Νικήστε τη μεσημεριανή πτώση της ενέργειας στην εργασία

Νικήστε τη μεσημεριανή πτώση της ενέργειας στην εργασία

Η έρευνα έχει δείξει ότι η πιο συνηθισμένη ώρα που ως εργαζόμενοι νοιώθουμε στραγγισμένοι από ενέργεια και αδυναμία συγκέντρωσης είναι κατά τις 14:15. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

Τεντωθείτε
Το σκύψιμο πάνω από έναν υπολογιστή όλη την ημέρα μπορεί να σας κουράσει και να δημιουργήσει πόνους. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σωστά στο γραφείο σας. Κάντε τακτικά διαλείμματα, τουλάχιστον μια φορά την ώρα:
σηκωθείτε, μετακινηθείτε στο χώρο και τεντώστε τα πόδια σας. Μερικές βαθιές αναπνοές και τεντώματα θα ενισχύσουν την κυκλοφορία σας και θα σας βοηθήσουν να ‘ξυπνήσετε’. Ασκήσεις και τεντώματα στο γραφείο:
• Ανασηκώστε τους ώμους σας προς τα αυτιά σας και κάντε ελαφρά κυκλικές ασκήσεις προς τα πίσω.
• Επεκτείνατε τα πόδια σας μπροστά σας και τεντώστε και μαζέψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας.
• Αγκαλιάστε τα γόνατά σας, ένα κάθε φορά, προς το στήθος σας

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά βίντεο με απλές και διακριτικές ασκήσεις και τεντώματα που μπορείτε να κάνετε ενώ κάθεστε στο γραφείο.

Φάτε τα σωστά μεσημεριανά σνακ
Πριν απλώσετε το χέρι για σοκολάτα ή πατατάκια, δοκιμάστε τα παρακάτω.

Η ενεργειακή ώθηση από ένα σνακ με ζάχαρη εξασθενεί γρήγορα. Αντ ‘αυτού, έχετε μαζί σας φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, που είναι μια υγιής και μεγάλης διάρκειας πηγή ενέργειας. Εάν επιμένετε να φάτε σοκολάτα, επιλέξτε μερικά τετράγωνα μιας καλής ποιότητας σοκολάτα υγείας. Περιέχει λιγότερη ζάχαρη και έχει πλούσια γεύση που σημαίνει ότι με μικρότερη ποσότητα θα νοιώσετε πιο ικανοποιημένοι.

Πίνετε νερό
Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό θα αισθανθείτε υπνηλία, θα είστε λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθείτε, και μπορεί να νοιώσετε πονοκεφάλους. Συχνά όταν αισθάνεστε πεινασμένοι στην πραγματικότητα μπορεί να είστε απλά διψασμένοι. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό ή υγρά. Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να πίνετε τακτικά.

Οργανώστε το αντικείμενο της εργασίας σας
Όταν η δουλειά έχει μαζευτεί στοίβες στο γραφείο σας, είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον ενθουσιασμό σας και την ενέργεια σας. Όταν συμβαίνει, κάντε μια λίστα των εργασιών σας με αυτά «που πρέπει άμεσα» να κάνετε και ασχοληθείτε με το καθένα αφού το σπάσετε σε μικρά βήματα. Αφήστε τα πιο απλές από αυτές τις εργασίες για το μεσημέρι. Και μην ξεχνάτε να κάντε συχνά διαλλείματα.

Πηγή: NHS Choices UK

http://www.nhs.uk/Livewell/workplacehealth/Pages/workplaceoverview.aspx
http://www.nhs.uk/Livewell/workplacehealth/Pages/energyslumps.aspx