Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Malnutrition Task Forse σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε πως πάνω από το 36 % αυτών πιστεύουν πως είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει απώλεια βάρους κατά το γήρας, ενώ περισσότεροι από 75% ανέφεραν πως δεν έχουν ανησυχήσει ποτέ για την ακούσια απώλεια βάρους είτε των ίδιων, είτε κάποιου άλλου ηλικιωμένου ατόμου, παρόλο που αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα δυσθρεψίας ή άλλων σοβαρών καταστάσεων της υγείας. Ακόμα, πάνω από το 54% των ηλικιωμένων που ρωτήθηκαν, είπαν πως θα ανησυχούσαν για κάποιον φίλο ή συγγενή πολύ υπέρβαρο.
Το πρόβλημα της υποθρεψίας στους ηλικιωμένους είναι μια σοβαρή αιτία και συνέπεια της κακής κατάστασης της υγείας. Ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται πως έχει δυσθρεψία ή βρίσκεται σε κίνδυνο δυσθρεψίας, ενώ τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα συχνά αγνοούνται.
Οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποθρεψίας συχνά αισθάνονται μοναξιά ή έχει συμβεί κάτι στη ζωή τους, όπως πένθος, το οποίο έχει επηρεάσει την όρεξή τους. Συγκριτικά με τα άτομα που έχουν καλή κατάσταση θρέψης, οι άνθρωποι με υποθρεψία παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα να επισκεφθούν το γενικό γιατρό, έχουν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και μένουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν εισάγονται. Έρευνες έχουν δείξει, επίσης, πως η θεραπεία ατόμων με δυσθρεψία κοστίζει δύο με τρείς φορές περισσότερο από τη θεραπεία εκείνων που δεν έχουν δυσθρεψία.
Οι επιστήμονες από το Malnutrition Task Force επισημαίνουν πως η δυσθρεψία και η αφυδάτωση δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά στην πραγματικότητα η κακή κατάσταση θρέψης και υδάτωσης συχνά δεν αναγνωρίζεται ούτε από τους ίδιους τους ηλικιωμένους, ούτε από τους συγγενείς, αλλά ούτε και από τους επαγγελματίες υγείας. Ο κίνδυνος υποθρεψίας αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί την ακούσια απώλεια βάρους μια φυσιολογική κατάσταση του γήρατος, ενώ κανονικά θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Είναι ευρέως, πλέον, γνωστό πως η παχυσαρκία προκαλεί πληθώρα προβλημάτων στην υγεία, αλλά υπάρχουν εξίσου σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων που βρίσκονται στο άλλο άκρο της ζυγαριάς και δεν τρέφονται επαρκώς. Είναι σημαντικό τα άτομα να μην αγνοούν τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να φανούν από το ότι τα δαχτυλίδια τους είναι πια μεγάλα, μπορεί να χάνουν δόντια, τα ρούχα να τους είναι πολύ φαρδιά ή ακόμα πιο έντονα από το ότι δεν είναι σε θέση να σταθούν όρθιοι για πολλή ώρα, δεν μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα, δυσκολεύονται να ετοιμάσουν τα γεύματά τους και έχουν μειωμένη όρεξη.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν κάποιος παρατηρήσει έστω και μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα είτε στον εαυτό του, είτε σε κάποιο γνωστό του πρόσωπο να σκεφτεί πως ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσθρεψίας και να ζητήσει άμεσα βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ώστε να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες.
ΠΗΓΗ
http://www.malnutritiontaskforce.org.uk/weight-loss-in-later-life-not-a-normal-part-of-ageing/
The Malnutrition Task Force is an independent group of experts across health, social care and local government united to address avoidable and preventable malnutrition in older people. Malnutrition Task Force, London