Ενδοοικογενειακή βία στην Αμερική: φυλετικές και εθνοτικές διαφορές. Νέα έρευνα του CDC

Ενδοοικογενειακή βία στην Αμερική: φυλετικές και εθνοτικές διαφορές. Νέα έρευνα του CDC

21 Ιουλίου 2017. Για την υποστήριξη των προσπαθειών πρόληψης της ανθρωποκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας ή βίας μεταξύ συντρόφων (IPV), το Αμερικάνικο κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) ερεύνησε τα αρχεία  ανθρωποκτονιών από το εθνικό σύστημα αναφοράς βίαιων θανάτων (NVDRS) για 10.018 γυναικών ηλικίας> 18 ετών σε 18 αμερικάνικες πολιτείες κατά την περίοδο 2003-2014. Συγκεκριμένα μελέτησαν τη συχνότητα των ανθρωποκτονιών ανά φυλή / εθνικότητα και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ανθρωποκτονία με ή χωρίς την περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ή βίας μεταξύ συντρόφων (IPV). Είναι ήδη γνωστό ότι η ανθρωποκτονία στην Αμερική είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου για γυναίκες ηλικίας ≤44 ετών, με σχεδόν το ήμισυ των γυναικών θυμάτων να έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφο τους ή πρώην σύντροφο τους.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσθέτουν:

– Οι ανθρωποκτονίες εμφανίζονται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και μεταξύ όλων των φυλών / εθνοτήτων, αλλά οι νέες γυναίκες  από φυλετικές / εθνοτικές μειονότητες επηρεάζονται δυσανάλογα

– Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας (29,4%) ήταν ηλικίας 18-29 ετών

– Οι Μη-Ισπανόφωνες Μαύρες γυναίκες και οι γυναίκες Ιθαγενείς Αμερικανικής Ινδιάνικης καταγωγής ή από την Αλάσκα παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονίας (4,4 και 4,3 ανά 100,000 πληθυσμό, αντίστοιχα)

– Τα πυροβόλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 53,9% των γυναικείων ανθρωποκτονιών

– Περισσότερο από τις μισές ανθρωποκτονίες (55.3%), για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία για το τι προηγήθηκε, σχετίζονταν με την ενδοοικογενειακή βία (IPV)

– Οι διαπληκτισμοί και η ζήλια ήταν κοινές περιστάσεις πριν την ανθρωποκτονία IPV.

– Ένα στα 10 θύματα IPV είχε αναφέρει βία κατά το μήνα που προηγήθηκε του θανάτου τους

Το CDC αναφέρει:

Οι στρατηγικές για την αποφυγή ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με IPV, συμπεριλαμβάνουν, από την προστασία των γυναικών από την άμεση βλάβη και την παρέμβαση στο τρέχον επεισόδιο βίας, ως την ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών για την πρόληψη της εμφάνισης IPV.

Οι εκτιμήσεις κινδύνου ανθρωποκτονίας που διενεργούνται από τους ειδικούς αστυνομικούς κατά τα περιστατικά IPV έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία στην αναγνώριση των θυμάτων που διατρέχουν κίνδυνο μελλοντικής βίας και ανθρωποκτονίας. Οι εκτιμήσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να οργανωθεί ο άμεσος προγραμματισμός της ασφάλειας της γυναίκας και η σύνδεση της με άλλες υπηρεσίες, όπως παρέμβαση και παροχή συμβουλών για την κρίση, στέγαση, ιατρική και νομική εκπροσώπηση και πρόσβαση σε άλλους κοινοτικούς πόρους.

Ο περιορισμός στην πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα για τα άτομα που τους έχει απαγγελθεί κατηγορία οικογενειακής βίας μπορεί να προστεθεί στα προληπτικά μέσα.

Περίπου ένα στα 10 θύματα της ανθρωποκτονίας που σχετίζεται με IPV είχε αναφέρει κάποια μορφή βίας τον προηγούμενο μήνα. Υπάρχουν προγράμματα για τους τρίτους παρευρισκόμενους σε τέτοια περιστατικά, όπως το Green Dot, που διδάσκουν πώς να αναγνωρίζουν καταστάσεις ή συμπεριφορές που μπορεί να γίνουν βίαιες, και να συμβάλλουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για να μειώσουν την πιθανότητα επίθεσης.

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας, προτείνεται η εξέταση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία για IPV και η παραπομπή των γυναικών σε υπηρεσίες παρέμβασης. Να σημειωθεί ότι περίπου το 15% των θυμάτων ανθρωποκτονίας γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών) στη μελέτη ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Η διδασκαλία δεξιοτήτων για υγιείς σχέσεις είναι μια σημαντική στρατηγική πρωτογενούς πρόληψης με αποδεικτικά στοιχεία αποτελεσματικότητας στη μείωση της IPV, βοηθώντας τους νέους να διαχειριστούν συναισθήματα και συγκρούσεις στις σχέσεις και να βελτιώσουν τις ικανότητές επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας.

Η πρόληψη απαιτεί επίσης την αντιμετώπιση των παραγόντων σε επίπεδο κοινότητας και συστήματος που αυξάνουν τον κίνδυνο για IPV. Γειτονιές με υψηλή φτώχεια και χαμηλή κοινωνική συνοχή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο IPV και οι ανισότητες υγείας που προκαλούνται από φραγμούς στη γλώσσα, τη γεωγραφία και την πολιτισμική αποξένωση μπορούν να συμβάλλουν στις ανθρωποκτονίες γυναικών.

Πηγή
Petrosky E, Blair JM, Betz CJ, Fowler KA, Jack SP, Lyons BH. Racial and Ethnic Differences in Homicides of Adult Women and the Role of Intimate Partner Violence — United States, 2003–2014. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2017;66:741–746.

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6628a1.htm