Κάντε το κουίζ για την υγεία του Ύπνου

Κάντε το κουίζ για την υγεία του Ύπνου

Ερώτηση 1. Γιατί κοιμόμαστε;
A. Κανείς δεν ξέρει
Β. Για να χαλαρώσει ο εγκέφαλος
Γ. Για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος
Δ. Για να «καθαρίσει» μνήμη του εγκεφάλου

Ερώτηση 2. Ποια ομάδα ανθρώπων επιβάλλεται να κοιμάται έως και 18 ώρες ύπνου την ημέρα ή τη νύχτα;
A. Νεογνά
Β. Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας
Γ. Παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι
Δ. Ενήλικες

Ερώτηση 3. Πόσα στάδια του ύπνου υπάρχουν;
Α.3
Β.4
Γ.5
Δ.6

Ερώτηση 4. Η στέρηση ύπνου/η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας.  Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 5. Τι από τα παρακάτω ισχύει για τον ύπνο;
Α. Η στέρηση ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με επιληψία.
Β. Τα προβλήματα ύπνου συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα άτομα που βιώνουν ψυχικές διαταραχές.
Γ. Η ακραία στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ψευδαισθήσεις.
Δ. Όλα τα παραπάνω

Ερώτηση 6. Λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη, μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 7. Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται ως ____________.
Α. Ένα βιολογικό ρολόι
Β. Κύκλος ύπνου-εγρήγορσης
Γ. Ρυθμός που ακολουθεί έναν κύκλο 24 ωρών
Δ. Όλα τα παραπάνω

Ερώτηση 8. Τι είναι η υγιεινή του ύπνου;
Α. Ένα ντους πριν από τον ύπνο
Β. Η εξασφάλιση τακτικού και ξεκούραστου ύπνου
Γ. Η πρακτική των καθαρών κλινοσκεπασμάτων
Δ. Η αποφυγή έντονων συναισθημάτων πριν από τον ύπνο

Ερώτηση 9. Η κύρια αιτία της αϋπνίας είναι η ανησυχία.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 10. Οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουν.
Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 11. Ποια ψυχική ασθένεια έχει την ισχυρότερη σύνδεση με την αϋπνία;
Α. Παρανοειδής σχιζοφρένεια
Β. Κατάθλιψη
Γ. Διπολική διαταραχή
Δ. Ψύχωση

Ερώτηση 12. Η υπνηλία στην οδήγηση είναι παρόμοια με την οδήγηση ενώ είμαστε μεθυσμένοι.  Σωστό ή Λάθος;

Ερώτηση 13. Τι είναι η άπνοια κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια);
Α. Ο ιατρικός όρος για συνεχή ροχαλητό
Β. Διαδικασία αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας για μη εμφανή λόγο
Γ. Η προσωρινή διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο
Δ. Ύπνος περισσότερο από 10 ώρες

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Ερώτηση 1. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Ο ύπνος είναι αναγκαίος για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως η υπνηλία, η αδυναμία συγκέντρωσης, τα προβλήματα μνήμης, και η επιδείνωση της σωματικής απόδοσης. Η μακρόχρονη στέρηση μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και αλλαγές στη διάθεση. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι οι νευρώνες (κύτταρα του νευρικού συστήματος) εξαντλούνται από ενέργεια ή γεμίζουν με υποπροϊόντα της κυτταρικής δραστηριότητας και έτσι ο ύπνος τους επιτρέπει να αυτό-επιδιορθώνονται.

Ερώτηση 2. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο. Πρέπει να κοιμούνται από 10,5 έως 18 ώρες ανά ημέρα, με διαλείπουσες περιόδους 1-3 ώρες. Ωστόσο, τα νεογνά μπορεί να είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια του ύπνου, χαμογελώντας, θηλάζοντος, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια τους.

Ερώτηση 3. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Ο κύκλος του ύπνου προχωρά στα στάδια από το 1 έως το 4 και από άλλο ένα που είναι γνωστό ως φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών) ύπνου. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου. Να τονιστεί ότι σχεδόν το ήμισυ του ύπνο μας δαπανάται στο στάδιο 2, περίπου 20% δαπανάται στον ύπνο REM και 30% σε όλα τα υπόλοιπα στάδια συνδυαστικά. Αντίθετα, τα βρέφη δαπανούν περίπου το 50% του χρόνου του ύπνου τους στην φάση του ύπνου REM.

Ερώτηση 4. Η σωστή απάντηση είναι το Σωστό. Η στέρηση ύπνου ή η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, τραυματισμούς, κακή ποιότητα ζωής και ψυχικές ασθένειες. Το κόστος απώλειας παραγωγικότητας στην εργασία και η αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης είναι δύο ακόμα συνέπειες της στέρησης ύπνου. Ενώ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου.

Ερώτηση 5. Η σωστή απάντηση είναι το Δ. Οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές σε άτομα με ψυχικές διαταραχές. Εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος Αλτσχάιμερ, και τραυματισμούς στο κεφάλι. Πρέπει να τονιστεί πως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με ορισμένους μόνο τύπους επιληψίας. Τέλος, η παρατεταμένη ή υπερβολική στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις ή παράνοια σε άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή.

Ερώτηση 6. Η σωστή απάντηση είναι το Σωστό. Πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων όπως η γρίπη, έχουν την τάση να μας προκαλούν υπνηλία. Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται στις χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο τείνει να προωθήσει την υπνηλία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο ύπνος συμβάλει στην διατήρηση της ενέργειας του σώματος που απαιτείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης.

Ερώτηση 7. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Ο όρος «κιρκάδιος ρυθμός» σχετίζεται με αλλαγές στη φυσιολογία, τη συμπεριφορά ή τις νοητικές διεργασίες που ακολουθούν κατά προσέγγιση έναν κύκλο 24 ωρών. Ο κιρκάδιος ρυθμός θεωρούν ότι σχετίζεται με το φως και το σκοτάδι του εξωτερικού περιβάλλοντος, και πως το φως μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν τις διεργασίες του σώματος. Αυτοί οι ρυθμοί μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο του ύπνου αλλά και άλλες λειτουργίες του σώματος. Οι ανωμαλίες στον κιρκάδιο ρυθμό συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως είναι η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι διαταραχές του ύπνου.

Ερώτηση 8. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Τα μέτρα υγιεινής του ύπνου είναι το άθροισμα πρακτικών που ενθαρρυνθεί έναν τακτικό και ξεκούραστο ύπνο. Οι πρακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν την κατάκλιση και την αφύπνιση τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ένα χαλαρωτικό και φιλόξενο υπνοδωμάτιο, χρήση του κρεβατιού μόνο για τον ύπνο καθώς και η απομάκρυνση των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών και της τηλεόρασης από το υπνοδωμάτιο.

Ερώτηση 9. Η σωστή απάντηση είναι το Λάθος. Η αϋπνία βιώνεται ως ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος. Μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία στον ύπνο το βράδυ, αδυναμία διατήρησης του ύπνου, ή πολύ πρωινό ξύπνημα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και διαταραχή στις καθημερινές λειτουργίες. Υπάρχουν μια σειρά από αιτίες της αϋπνίας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και συναισθηματικών διαταραχών, τις παρενέργειες φαρμάκων ή κάποιες διαταραχές ύπνου. Να διευκρινιστεί ότι η ανησυχία μπορεί να επιδεινώσει την αϋπνία, δεν είναι όμως κύρια αιτία της αϋπνίας.

Ερώτηση 10. Η σωστή απάντηση είναι το Λάθος. Είναι μύθος ότι η ανάγκη για ο ύπνο ελαττώνεται καθώς γερνάμε. Στην πραγματικότητα η ανάγκη μας για τον ύπνο παραμένει αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας. Ωστόσο, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους, όπως είναι η μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθούν ή και να διατηρήσουν τον ύπνο τους. Επίσης, μερικοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αναφέρουν ότι αισθάνονται ανεπαρκή ύπνο και κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ερώτηση 11. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή πιο έντονα συνδεδεμένη με την αϋπνία. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που πλήττονται από την αϋπνία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από ότι εκείνα χωρίς αϋπνία. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της αϋπνίας μπορεί να συνδυάζονται κάνοντας και τις δύο καταστάσεις πιο δύσκολες. Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί συχνά να μειώσει τα προβλήματα του ύπνου, όπως επίσης και η θεραπεία της αϋπνίας βοηθά στην μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ερώτηση 12. Η σωστή απάντηση είναι το Σωστό. Η υπνηλία μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσλειτουργία όσον αφορά την οδήγηση. Το αίσθημα της υπνηλίας μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης, να μειώσει την ευαισθητοποίηση και να επηρεάσει την κρίση, γεγονότα τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Η έλλειψη/στέρηση ύπνου οφείλεται σε διάφορες αιτίες, και οποιαδήποτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ερώτηση 13. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Η υπνική άπνοια είναι μια προσωρινή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πιο κοινή της μορφή είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια, κατά την οποία οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού αδυνατούν να κρατήσουν ανοιχτό τον αεραγωγό. Η κεντρική άπνοια συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν ελέγχει σωστά την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και τα δύο είδη της άπνοια κατά τον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε κακής ποιότητας ύπνο και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Προσαρμογή
http://www.medicinenet.com/sleep_quiz/quiz.htm
MedicineNet.com (by WebMD, part of the WebMD Network, USA)