Πάνω από μια δεκαετία ερευνών δείχνουν ότι η χρήση κινητών κατά την οδήγηση δεν είναι ασφαλή επειδή ο εγκέφαλος μας δεν έχει την ικανότητα για να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα.
Ως σήμερα, οι ερευνητές δεν είχαν εξηγήσουν γιατί συμβαίνει ακριβώς. O καθηγητής Robert Rosenberger και η ομάδα του, το εξηγούν σήμερα μέσα από δύο επιστημονικά άρθρα. Εξηγούν ότι επειδή οι άνθρωποι μιλάνε τόσο συχνά στο τηλέφωνο, έχουν πια αναπτύξει μια μαθημένη συνήθεια που πολύ συχνά απορροφά τελείως την συνειδητοποίηση τους για οτιδήποτε άλλο.
“Από συνήθεια, η προσοχή του οδηγού καταλαμβάνεται από το περιεχόμενο της συνομιλίας και όχι από τις απαιτήσεις της οδήγησης. Δεν έχει καν σημασία αν ο οδηγός προσπαθεί να συνεχίσει να εστιάζει στην οδήγηση. Αργά ή γρήγορα, η συνήθεια του να μιλάει στο τηλέφωνο θα υπερνικήσει την προσοχή του για το δρόμο» λέει ο Rosenberger, του Georgia Tech’s School of Public Policy.
“Όταν ένα άτομο μιλάει στο τηλέφωνο ή στέλνει ένα μήνυμα, μπαίνει σε μια ‘ζώνη’ όπου όλα τα άλλα γύρω του αποκτούν λιγότερη σημασία. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, αμέσως σταματάμε να ακούμε την τηλεόραση που μόλις πριν ένα δευτερόλεπτο παρακολουθούσαμε με αφοσίωση. Το μόνο πράγμα στο οποίο συγκεντρωνόμαστε είναι η φωνή του άλλου ατόμου στο τηλέφωνο.
Οι συνομιλία με ένα συνοδηγό στο αυτοκίνητο είναι βέβαια κάτι διαφορετικό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο οδηγός δεν αποσπάται τόσο, επειδή διπλανός του κατά κάποιο τρόπο συμμετέχει ενεργά στην εμπειρία της οδήγησης. «Αν δύο άνθρωποι έχουν μια συνομιλία στο αυτοκίνητο και πλησιάσει ένα ασθενοφόρο, συνήθως σταματάνε να μιλάνε και κοιτάζουν να δουν από που ακούγονται οι σειρήνες. Αντίθετα, όταν ένας οδηγός μιλάει στο τηλέφωνο και πλησιάσει ένα ασθενοφόρο, συνήθως συνεχίζει τη συνομιλία γιατί δεν έχει καταλάβει ότι κάτι άλλαξε γύρω του» λέει ο Rosenberger.
Κάτι άλλο που σχολιάζει ο Rosenberger είναι η ανησυχία του για τις νέες τεχνολογίες στις κονσόλες των αυτοκινήτων (τηλεφωνικές επικοινωνίες χωρίς χέρια και άλλες εφαρμογές – τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή). Μπορεί να έχουν φτιαχτεί για να κρατούν τα χέρια και τα μάτια του οδηγού ελεύθερα, αλλά ο πιο σημαντικός κίνδυνος παραμένει.
«Η πιο έξυπνη επιλογή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των πεζών και των άλλων οδηγών είναι να απέχουμε από κάθε είδους τεχνολογία της επικοινωνίας όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι» μας λέει και προτείνει « χρησιμοποιήστε την ώρα της οδήγησης για να αποτοξινωθείτε από το ψηφιακό κόσμο» .
Georgia Institute of Technology (2013, June 3). Distracted drivers: Your habits are to blame.