Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford, μέσω smartphones, μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας (κινήσεις & βήματα) εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να κατανοήσουν γιατί η παχυσαρκία αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα σε ορισμένες χώρες από ότι σε άλλες. Μελετώντας αυτές τις καταγραφές, οι ερευνητές του Stanford όρισαν έναν νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που ονόμασαν ανισότητα στη φυσική δραστηριότητα, για να αποδώσουν το χάσμα σε μια χώρα μεταξύ των ανθρώπων που περπατούν πολύ και εκείνων που περπατούν ελάχιστα. Η μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2017 στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από smartphones για να αναλύσουν τη σωματική δραστηριότητα 717.527 ανδρών και γυναικών από 111 χώρες, τα βήματα των οποίων καταγράφηκαν για μέσο όρο 95 ημέρες. Τα ευρύματα έδειξαν ότι σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας, όλοι άνθρωποι περπατούσαν πάνω –κάτω το ίδιο πολύ ανά ημέρα. Αλλά στις χώρες με υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των ανθρώπων που περπατούσαν πολύ και εκείνων που περπατούσαν ελάχιστα. “Σκεφτείτε κάποιους ανθρώπους σε μια χώρα ως «πολύ δραστήριους» και άλλους ως «ελάχιστα δραστήριους» – το μέγεθος του χάσματος μεταξύ τους είναι ένας ισχυρός δείκτης των επιπέδων παχυσαρκίας στη συγκεκριμένη κοινωνία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Scott Delp. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν αυτό το φαινόμενο “ανισότητα στη φυσική δραστηριότητας”, κατά την καθιερωμένη έννοια της εισοδηματικής ανισότητας.
Ένα σημαντικό εύρημα ήταν επίσης ο ισχυρός ρόλος που έπαιξε το φύλο στις διαφορές μεταξύ των χωρών. Προηγούμενες μελέτες για τη σωματική άσκηση, που έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι άνδρες περπατούν περισσότερο από τις γυναίκες και αυτό επιβεβαιώθηκε τώρα και στα παγκόσμια ευρήματα. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές, ωστόσο, ήταν το πόσο μεγάλο χάσμα υπήρξε στα δύο φύλα σε κάποιες χώρες, με αρνητικά αποτελέσματα για τις γυναίκες. “Στις χώρες που η ανισότητα της φυσικής δραστηριότητας ήταν μεγάλη, η δραστηριότητα των γυναικών ήταν δραματικά μειωμένη σε σχέση με τη δραστηριότητα των ανδρών”, αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Jure Leskovec.
“Για παράδειγμα, η Σουηδία είχε ένα από τα μικρότερα κενά ανάμεσα στην πλούσια δραστηριότητα και τη φτωχή δραστηριότητα και τη μικρότερη διαφορά μεταξύ του αριθμού των καθημερινών βημάτων ανδρών και γυναικών”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας και μεταπτυχιακός φοιτητής Tim Althoff. “Η Σουηδία είχε επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.” Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατέχουν την τέταρτη θέση από το τέλος στη συνολική ανισότητα στη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλο χάσμα μεταξύ των πολύ δραστήριων και των ελάχιστα δραστήριων ατόμων. Επίσης οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 5η θέση από το τέλος στο χάσμα μεταξύ των φύλων και έχει επίσης ως χώρα πολύ υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας.
Πόλεις για περπάτημα
Για να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια της ανισότητας στη φυσική δραστηριότητα στις αστικές περιοχές, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο υποσύνολο δεδομένων από 69 πόλεις στις ΗΠΑ. Προηγούμενη έρευνα είχε βαθμολογήσει κάθε πόλη για το πόσο φιλική ήταν προς τους πεζούς, χρησιμοποιώντας δείκτες όπως η ευκολία του περπατήματος για πρόσβαση στα καταστήματα, εστιατόρια, πάρκα και άλλους προορισμούς. Οι ερευνητές στη συνέχεια συσχέτισαν αυτόν τον δείκτη φιλικότητας στο περπάτημα με τα δεδομένα δραστηριότητας των smartphones που είχαν συλλέξει. Η συν-συγγραφέας Jennifer Hicks, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι ο σχεδιασμός της πόλης έχει επιπτώσεις στην υγεία: οι πόλεις που ευνοούσαν περισσότερο το περπάτημα είχαν τη χαμηλότερη ανισότητα στη δραστηριότητα. “Στις πιο φιλικές πόλεις, όλοι τείνουν να κάνουν καθημερινά περισσότερα βήματα, άνδρες ή γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι, κανονικού βάρους ή υπέρβαροι”.
Όλα τα ευρήματα παρουσιάζονται σε έναν ιστότοπο (http://activityinequality.stanford.edu/) και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα συμβάλει στη βελτίωση των εκστρατειών δημόσιας υγείας κατά της παχυσαρκίας και θα υποστηρίξει πολιτικές που θα κάνουν τις πόλεις πιο ελκυστικές και εύκολες για περπάτημα.
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από τις 46 χώρες μεταξύ των oποίων ήταν και η Ελλάδα. Στις 46 χώρες που μελετήθηκαν, η Ελλάδα καταλαμβάνει στον μέσο αριθμό βημάτων καθημερινά την 37η θέση με μέσο όρο βημάτων τη μέρα 4350. Σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας βάσει του δείκτη ανισότητας στη φυσική δραστηριότητα δείτε τον παρακάτω πίνακα.
Πηγή: Press Release, Stanford researchers find intriguing clues about obesity by counting steps via smartphones by Tom Abate, JULY 10, 2017
Άρθρο: Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality. Tim Althoff, Rok Sosič, Jennifer L. Hicks, Abby C. King, Scott L. Delp & Jure Leskovec. Nature 547, 336–339 (20 July 2017) doi:10.1038/nature23018
COUNTRIES BY ACTIVITY INEQUALITY
Countries ranked by activity inequality where lower values correspond to a more equal distribution of physical activity (using the Gini coefficient ranging from 0 to 1).
Rank -Country -Activity Inequality
1 Hong Kong 22.2
2 China 24.5
3 Sweden 24.6
4 South Korea 24.7
5 Czech Republic 24.8
6 Japan 24.8
7 Singapore 24.9
8 Norway 25.2
9 Ukraine 25.2
10 Netherlands 26.1
11 Spain 26.1
12 Taiwan 26.2
13 Denmark 26.2
14 Russia 26.2
15 Chile 26.3
16 Switzerland 26.3
17 Turkey 26.4
18 Finland 26.6
19 Germany 26.6
20 France 26.8
21 Poland 26.9
22 Brazil 27.2
23 Israel 27.2
24 Thailand 27.2
25 Hungary 27.3
26 Italy 27.5
27 Portugal 27.6
28 Belgium 27.6
29 Mexico 27.9
30 United Arab Emirates 28.1
31 Indonesia 28.3
32 Romania 28.3
33 South Africa 28.4
34 Ireland 28.5
35 Malaysia 28.8
36 United Kingdom 28.8
37 Qatar 29.1
38 India 29.3
39 Greece 29.5
40 Philippines 29.8
41 New Zealand 30.1
42 United States 30.3
43 Egypt 30.3
44 Canada 30.3
45 Australia 30.4
46 Saudi Arabia 32.5