Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (https://www.worldheartday.org/) γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Ξέρετε όμως τι σημαίνει να είστε υγιής στην καρδιά; Κάντε το τεστ της Καρδιάς και δείτε πόσα γνωρίζετε!

Ερώτηση 1. Μια υγιεινή διατροφή σημαίνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πόσο είναι μια μερίδα;

α) 50 g
β) 80 g
γ) 100 g

Ερώτηση 2. Ποιο είδος λίπους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης πάρα πολύ;

α) τα ακατέργαστα λιπαρά
β) τα τρανς λιπαρά

Ερώτηση 3. Η άσκηση μέτριας έντασης αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να ιδρώνετε ελαφρά. Πόσα λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ενήλικες (ηλικίας 18-64) για να διατηρούν την καρδιά τους υγιή;

α) 50 λεπτά
β) 120 λεπτά
γ) 150 λεπτά

Ερώτηση 4. Η άσκηση έντονης έντασης σας κάνει να αναπνέετε πιο δύσκολα και σας είναι δύσκολο να μιλάτε ταυτόχρονα. Πόσα λεπτά έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ενήλικες (ηλικίας 18-64) για να διατηρούν την καρδιά τους υγιή;

α) 50 λεπτά
β) 75 λεπτά
γ) 95 λεπτά

Ερώτηση 5. Μέσα σε πόσα έτη αφότου σταματήσετε το κάπνισμα επιστρέφει ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στα επίπεδα ενός μη καπνιστή;

α) 15 χρόνια
β) 25 χρόνια
γ) ποτέ!

Ερώτηση 6. Ποια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα;

α) Καρκίνος πνεύμονος
β) Πνευμονία
γ) Καρδιακή νόσο

Ερώτηση 7. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης, “καλή” και “κακή”. Ποιος είναι ο κακός τύπος;

α) λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)
β) λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)


ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερώτηση 1. Το σωστό είναι 80γρ. 80γρ. είναι ίσο με 4 μπουκετάκια μπρόκολο, 1 αχλάδι, μια χούφτα ψιλοκομμένα καρότα, 2 δαμάσκηνα, 4 κουταλιές σούπας μαγειρεμένο καλαμπόκι, σπανάκι ή πράσινα φασόλια ή 7 ντοματάκια.

Ερώτηση 2. Τα τρανς λίπη. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε τηγανισμένα τρόφιμα, πίτες, κέικ, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, γαριδάκια … οτιδήποτε γενικά αναφέρει ‘μερικώς υδρογονωμένο λίπος ή έλαιο’ στα συστατικά.

Ερώτηση 3. Η απάντηση είναι 150 λεπτά. Για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αυξήσετε στα 300 λεπτά την εβδομάδα. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε κάποιο νέο πρόγραμμα άσκησης.

Ερώτηση 4. 75 λεπτά! Για τα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι διαφορετικές – πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 60 λεπτών μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση καθημερινά.

Ερώτηση 5. Μέσα σε 15 χρόνια! Η διακοπή του καπνίσματος είναι το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε, μιλήστε στον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ερώτηση 6. Περίπου το 80% όλων των θανάτων ενηλίκων (και πάνω από το ήμισυ όλων των θανάτων) από την έκθεση σε παθητικό καπνό προκαλείται από καρδιακές παθήσεις. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε, μιλήστε στον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ερώτηση 7. Η υπερβολική λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λιπαρών υλικών στα τοιχώματα των αρτηριών σας.
Η HDL είναι «καλή» επειδή μεταφέρει την χοληστερόλη πίσω στο συκώτι για να διασπαστεί. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Πηγή https://www.worldheartday.org/