Ευρωπαϊκό συνέδριο τονίζει τα οφέλη των κατοικίδιων για την υγιή γήρανση

Ευρωπαϊκό συνέδριο τονίζει τα οφέλη των κατοικίδιων για την υγιή γήρανση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τους επαγγελματίες, τους πολιτικούς, τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας που συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο «Pets are good for EU» στις Βρυξέλλες στις 4 Μαΐου 2017, τα κατοικίδια ζώα έχουν μεγάλη σχέση με την υγιή και ενεργό γήρανση, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής. Μπορεί να είναι μέρος της επίλυσης των προκλήσεων που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους για την υγειονομική περίθαλψη.

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου γνωρίζει πόση διασκέδαση και συντροφιά μπορεί να φέρει ένα ζώο, αλλά τα θετικά οφέλη για την υγεία υποστηρίζονται επίσης από την επιστήμη. Ένας σκύλος, για παράδειγμα, ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα, βελτιώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διατηρήσουν την κινητικότητά τους με την πάροδο του χρόνου από τους μη ιδιοκτήτες.

Τα κατοικίδια ζώα έχουν επίσης ισχυρά συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη για την υγιή και ενεργό γήρανση. Δημιουργούν τις συνθήκες για να αρχίσει μια συζήτηση και βοηθούν στην οικοδόμηση και ενίσχυση των φιλικών σχέσεων. Επιπλέον, τα κατοικίδια ζώα φέρνουν δομή και πρόγραμμα στην καθημερινότητα και παρέχουν πιστή συντροφιά, μειώνοντας τη μοναξιά και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα μετά από πένθος.

Η φροντίδα ή η αλληλεπίδραση με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος. Οι ασθενείς με άνοια, για παράδειγμα, βλέπουν τα επίπεδα αναστάτωσης τους να μειώνονται όταν κατοικούν με σκύλο και τα ενυδρεία ψαριών σε καφετέριες έχουν βρεθεί ότι βοηθούν τους ασθενείς να εστιάσουν στο γεύμα τους.

Yπάρχουν και οικονομικά οφέλη. «Η εξοικονόμηση κόστους από τα ζώα συντροφιάς στο σύστημα υγείας ήταν € 5,6 δισεκατομμύρια το 2000 μόνο στη Γερμανία, ενώ εκτιμάται ότι είναι £ 2,5 δισεκατομμύρια ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Myriam Cohen, περιφερειακός πρόεδρος της Mars Petcare Europe. Επιπλέον, η ιδιοκτησία των κατοικίδιων ζώων συμβάλλει στην οικονομία, μέσω της παραγωγής και της πώλησης τροφών για ζώα συντροφιάς, των κτηνιατρικών υπηρεσιών κτλ.

Αλλά υπάρχουν εμπόδια στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων για τους ηλικιωμένους. Η υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων κοστίζει χρήματα, οι φροντιστές μερικές φορές δεν θέλουν να στηρίξουν τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων ή φοβούνται τις μολύνσεις και σε άλλες περιπτώσεις, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη χώρων για πράσινο ή για ασφαλές περπάτημα, εμποδίζουν την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων. Και κυρίως, τα κατοικίδια ζώα συχνά δεν επιτρέπονται στους οίκους ευγηρίας, απαιτώντας από τους ηλικιωμένους να δίνουν τα κατοικίδια τους όταν μετακομίζουν εκεί.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συζήτησαν πώς να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση των πολιτικών, των θεσμικών οργάνων, των επαγγελματιών υγείας και των κτηνιάτρων, των φροντιστών καθώς και των διευθυντών στους οίκους ευγηρίας. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί εξίσου από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές ώστε οι επαγγελματίες να συμπεριλάβουν την ιδιοκτησία των ζώων συντροφιάς ως μέρος της φροντίδας τους.

H ιστοσελιδα του συνεδρίου:
https://www.eu-ems.com/practical.asp?event_id=2306&page_id=7906