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στην αιτιακή αλυσίδα και να εντοπίσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν”, εξηγεί ο Eikemo, ο οποίος ερευνά τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία των ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα επιβεβαιώνει τι γνώριζαν οι επιστήμονες σχετικά με την κοινωνική θέση και την κατανάλωση οινοπνεύματος: οι πιο οικονομικά ευκατάστατοι πίνουν περισσότερο.

Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ είναι υψηλότερη στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά η υπερβολική επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο κοινή στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Τα στοιχεία από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι διαθέσιμα στο κοινό. Σκοπός των μελετών είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στάσεις, τις αξίες και τα πρότυπα συμπεριφοράς στις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε οι διαφορές και οι αλλαγές να μπορούν να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου. «Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους, μπορούμε να δούμε τι λειτουργεί – και οι χώρες μπορούν να διαμορφώσουν τα συστήματα υγείας τους βασισμένοι σε συστήματα που επιτυγχάνουν σε άλλες χώρες», λέει ο Eikemo.

Οι ερωτήσεις πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τις απαντούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Για παράδειγμα, πληροφορίες για το εισόδημα είναι ένα λιγότερο ευαίσθητο θέμα στη Νορβηγία απ ‘ότι σε ορισμένες άλλες χώρες. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιστήμονες έπρεπε επίσης να σχεδιάζουν ερωτήσεις που θα ερμηνεύονταν με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Αυτό αποτελεί πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος – και οι τύποι και οι ποσότητες αλκοόλ που πωλούνται και σερβίρονται ποικίλλουν σημαντικά. Οι ερευνητές της NTNU επιλύθηκαν αυτή την πρόκληση αναπτύσσοντας μια σειρά καρτών που απεικονίζουν διάφορους τύπους και ποσότητες αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εικονογραφήσεις της κάρτας όταν ανέφεραν πόσα πίνουν κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης περιόδου. Οι κάρτες δείχνουν, για παράδειγμα, αυτό που θεωρείται ένα μεγάλο και μικρό ποτήρι κρασί. “Αναπτύξαμε διαφορετικές κάρτες για κάθε χώρα, και μπορέσαμε να μετατρέψουμε τις απαντήσεις για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε αριθμό γραμμάριων αλκοόλ”, δήλωσε ο Eikemo.

SOURCE https://geminiresearchnews.com/2017/05/who-in-europe-drinks-the-most/

Reference: Tim Huijts, Per Stornes, Terje A. Eikemo, Clare Bambra, The HiNews Consortium; The social and behavioural determinants of health in Europe: findings from the European Social Survey (2014) special module on the social determinants of health. Eur J Public Health2017; 27 (suppl_1): 55-62. doi: 10.1093/eurpub/ckw231