Νέα έρευνα του CDC: περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη 

Νέα έρευνα του CDC: περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη 

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ενήλικες των Η.Π.Α. ζουν σήμερα με σακχαρώδη διαβήτη ή με προδιαβήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η έκθεση διαπιστώνει ότι από το 2015, 30,3 εκατομμύρια Αμερικανοί – 9,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ – έχουν διαβήτη. Άλλα 84,1 εκατομμύρια έχουν προδιαβήτη, μια ιατρική κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 εντός πέντε ετών.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων διαβήτη παραμένει σταθερός. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας: ο διαβήτης ήταν η έβδομη αιτία αιτίας θανάτου στις ΗΠΑ το 2015.

“Αν και τα ευρήματα αποκαλύπτουν κάποια πρόοδο στη διαχείριση και την πρόληψη του διαβήτη, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί Αμερικανοί με διαβήτη και προδιαβήτη”, δήλωσε η Brenda Fitzgerald του CDC. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν προδιαβήτη και η πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση αυτής της σοβαρής ασθένειας”.

Η Εθνική Έκθεση Στατιστικής για τον διαβήτη, που κυκλοφορεί περίπου κάθε δύο χρόνια, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό και τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη και προδιαβήτη και τους παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, τις οξείες και μακροχρόνιες επιπλοκές, τη θνησιμότητα και το κόστος στις ΗΠΑ.

Βασικά ευρήματα από την Εθνική Έκθεση Στατιστικής για τον διαβήτη

Το 2015, διαγνώστηκαν κατ’ εκτίμηση 1,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη μεταξύ ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σχεδόν 1 στους 4 τέσσερις ενήλικες που ζουν με διαβήτη – 7,2 εκατομμύρια Αμερικανοί – δεν ήξεραν ότι είχαν διαβήτη. Και μόνο το 11,6% των ενηλίκων με προδιαβήτη το γνώριζαν.

Τα ποσοστά των ατόμων που διαγνώστηκαν αυξάνονται με την ηλικία. Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-44 ετών, το 4% είχε διαβήτη. Μεταξύ των ηλικιών 45-64 ετών, το 17% είχε διαβήτη. Και μεταξύ αυτών ηλικίας 65 ετών και άνω, το 25% είχε διαβήτη.

Τα ποσοστά διαγνωσμένου διαβήτη ήταν υψηλότερα μεταξύ των Αμερικανών Ινδιάνων (15,1%), των μη-Ισπανόφωνων μαύρων (12,7%) και των Ισπανών (12,1%), έναντι των Ασιάτων (8,0%) και των μη Ισπανόφωνων λευκών (7,4%).

Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν:

Ο επιπολασμός του διαβήτη διέφερε σημαντικά με το επίπεδο εκπαίδευσης. Μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ με κατώτερη από γυμνασιακή εκπαίδευση, το 12,6% είχε διαβήτη. Μεταξύ των ατόμων με γυμνασιακή εκπαίδευση, το 9,5% είχε διαβήτη. Και μεταξύ των ατόμων με ανώτερη της γυμνασιακής εκπαίδευσης το 7,2% είχε διαβήτη.

Περισσότεροι άνδρες (36,6%) είχαν προδιαβήτη από γυναίκες (29,3%). Τα ποσοστά αυτά δεν διέφεραν μεταξύ γυναικών και ανδρών σε φυλετικές / εθνοτικές ομάδες ή εκπαιδευτικά επίπεδα.

“Σύμφωνα με τις προηγούμενες τάσεις, η έρευνά μας δείχνει ότι οι περιπτώσεις του διαβήτη εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε η Ann Albright του CDC. “Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντιμετωπίζοντας τον διαβήτη, περιορίζουμε άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες νεύρων και νεφρών και απώλεια όρασης ».

Για να μειωθεί ο αντίκτυπος του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2, το CDC καθιέρωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη (National DPP), το οποίο παρέχει το πλαίσιο για τις προσπάθειες πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. Με βάση τα ερευνητικά ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) το πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη περιλαμβάνει ένα τεκμηριωμένο, μακροχρόνιο πρόγραμμα αλλαγής συμπεριφοράς για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να βοηθήσουν τα άτομα με προδιαβήτη να γνωρίζουν πού βρίσκονται και πώς να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 2, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) και η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (AMA) συνεργάστηκαν για την πρώτη εθνική δημόσια καμπάνια σχετικά με τον προδιαβήτη. Αυτά τα χιουμοριστικά σποτ στα αγγλικά και τα ισπανικά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν ένα σύντομο online έλεγχο στην ιστοσελίδα DoIHavePrediabetes.org.

Δείτε ένα από τα σποτ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=s020q-FE0H4

Για να αποφευχθούν οι σοβαρές και δαπανηρές επιπλοκές του διαβήτη, οι αμερικάνικες πολιτείες συνεργάζονται με το CDC για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αυτοδιαχείριση του διαβήτη (DSME), με έμφαση στα προγράμματα DSME που πληρούν τα εθνικά ποιοτικά πρότυπα.

Press Release July 18, 2017
New CDC report: More than 100 million Americans have diabetes or prediabetes
http://www.cdc.gov/diabetes