“Τα παιδιά υποφέρουν πολύ περισσότερο από τον εκφοβισμό πρόσωπο-με-πρόσωπο σε σχέση με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό”, αναφέρει η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health. Οι ερευνητές ρώτησαν σχεδόν 300.000 άτομα ηλικίας 15 ετών σχετικά με τις εμπειρίες εκφοβισμού που είχαν, στη μεγαλύτερη εθνική μελέτη για τον εκφοβισμό μέχρι σήμερα.
Το 30% των εφήβων απάντησε ότι, τους δύο προηγούμενους μήνες, είχε βιώσει “παραδοσιακές” μορφές εκφοβισμού (σωματικό, λεκτικό ή εκφοβισμό στις σχέσεις), ενώ το 3% αντιμετώπισε τόσο παραδοσιακές μορφές όσο και ηλεκτρονικό εκφοβισμό, όπως το να δεχτεί δυσάρεστα μηνύματα κειμένου ή αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. Λιγότερο από το 1% δήλωσε ότι βίωσε μόνο τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Τακτικός εκφοβισμός αναφέρθηκε πιο συχνά από τα κορίτσια (36%) σε σχέση με τα αγόρια (24%).
Οι έφηβοι ρωτήθηκαν πόσες φορές κατά τους τελευταίους δύο μήνες είχαν βιώσει τα εξής:
– Με αποκάλεσαν με κοροϊδευτικά ονόματα, με κορόιδεψαν για να διασκεδάσουν ή με πείραξαν με τρόπο που έδειχνε κακία.
– Με άφησαν έξω από δραστηριότητες επίτηδες, με απέκλεισαν από την ομάδα φίλων τους ή με αγνόησαν εντελώς.
– Με χτύπησαν, κλώτσησαν, έσπρωξαν ή κλείδωσαν κάπου.
– Είπαν ψέματα ή διέδωσαν ψευδείς φήμες για μένα και προσπάθησαν να κάνουν τους άλλους να με αντιπαθήσουν.
– Με κορόιδεψαν λόγω του σωματικού μου βάρους.
– Μου έκαναν σεξουαλικά αστεία, σχόλια ή χειρονομίες.
– Μου έστειλαν μηνύματα ή ανέβασαν σχόλια για να με κοροϊδέψουν (στο κινητό, στο email, στα κοινωνικά μέσα).
– Κάποιος πήρε άσχημες ή ακατάλληλές φωτογραφίες μου χωρίς άδεια και τις δημοσίευσε στο διαδίκτυο.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η τακτική εμπειρία οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού συσχετίστηκε με χαμηλότερη συναισθηματική ευεξία στους έφηβους. Ωστόσο, δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ήταν πιο επιβλαβής από τον παραδοσιακό εκφοβισμό – στην πραγματικότητα, ο παραδοσιακός εκφοβισμός φάνηκε πιο έντονα συνδεδεμένος με χειρότερη συναισθηματική ευεξία.
Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί τελικά να μην είναι τόσο μεγάλο ζήτημα, όπως τα μέσα ενημέρωσης υποδεικνύουν μερικές φορές. Ταυτόχρονα, ο παραδοσιακός εκφοβισμός παραμένει σημαντικότατο πρόβλημα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της αντιλαμβανόμενης αύξησης των νέων μορφών εκφοβισμού πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν προσπάθειες για την εξάλειψη των παραδοσιακών μορφών θυματοποίησης. Εκείνοι που θέτουν σε εφαρμογή στρατηγικές για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά μόνο εάν εξετάζουν επίσης “τη δυναμική των παραδοσιακών μορφών εκφοβισμού”, λένε οι ερευνητές της μελέτης. Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, όχι μια ξεχωριστή οντότητα από τον υπόλοιπο ανθρώπινο κόσμο, και οι άνθρωποι που εκφοβίζουν σε ένα μέρος της ζωής τους μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του διαδικτύου για να εκφοβίσουν και στον κυβερνοχώρο.
Πηγή: Face-to-face bullying more common than cyberbullying among teenagers
http://www.ox.ac.uk/news/2017-07-12-face-face-bullying-more-common-cyberbullying-among-teenagers
Άρθρο: Cyberbullying and adolescent well-being in England: a population-based cross-sectional study. Przybylski, Andrew K et al. The Lancet Child & Adolescent Health, July 2017