Οι Βρετανοί καπνιστές μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια

Οι Βρετανοί καπνιστές μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια

Δέκα χρόνια μετά την απαγόρευση των τσιγάρων από όλες τις παμπ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου, νέα στοιχεία από την Cancer Research UK αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια λιγότεροι καπνιστές στη Βρετανία από την εισαγωγή της απαγόρευσης του καπνίσματος το 2007. Τα ποσοστά τώρα είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Και ίσως πιο σημαντικό, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 16 έως 24 ετών που καπνίζουν μειώθηκε στο 17% από 26% που ήταν το 2007. Η πτώση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι μεγαλύτερη από ό, τι σε κάθε άλλη.

Η Αγγλία ήταν το τελευταίο από τις τα τέσσερα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου που εισήγαγαν τη νομοθεσία απαγόρευσης τον Ιούλιο του 2007. Η Σκωτία ήταν η πρώτη χώρα τον Μάρτιο του 2006, ακολουθούμενη από την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μια νέα δημοσκόπηση για την Cancer Research UK σε περισσότερα από 4.300 άτομα αποκάλυψε επίσης ότι πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν πίσω το ρολόι και να επιτρέψουν το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Μόνο το 12% τάχθηκαν υπέρ της αναστροφής των νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος.
– Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι θετική, με μόνο 8% να πιστεύουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στους ίδιους ή στους δημόσιους χώρους.
– Σχεδόν έξι στους δέκα (57%) συμφωνούν ότι η υγεία των εργαζομένων έχει βελτιωθεί και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) λένε ότι η δική τους υγεία έχει επωφεληθεί επίσης από τη μειωμένη έκθεση στον καπνό.
– Το 20% των καπνιστών είπε ότι η απαγόρευση τους είχε βοηθήσει να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν και ένα εντυπωσιακό 14% πρώην καπνιστών δήλωσε ότι η απαγόρευση τους βοήθησε να σταματήσουν το κάπνισμα.
– Σχεδόν τέσσερις στους 10 (38%) ανθρώπους πιστεύουν ότι η απαγόρευση έχει επίσης συμβάλει στην προστασία της επόμενης γενιάς από το κάπνισμα.

Εκτός από τους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος, έχουν φυσικά ληφθεί και άλλα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος τα τελευταία δέκα χρόνια. Περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων, την τοποθέτηση των προϊόντων καπνού σε σημεία που δεν φαίνονται στα καταστήματα, την απαλλαγή από τις μηχανές πώλησης τσιγάρων και, πιο πρόσφατα, την απλή και τυποποιημένη συσκευασία καπνού.

Αλλά ακόμη και με την πτώση των ποσοστών καπνίσματος, ο καπνός εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ζωές. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, καθώς τα ποσοστά καπνίσματος δεν θα μειωθούν μόνα τους. Η Cancer Research UK καλεί την κυβέρνηση να δημοσιεύσει χωρίς καθυστέρηση ένα σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος για να βοηθήσει στη διατήρηση της προόδου και με στόχο τη μείωση του καπνίσματος σε ποσοστά λιγότερα του 5% σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες έως το 2035.

Το κάπνισμα δεν είναι καθόλου μια τελειωμένη υπόθεση, λέει η Alyssa Best στο Science blog του Cancer Research UK. “Ναι, έχουμε φτάσει πολύ μακριά από τότε που δεν μπορούσατε να πάρετε τα παιδιά σας έξω για ένα γεύμα χωρίς να σκεφτείτε το παθητικό κάπνισμα. Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να γλιτώσουμε από το κάπνισμα. Το κάπνισμα βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδό του στη χώρα, αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τα στοιχεία, τα ποσοστά καπνίσματος ποικίλλουν πολύ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, στο Harrow στο Λονδίνο, το 7,4% των ανθρώπων καπνίζουν. Αλλά αν πάρτε το τρένο, δύο ώρες βόρεια προς το Blackpool, θα βρείτε 3 φορές περισσότερους άνθρωπους να καπνίζουν. Την ίδια στιγμή, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στο Blackpool κλείνουν λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση. Και τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές με μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών γενικά είναι πιο στερημένες και έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο υγειούς ζωής. Ο καπνός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόληψης του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερους από 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο να προκαλούνται από το κάπνισμα. Το κάπνισμα επίσης δεν κοστίζει μόνο ζωές. Κάθε χρόνο στην Αγγλία το εκτιμώμενο κόστος του καπνίσματος στην κοινωνία υπερβαίνει τα 12 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, το οποίο περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών για το ΕΣΥ (NHS) και ένα κόστος κοινωνικής φροντίδας ύψους 1,4 δις”.

Πηγή: Cancer Research UK, Press release, 1 July 2017
http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/2017-07-01-british-smokers-down-by-19million-since-the-ban