Χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο σπίτι: συμβουλές για τους γονείς

Χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο σπίτι: συμβουλές για τους γονείς

Ο παθητικός καπνός είναι επιβλαβής και ευτυχώς οι περισσότερες οικογένειες δεν επιτρέπουν πια το κάπνισμα στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εξελιχθεί σε δημοτικότητα ως βοηθήματα διακοπής καπνίσματος και οι γονείς αναρωτιούνται τώρα αν είναι σωστό να επιτρέπουν την χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους. Οι κίνδυνοι για την υγεία από τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκτιμάται ότι αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των κινδύνων από το κάπνισμα. Ο παρακάτω οδηγός περιέχει πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ασφαλή στο σπίτι.

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα σπίτι χωρίς καπνό τσιγάρου; Σήμερα, πολλά παιδιά ζουν σε σπίτια ελευθέρα καπνού, προστατεύοντάς τα από τους ακόλουθους κινδύνους:
– Βλάβη στην υγεία. Η συχνή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο παθητικός καπνός είναι επικίνδυνος για όποιον εκτίθεται σε αυτόν, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
– Μίμηση συμπεριφορών των ενηλίκων. Οι περιορισμοί για το που επιτρέπεται το κάπνισμα και που όχι, επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά το κάπνισμα και την πιθανότητα να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Σε σπίτια όπου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε εσωτερικούς χώρους, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν.
– Κίνδυνοι πυρκαγιάς. Οι φωτιές που προκαλούνται από τα αναμμένα τσιγάρα, αναπτήρες και άλλα υλικά καπνίσματος, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό θανάτων από πυρκαγιές κατοικιών.

Σε ποιο βαθμό οι κίνδυνοι αυτοί ισχύουν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
– Βλάβη στην υγεία. Σε αντίθεση με τις γνωστές βλάβες που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής για βλάβες από την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου είτε δεν περιέχονται καθόλου στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου είτε βρίσκονται συνήθως σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Οι κίνδυνοι για τους παρευρισκόμενους από την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανόν να είναι εξαιρετικά χαμηλοί, με την πιο πιθανή βλάβη να περιορίζεται στον ερεθισμό του λαιμού.
– Μίμηση συμπεριφορών των ενηλίκων. Οι συμπεριφορές των παιδιών καθοδηγούνται από τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν. Τα μικρότερα παιδιά παρακολουθούν και αντιγράφουν τους ενήλικες και αν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου πραγματοποιείται μπροστά τους, υπάρχει πιθανότητα να μιμηθούν έναν ενήλικα παίζοντας με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή προσπαθώντας να φυσήξουν με το στόμα τους συννεφάκια ατμού. Για την εξάλειψη αυτών των κινδύνων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.
Ένας γονέας ή φροντιστής που σταματάει το τσιγάρο υπέρ του ατμοποιητή αποτελεί λιγότερο ‘επικίνδυνο’ μοντέλο μίμησης για μελλοντικό κάπνισμα από το παιδί. Ωστόσο, εξακολουθεί ο κίνδυνος να αποτελέσει μοντέλο μίμησης για τη μελλοντική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εάν θεωρείτε ότι επιτρέποντας τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο σπίτι βοηθά εσάς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας στη διατήρηση ενός σπιτιού χωρίς καπνό, μπορείτε να επιτρέψτε τη χρήση του. Αλλά σκεφτείτε κι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού για μελλοντική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
– Κίνδυνοι πυρκαγιάς. Η κακής ποιότητας φορτιστές για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές στο σπίτι αλλά αυτές οι πιθανότητες κινδύνου είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τους κινδύνους πυρκαγιάς που δημιουργούνται από τα τσιγάρα. Επίσης είναι κίνδυνοι που εύκολα μπορείτε να προλάβετε. Αγοράζετε πάντα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα συνοδευτικά τους από αξιόπιστα μαγαζιά, χρησιμοποιήστε τον σωστό φορτιστή για τη συσκευή, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην αφήσετε τη φόρτιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς επιτήρηση ή τη νύχτα. Όπως και με άλλους επαναφορτιζόμενους ηλεκτρικούς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κινητών τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει ποτέ να φορτίζονται ή να χρησιμοποιούνται εάν έχουν υποστεί βλάβη, καθώς τα χαλασμένα δοχεία μπαταριών παρουσιάζουν κίνδυνο διαρροής χημικών.

Τι γίνεται με τον κίνδυνο δηλητηρίασης και κατάποσης;
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι περίεργα και μαθαίνουν για τον κόσμο τοποθετώντας τα πράγματα στο στόμα τους. Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και, όπως και με τα φάρμακα και τα προϊόντα καθαρισμού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά τους πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Με την κατάποση των υγρών νικοτίνης, τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, αλλά σοβαρή δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί μετά την κατάποση μεγαλύτερων ποσοτήτων, ειδικά από μικρά παιδιά. Σε περίπτωση κατάποσης του -υγρού, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή καλέστε το 166.

Πηγή:
The Royal Society for the Prevention of Accidents (ROSPA). RoSPA has worked with Public Health England, the Child Accident Prevention Trust, London Fire Brigade and the Chief Fire Officers Association to publish advice for parents.
Use of e-cigarettes (vaping) in the home: advice for parents
https://www.rospa.com/home-safety/advice/product/vaping/