Οδηγίες στοματικής υγιεινής για φροντιστές

Οδηγίες στοματικής υγιεινής για φροντιστές

Οι οδηγίες αυτές απευθύνονται σε οικογενειακούς φροντιστές, σε οικιακό και σε νοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζει ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες ή και νοητικά προβλήματα.

Η σημασία της καλής στοματικής υγείας
Η καλή στοματική υγεία δε σημαίνει μόνο ένα ελκυστικό χαμόγελο. Ένα καθαρό στόμα είναι πολύ σημαντικό για τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική (τερηδόνα) και περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Τα βακτήρια και οι λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στη γενική υγεία.
Η κατάσταση του στόματος μπορεί να αντανακλά προβλήματα υγείας και σε άλλα μέρη του σώματος. Κάποιες αλλαγές στο στόμα μπορεί να αποτελούν το πρώτο σημείο εκδήλωσης μίας σοβαρής ασθένειας.

Ο ρόλος του φροντιστή
Οι φροντιστές έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των ασθενών για τη διατήρηση μίας καλής στοματικής υγείας. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης οι φροντιστές να ελέγχουν το στόμα των ασθενών για οποιεσδήποτε αλλαγές και να ζητούν συμβουλές από τους οδοντιάτρους και τους γιατρούς όταν χρειάζεται.

Σχεδιασμός φροντίδας στοματικής υγείας
Οι ασθενείς πρέπει να έχουν ένα σχέδιο φροντίδας στοματικής υγείας, το οποίο να ορίζει την απαραίτητη καθημερινή φροντίδα και τον έλεγχο (Check-up) ανά τακτά χρονικά διαστήματα που χρειάζονται. Πολλοί ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια για τη στοματική φροντίδα έχουν τα φυσικά τους δόντια. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν δόντια, ωστόσο χρειάζονται την ίδια προσοχή και φροντίδα για τη στοματική τους υγεία.

Οδηγίες για τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγείας
Να εξηγήσετε στον ασθενή σας ότι θα τον βοηθήσετε με το βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιείστε απλές λέξεις, κινήσεις του προσώπου και του σώματος, εικόνες ή αντικείμενα για να τον βοηθήσετε στην κατανόηση.

Να είστε σίγουροι ότι ο ασθενής είναι ήρεμος και αισθάνεται άνετα. Λάβετε υπόψιν ότι μπορεί να θεωρήσει τρομακτικό και δυσάρεστο κάποιος άλλος να βουρτσίζει τα δόντια του. Αφιερώστε χρόνο, βουρτσίστε αργά και με παύσεις για ξεκούραση του ασθενούς. Δεν είναι απαραίτητο να βουρτσίσετε όλο το στόμα του ασθενούς με τη μία φορά.

Συνήθως είναι καλύτερο να βρίσκεστε πίσω και ελαφρώς προς τη μία πλευρά του ασθενούς. Μερικοί προτιμούν να βρίσκονται μπροστά από ένα καθρέφτη, ώστε να ελέγχουν τη διαδικασία.

Βοηθήστε τον ασθενή να βουρτσίζει να δόντια του 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείστε μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή ποσότητα μίας συνηθισμένης οδοντόκρεμας. Βουρτσίστε τα δόντια με μία κυκλική κίνηση από τα ούλα προς τα δόντια. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται το αργότερο κάθε 3 μήνες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή της θα ξεκινήσει βαθμιαία.

Δεν πειράζει εάν ο ασθενής δεν μπορεί να ξεπλύνει το στόμα του. Θεωρείται ωφέλιμο για τα δόντια να παραμένει μία πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στο στόμα.

Η αιμορραγία από τα ούλα πολλές φορές φοβίζει τους φροντιστές. Τα ούλα αιμορραγούν όταν έχουν φλεγμονή. Ο μόνος τρόπος για υγιή ούλα είναι η απομάκρυνση των βακτηρίων με το βούρτσισμα.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στόμα του ασθενούς σας ή αντιληφθείτε ότι ο ασθενής πονάει, συμβουλευτείτε αμέσως τον οδοντίατρο.

Πηγή
British Society for Disability and Oral Health
Guidance on specific patient groups

www.bsdh.org.uk