Πως μπορούν να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού για το HPV

Πως μπορούν να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού για το HPV

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν τα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου HPV για την προστασία από καρκίνους που προκαλούνται από τον HPV. Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται 6-12 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Το Αμερικάνικο CDC παροτρύνει τους παρόχους να συστήνουν τον εμβολιασμό κατά του HPV για όλα τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 με τον ίδιο τρόπο που συστήνουν τα άλλα εμβόλια για την προσχολική ηλικία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πληθυσμιακή κάλυψη του εμβολιασμού κατά του HPV στην Αμερική (2015 National Immunization Survey-Teen -NIS-Teen) δείχνουν ότι – αν και συμβαίνει με αργό ρυθμό – ο εμβολιασμός κατά του HPV γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος. Έξι από 10 κορίτσια εφήβων (63%) και πέντε από 10 αγόρια έφηβων (50%) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τις σειρές εμβολιασμού HPV (δηλαδή έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου HPV), σύμφωνα με στοιχεία από το 2015. Ενώ περισσότερα κορίτσια λαμβάνουν εμβόλιο HPV σε σύγκριση με τα αγόρια, το χάσμα αρχίζει να μειώνεται.

Αν αυξηθούν οι συστάσεις για εμβολιασμό, είναι πιθανό να εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά και επομένως, θα προληφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και πιθανά και άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Προτάσεις για τους επαγγελματίες υγείας από το CDC “Μιλώντας με τους γονείς για το εμβόλιο HPV”

Προτείνετε τον εμβολιασμό HPV με τον ίδιο τρόπο που προτείνεται όλα τα εμβόλια. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: Τώρα που η κόρη σας (ή ο γιος σας) είναι 11 ετών, θα πρέπει να αρχίσει τον απαραίτητο εμβολιασμό για να προστατευτεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Υπενθυμίστε στους γονείς τις δόσεις που θα τους χρειαστούν και ζητήστε τους να κλείσουν ραντεβού πριν φύγουν.

Γιατί το παιδί μου έχει ανάγκη αυτό το εμβόλιο; Το εμβόλιο κατά του HPV είναι σημαντικό επειδή αποτρέπει λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει το εμβολιασμό σήμερα.

Είναι το παιδί μου πραγματικά σε κίνδυνο για τον ιό HPV; Ο HPV είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες. Η έναρξη του πρώτου εμβολίου σήμερα θα βοηθήσει στην προστασία του παιδιού σας.

Γιατί χρειάζονται εμβόλιο κατά του HPV σε μια τέτοια νεαρή ηλικία; Όπως όλα τα εμβόλια, θέλουμε να τα δώσουμε το εμβόλιο κατά του HPV νωρίτερα και όχι αργότερα. Αν περιμένετε, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί τρεις δόσεις αντί για δύο.

Νομίζετε ότι είναι ασφαλές; Ναι, ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι πολύ ασφαλής. Όπως και κάθε φάρμακο, τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, πρήξιμο, ή ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό και θα περάσει σε μια ημέρα ή δύο.

Γιατί τα αγόρια χρειάζονται εμβόλιο κατά του HPV; Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνους του πέους, του πρωκτού και στο πίσω μέρος του λαιμού στους άνδρες.

Πώς γνωρίζετε ότι το εμβόλιο λειτουργεί; Από τότε που ξεκίνησε η διαθεσιμότητα του εμβολίου, οι μελέτες συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV λειτουργεί εξαιρετικά καλά, μειώνοντας τον αριθμό των λοιμώξεων και των προκαρκινικών κυττάρων HPV στους νέους .

Ανησυχώ μήπως το παιδί μου σκεφτεί ότι αν κάνει αυτό το εμβόλιο τότε θα μπορεί να αρχίσει το σεξ. Οι μελέτες μας λένε ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV δεν προτρέπει τα παιδιά να αρχίσουν το σεξ. Σας συνιστώ να δώσετε στο παιδί σας το πρώτο εμβόλιο σήμερα.

Μπορεί το εμβόλιο HPV να προκαλέσει στειρότητα στο παιδί μου; Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του HPV και της ικανότητας τεκνοποίησης στο μέλλον. Ωστόσο, οι γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο λόγω του HPV μπορεί να χρειαστούν θεραπεία που πιθανόν να περιορίζει την ικανότητά τους να κάνουν παιδιά.

Πηγή
Talking to Parents about HPV Vaccine, Centers for Disease Control and Prevention, U.S. Department of Health & Human Services (CDC, 2016) https://www.cdc.gov/hpv/hcp/index.html