Μεσογειακή διατροφή: οι πιο φτωχοί δεν μπορούν πια να τη διατηρήσουν

Μεσογειακή διατροφή: οι πιο φτωχοί δεν μπορούν πια να τη διατηρήσουν

Η μεσογειακή διατροφή έχει σημειώσει πολλές διακρίσεις, από την καταχώρηση της UNESCO στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μια σειρά ειδικών συνεδρίων σε όλο τον κόσμο, με στόχο την προώθηση των υγιεινών της ιδιοτήτων κατά των πιο θανατηφόρων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Αν και μεσογειακή διατροφή είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα ως το πρότυπο δίαιτας, φαίνεται να αγνοείται στις μεσογειακές χώρες. Γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Οι βαθιές κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές που συνέβησαν στις σύγχρονες κοινωνίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είναι μια πιθανή εξήγηση. Η έλλειψη χρόνου και η αλλαγή στη δομή των οικογενειών μπορεί να οδήγησαν σε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Πιο πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να διερευνάνε το ρόλο της οικονομίας στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, ιδίως όταν η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν τονίσει τον ρόλο των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στον τρόπο ζωής του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών συνηθειών. Το χαμηλό εισόδημα και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία. Τον τελευταίο καιρό το πρόγραμμα Moli-sani – μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία σε 25.000 ενήλικες – έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είχαν χαμηλότερη κατανάλωση στη μεσογειακή διατροφή και υψηλότερη επικράτηση της παχυσαρκίας, ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες. Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες που θέλουν να διασφαλίσουν την υγεία για όλους.

Πηγή:
M. Bonaccio, A. E. Bonanni, A. Di Castelnuovo, F. De Lucia, M. B. Donati, G. de Gaetano, L. Iacoviello. Low income is associated with poor adherence to a Mediterranean diet and a higher prevalence of obesity: cross-sectional results from the Moli-sani study. BMJ Open, 2012; 2 (6) http://www.escardio.org/congresses/europrevent-2013/congress-to-you/Pages/mediterranean-diet.aspx