Κουίζ: γνωρίζετε για τη σωστή προστασία από τον ήλιο;

Κουίζ: γνωρίζετε για τη σωστή προστασία από τον ήλιο;

Η προστασία από τον ήλιο δεν είναι μόνο για την παραλία. Είναι για κάθε μέρα.
Κάντε το τεστ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για να δείτε πόσα γνωρίζετε για τη σωστή αντηλιακή προστασία.

 1. Δεν κινδυνεύω από τον καρκίνο του δέρματος, επειδή η ρουτίνα μου (όπως η εργασία, η διαδρομή για τη δουλειά, τα χόμπι μου) δεν περιλαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες. Σωστό ή Λάθος ;
 2. Τα παιδιά μου θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν παίζουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ακόμα κι αν πηγαίνουν μόνο μία ή δύο φορές τη βδομάδα. Σωστό ή Λάθος ;
 3. Αν φοράω αντηλιακό, μπορώ να μείνω στον ήλιο όσο θέλω. Σωστό ή Λάθος ;
 4. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30, παρέχει διπλάσια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες , από ό ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15. Σωστό ή Λάθος;
 5. Είναι ασφαλές να αφήσω τα παιδιά μου να περάσουν τη μέρα στην πισίνα αν φοράνε ένα βαμβακερό μπλουζάκι και κάνουν συχνές επαλείψεις με αντηλιακό στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια. Σωστό ή Λάθος;
 6. Πόσο συχνά θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό;
  – κάθε 2 ώρες ή και συχνότερα
  – μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση
  – μετά το σκούπισμα με την πετσέτα
  – όλα τα παραπάνω
 7. Ποιο είναι το πιο συχνό (και επώδυνο!) λάθος που κάνουμε στην επάλειψη αντηλιακού;
  – διαλέγουμε ένα αντηλιακό με δείκτη κάτω του 15 και κατά την επάλειψη μας ξεφεύγουν σημεία στο σώμα μας
  – βάζουμε λίγο αντηλιακό και αφήνουμε πολύ ώρα για να ξαναβάλουμε
 8. Συνοψίζοντας! Βάλατε αντηλιακό στις 12:00 το μεσημέρι και διαβάζετε ένα βιβλίο στην παραλία. Στις 2:00 το μεσημέρι τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε όσο καλύτερα γίνεται το δέρμα σας;
  – να βάλετε ένα μακρύ βαμβακερό φόρεμα
  – να μετακινηθείτε στη σκιά
  – να ξαναβάλετε αντηλιακό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

 1. Η σωστή απάντηση είναι το λάθος. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και η σύντομη έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μεγάλες ζημιές στα άτομα κυρίως με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Επίσης, μερικές από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορούν να περάσουν ακόμα και μέσα από τα παράθυρα, οπότε η οδήγηση ή ακόμη και η έκθεση στον ήλιο μπροστά από ένα παράθυρο κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου, 10:00 πμ. – 4:00μμ., μπορεί να εκθέσει το δέρμα σας σε βλαβερές ακτίνες UV. Όταν αθροίζονται, οι καθημερινές εκθέσεις σχετίζονται με τον καρκίνο εκ πλακωδών κυττάρων του δέρματος. Αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το μελάνωμα, ο καρκίνος των εκ πλακωδών κυττάρων του δέρματος είναι πολύ πιο κοινός και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο.
 2. Η σωστή απάντηση είναι το σωστό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν πειράζει να πάθουν ένα ηλιακό έγκαυμα 1-2 φορές το χρόνο, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η περιστασιακή έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.
 3. Η σωστή απάντηση είναι το λάθος. Δεν είναι έξυπνο να εκτίθεστε στον ήλιο για αρκετές ώρες, ακόμη και αν φοράτε αντηλιακό. Τα προϊόντα αυτά δεν παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει οι άνθρωποι να αναζητούν τη σκιά και να περιορίζουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Επίσης, επιλέξτε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος σας όπως ένα πουκάμισο, φορέστε ένα καπέλο με πλατύ γείσο, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή υψηλότερο, και επαναλάβετε την επάλειψη τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών.
 4. Η σωστή απάντηση είναι το λάθος. Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας (SPF) περιγράφει για πόση ώρα το προϊόν θα προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο, αν εφαρμόσετε το αντηλιακό σωστά. Τα άτομα με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα αρχίζουν να καίγονται περίπου σε 15 λεπτά σε μια ηλιόλουστη ημέρα, οπότε φορώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 (εάν εφαρμοστεί σωστά και επαναλαμβάνεται) θα αποφύγουν το ηλιακό έγκαυμα για περίπου 3 ώρες και 45 λεπτά. Το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 υπολογίζεται ότι θα προστατεύσει το δέρμα για 7 ώρες και 30 λεπτά περίπου. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, ή ακόμα πιο συχνά, αν είστε στη παραλία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που εμποδίζει τις ακτίνες UVB και UVA.
 5. Η σωστή απάντηση είναι το λάθος. Οι ακτίνες UV μπορούν εύκολα να διαπεράσουν το βαμβακερό μπλουζάκι, ειδικά αν είναι βρεγμένο. Τα περισσότερα βρεγμένα και ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια προσφέρουν προστασία το πολύ όσο ένα αντηλιακό SPF. Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει το λιγότερο αντηλιακή προστασία SPF. Καλύτερες ενδυματολογικές επιλογές αποτελούν τα σκούρα, τα υφάσματα με πυκνή πλέξη και τα ειδικά προστατευτικά ρούχα που κυκλοφορούν στα αθλητικά καταστήματα. Για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, η σκιά, τα ειδικά προστατευτικά ρούχα και τα καπέλα είναι ο σωστός τρόπος προστασίας. Οι παιδίατροι σε αυτές τις ηλικίες προτείνουν και μικρή ποσότητα αντηλιακού για το πρόσωπο και πίσω από τα χεράκια.
 6. Η σωστή απάντηση είναι το όλα τα παραπάνω. Για καλύτερα αποτελέσματα τα περισσότερα αντηλιακά πρέπει να επαλείφονται κάθε 2 ώρες ή νωρίτερα, αλλά διαβάστε και τις οδηγίες τους για σιγουριά. Τα αντηλιακά που ‘αντέχουν στο νερό’ (water resistant) έχουν φτιαχτεί για να σας προστατεύουν από τα εγκαύματα όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, αλλά συνήθως αντέχουν μόνο 40 λεπτά. Και θυμηθείτε, το αντηλιακό συνήθως φεύγει με το σκούπισμα της πετσέτας.
 7. Η σωστή απάντηση είναι βάζουμε λίγο αντηλιακό και αφήνουμε πολύ ώρα για να ξαναβάλουμε. Μία χούφτα αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να καλύψει τα χέρια, τα πόδια, το λαιμό και το πρόσωπο για το μέσο όρο των ενηλίκων. Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλάβετε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Για σωστή προστασία κάτω από τον ήλιο βάλτε πολύ αντηλιακό και συχνά!
 8. Η σωστή απάντηση είναι μετακινηθείτε στη σκιά. Αν και τα 3 είναι βοηθητικά, το να μετακινηθείτε από τον μεσημεριανό ήλιο είναι η καλύτερη επιλογή. Η αναζήτηση σκιάς είναι το βασικό στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος ειδικά μεταξύ των ωρών 10:00 πμ – 4:00 μμ όταν ο ήλιος καίει πιο πολύ. Το μακρύ φόρεμα μπλοκάρει ελάχιστη από την UV ακτινοβολία επειδή είναι βαμβακερό. Είναι καλή ιδέα να καλυφθείτε με ένα ρούχο αλλά προτιμήστε σκούρα ρούχα, πυκνά υφάσματα και ειδικά ρούχα με αντηλιακή προστασία τουλάχιστον 30 UPF.
  Το αντηλιακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να παρατείνει την ώρα κάτω από τον έντονο ήλιο. Το αντηλιακό είναι σημαντικό κομμάτι της προστασίας του δέρματος σας από τον ήλιο αλλά δεν παρέχει ολοκληρωτική φροντίδα. Για καλύτερη προστασία από το αντηλιακό σας, επιλέξτε προϊόντα SPF 15 ή παραπάνω που εμποδίζει τις ακτίνες UVA και UVB, επαναλάβετε κάθε 2 ώρες τουλάχιστον και βάλτε κάθε φορά αρκετή ποσότητα – τουλάχιστον μια χούφτα, αν πρόκειται για ενήλικα.

Πηγή: What’s Your Sun Safety IQ?
http://www.cancer.org/healthy/toolsandcalculators/quizzes/app/sun-safety-quiz