Κουίζ για τον Διαβήτη: έλεγξε το ιατρικό σου IQ

Κουίζ για τον Διαβήτη: έλεγξε το ιατρικό σου IQ

Ερώτηση 1. Ο Διαβήτης καλύτερα ορίζεται ως :
α. Μία μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή γλυκόζη στο αίμα
β. Μία μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλή γλυκόζη στο αίμα
γ. Μία οικογένεια μολύνσεων στο αίμα
δ. Τίποτα από τα παραπάνω

Ερώτηση 2. Ο Διαβήτης μπορεί να θεραπευθεί με την δίαιτα, την άσκηση, και με την φαρμακευτική αγωγή.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 3.Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι σύμπτωμα του Διαβήτη;
Φαγούρα στο δέρμα
Δίψα
Συχνοουρία
Μυϊκός πόνος

Ερώτηση 4. Η Ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη που εκκρίνεται από ποιο όργανο ή αδένα;
Τα νεφρά
Το συκώτι
Το πάγκρεας
Τη σπλήνα

Ερώτηση 5. Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση  6. Ο Προ-διαβήτης είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 7. Ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβη στα …
Νεφρά
Μάτια
Νεύρα
Όλα τα παραπάνω

Ερώτηση 8. O διαβήτης κύησης εμφανίζεται …
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μετά από μια περίοδο με έρπητα ζωστήρα
Κατά τη γέννηση
Μετά την εμμηνόπαυση

Ερώτηση 9. Τα άτομα με διαβήτη είναι ευάλωτα σε:
Ακμή (Σπυράκια)
Έρπη
Λοιμώξεις
Ημικρανίες

Ερώτηση 10.Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 11. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που φτιάχνει το ίδιο, αυτό ονομάζεται…
Διαβήτης τύπου 1
Διαβήτης τύπου 2
Και τα δύο παραπάνω
Κανένα από τα παραπάνω

Ερώτηση 12.  ______________είναι μια κατάσταση στην οποία τα νεφρά αδυνατούν να συγκρατήσουν (στα φυσιολογικά επίπεδα) τα υγρά του σώματος.
α. Σακχαρώδης Διαβήτης
β. Άποιος Διαβήτης
γ. Διαβήτης κύησης
δ. Διαβητικό κώμα

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Ερώτηση 1. Η σωστή απάντηση είναι το β. Ο σακχαρώδης διαβήτης, που συχνά αναφέρεται απλώς ως διαβήτης, είναι μια ομάδα μεταβολικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο Διαβήτης προκύπτει από προβλήματα με την δράση της ινσουλίνης ή με την έκκριση της από το πάγκρεας.

Ερώτηση 2. Η σωστή απάντηση είναι το Λάθος. Δεν υπάρχει θεραπεία για το διαβήτη, και παραμένει καθ όλη την διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης και την πρόληψη των επιπλοκών.

Ερώτηση 3. Ο διαβήτης επηρεάζει πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως υπερβολική πείνα ή / και δίψα, ξηροστομία, συχνοουρία, κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πονοκεφάλους και διαταραχές στην όραση. Κακή επούλωση των πληγών, κολπικές μολύνσεις, ανικανότητα, αύξηση βάρους, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των άκρων και φαγούρα στο δέρμα μπορούν επίσης να σχετίζονται με το διαβήτη.

Ερώτηση 4. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ελέγχονται από την ορμόνη της ινσουλίνης, η οποία παράγεται και εγκρίνεται από το πάγκρεας.

Ερώτηση 5. Η σωστή απάντηση είναι το Σωστό. Τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση τους. Τα άτομα αυτά είναι επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα που είναι λεπτά ή έχουν λίπος γύρω από τους γοφούς.

Ερώτηση 6. Η σωστή απάντηση είναι το Λάθος. Ο Προ-διαβήτης έχει αναφερθεί ως «διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη» και πιστεύεται ότι είναι ένα πρώιμο, δυνητικά αναστρέψιμο, στάδιο του διαβήτη τύπου 2.

Ερώτηση 7. Ο Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πολλά διαφορετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων, των ματιών και των νεφρών.

Ερώτηση 8. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται περίπου στο 4% των εγκύων γυναικών και συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Ερώτηση 9. Ο διαβήτης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη και διάδοση λοιμώξεων.

Ερώτηση 10. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν ινσουλίνη και πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

Ερώτηση 11. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, τα σώματα τους όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην ινσουλίνη η οποία παράγεται.

Ερώτηση 12. Η σωστή απάντηση είναι το β. Ο Άποιος διαβήτης είναι διαφορετικός από τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο Άποιος διαβήτης χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα των νεφρών να διατηρούν και να συγκρατούν στα φυσιολογικά επίπεδα το νερό στο σώμα, με αποτέλεσμα μέσω της διούρησης να αποβάλλονται  μεγάλοι όγκοι αραιών ούρων και να υπάρχει συχνή δίψα.

Πηγή: http://www.medicinenet.com/diabetes_quiz/quiz.htm