Η κατάθλιψη στους ασθενείς μετά την καρδιακή προσβολή συχνά αγνοείται

Η κατάθλιψη στους ασθενείς μετά την καρδιακή προσβολή συχνά αγνοείται

Ένας στους πέντε ανθρώπους που νοσηλεύονται για καρδιακή προσβολή ή πόνο στο στήθος αναπτύσσει κατάθλιψη – περίπου τέσσερις φορές παραπάνω του ποσοστού στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με την American Heart Association. Ένας στους τρεις επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου αναπτύσσουν κατάθλιψη, καθώς και το 50% των ασθενών που υποβάλλονται σε εγχείρηση Bypass.

Οι ασθενείς με καρδιακή νόσο που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μη δημοσιευμένη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του American College of Cardiology τον Μάρτιο του 2017. Η κατάθλιψη αύξησε τον κίνδυνο θανάτου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στη μελέτη – ακόμη και από το κάπνισμα, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Heidi May, επιδημιολόγος στο Intermountain Medical Center Heart στο Salt Lake City.

Συχνά, οι ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή πεθαίνουν από σωματικές αιτίες, εν μέρει επειδή είναι λιγότερο κινητοποιημένοι για να φροντίσουν τον εαυτό τους και να λάβουν τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες, δήλωσε η Martha Gulati, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν, αλλά και συχνά λιγότερο πιθανό να ασκούνται και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη, είπε η Gulati. “Μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε τη διατροφή σας, αλλά εάν έχετε κατάθλιψη, μπορείτε να σκεφτείτε: Αυτό είναι δυσβάσταχτο. Δεν μπορώ ακόμη να επεξεργαστώ αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε η Kim Smolderen, του Πανεπιστήμιου Missouri-Kansas City.

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά από το 2008 συνέστησε στους καρδιολόγους να παρακολουθούν όλους τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή για κατάθλιψη, χρησιμοποιώντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, σχετικά λίγοι καρδιολόγοι εξετάζουν τους ασθενείς τους για την ύπαρξη κατάθλιψης, δήλωσε η Smolderen. Τον Μάιο δημοσίευσε μια μελέτη στο περιοδικό Circulation για τους/τις επιζώντες καρδιακής προσβολής νεαρής ηλικίας, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν γυναίκες, δείχνοντας ότι μόνο το 42% των ασθενών με καρδιακή προσβολή λάμβανε φροντίδα για την κατάθλιψη. Συνολικά, μόνο οι μισοί Αμερικανοί με διάγνωση της κατάθλιψης λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με το αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Πολλοί καρδιολόγοι λένε ότι δεν έχουν το χρόνο ή την εμπειρία για να χειριστούν την ψυχική φροντίδα υγείας, δήλωσε ο Smolderen. Παρόλο που η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά συστήνει έντονα τα διεπιστημονικά κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, οι γιατροί στην Αμερική παραπέμπουν μόνο 2 στους 3 επιζώντες καρδιακής προσβολής σε τέτοια προγράμματα, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η πιο αποτελεσματική φροντίδα προέρχεται από την αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας ταυτόχρονα, αντί να υποχρεώνουμε τους ασθενείς να κάνουν ξεχωριστές επισκέψεις σε διάφορους ειδικούς, είπε ο Duckworth. Η προσέγγιση της ομάδας είναι καθοριστική.

Προσαρμογή από
‘Depression Among Heart Attack Survivors Can Be Deadly, Yet Is Often Ignored’ – Liz Szabo July 20, 2017 http://khn.org/news/depression-among-heart-attack-survivors-can-be-deadly-yet-is-often-ignored/ Kaiser Health News is a national health policy news service that is part of the nonpartisan Henry J. Kaiser Family Foundation. KHN’s coverage related to aging & improving care of older adults is supported by The John A. Hartford Foundation.