Οι πράσινες σχολικές αυλές προσφέρουν πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των κοινοτήτων

Οι πράσινες σχολικές αυλές προσφέρουν πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των κοινοτήτων

Πολλά ερευνητικά ευρήματα, τα οποία όλο και αυξάνονται, υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η πρόσβαση σε περιοχές με φύση βελτιώνει την υγεία σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία της καρδιάς, η ψυχική υγεία, η διαχείριση βάρους, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας και το άγχος στα παιδιά. Μια ιδέα που κερδίζει σε αυτόν τον τομέα είναι οι πράσινες σχολικές αυλές (green schoolyards). Αλλά πως είναι μια πράσινη σχολική αυλή;

Μια μελέτη με τίτλο «Green Schoolyards Support Healthy Bodies, Minds and Communities» που διερεύνησε την έννοια της πράσινης σχολικής αυλής, παρουσιάστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Σικάγο. “Οι πράσινες σχολικές αυλές μπορούν να περιλαμβάνουν υπαίθριες αίθουσες διδασκαλίας, κήπους, παραδοσιακό εξοπλισμό παιχνιδιού, κήπους λαχανικών, δέντρα και πολλά άλλα”, λέει ο Stephen Pont, Καθηγητής Παιδιατρικής στο UT-Austin Dell Medical School. “Και μετά τα σχολικά μαθήματα, αυτές οι πράσινες αυλές μπορούν να είναι ανοιχτές για τη γύρω κοινότητα, ωφελώντας όλους”.

Οι πράσινες σχολικές αυλές προσφέρουν μια ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν ένα υγιές υπαίθριο περιβάλλον στο πλαίσιο της καθημερινής τους ζωής. Μετά τις ώρες του σχολείου, προσφέρουν σε ολόκληρη την κοινότητα, μέσω της μεγαλύτερης κοινωνικής ζωής των οικογενειών και των αυξημένων ευκαιριών για ενεργό υπαίθριο παιχνίδι και χαλάρωση.

“Πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές σχολικές αυλές. Σε πολλές γειτονιές, ο κλασσικός χώρος παιχνιδιού είναι μια άγονη παιδική παιδική χαρά ή μια τσιμεντένια πλάκα που περιβάλλεται από φράχτη με κάγκελα – ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον για παιχνίδι για παιδιά” λέει ο Richard Louv του Δικτύου Παιδιά & Φύση (Children & Nature Network).

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνόψισαν την επιστημονική βιβλιογραφία πάνω στα οφέλη των πράσινων σχολικών αυλών για τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα, το ευεργετικό παιχνίδι, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία. Μέχρι σήμερα, η έρευνα σχετικά με τα οφέλη από τις πράσινες σχολικές αυλές οδήγησε 5 πόλεις να υλοποιήσουν τέτοια έργα σε συνεργασία με το Δίκτυο Παιδιά & Φύση και τον Αμερικάνικο Εθνικό Σύνδεσμο Πόλεων (Children & Nature Network, National League of Cities).

“Τόσοι ιατροί και επαγγελματίες υγείας επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη φύση, αλλά συχνά ξεχνάμε ότι η φύση μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για την υγεία των ασθενών μας, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη βελτίωση πολλών ιατρικών καταστάσεων” λέει ο Δρ. Pont. “Πρέπει όλοι να συνηγορήσουμε ώστε τα παιδιά και οι οικογένειες να πάρουν περισσότερη από τη βιταμίνη που λέγεται Φύση”.

Πηγή: American Academy of Pediatrics, news release, Sept. 15, 2017
Περισσότερα για τις πράσινες σχολικές αυλές http://www.childrenandnature.org/initiatives/schoolyards/