Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας

http://worldhappiness.report/
Μόνο η Δανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα στην πιο πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία των Ηνωμένων Εθνών, που κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου του 2017 για να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας του ΟΗΕ.
Η Νορβηγία έχει κριθεί ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Η Δανία πέρυσι ήταν η «πιο ευτυχισμένη χώρα», ενώ αυτή τη φορά κατέχει τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας. Η Νορβηγία πέρυσι κατείχε την τέταρτη θέση στη έκθεση και μεταπήδησε στην κορυφή κατά το τρέχον έτος, με βάση διάφορους βασικούς δείκτες για την μέτρηση της κοινωνικής ευτυχίας μεταξύ των οποίων: τα επίπεδα φροντίδας, την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής, τη γενναιοδωρία, τη καλή διακυβέρνηση, την ειλικρίνεια, την υγεία και το εισόδημα.
Από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κορυφή βρίσκονται η Ισλανδία και η Ελβετία οι οποίες κατατάσσονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία κατατάσσεται στην 16η θέση και αμέσως μετά ακολουθεί το Βέλγιο. Η Γαλλία κατατάσσεται 31η , η Ισπανία 34η, η Ιταλία 48η και η Ρωσία 49η. Η Ελλάδα κατατάσσεται 87η και η πιο δυστυχισμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Βουλγαρία η οποία αδυνατεί να φτάσει στην κορυφή των 100, μένοντας στην 105η θέση.
Άλλοι παράγοντες για τους οποίους μετρήθηκαν 155 χώρες στην ετήσια έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία είναι: η ανεργία, η ανισότητα του εισοδήματος, το προσδόκιμο ζωής, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η εμπιστοσύνη του κοινού (π.χ. έλλειψη διαφθοράς στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις) και την κοινωνική υποστήριξη. Στο τέλος της λίστας της έκθεσης βρίσκονται πέντε χώρες, η Ρουάντα, η Συρία, η Τανζανία, το Μπουρούντι και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Οι άνθρωποι στην Κίνα δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο πριν από 25 χρόνια, όπως διαπιστώνει η έκθεση, μεγάλο μέρος της Αφρικής αγωνίζεται ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποχώρησαν μια θέση από την 13η θέση πέρυσι στη 14η. Όπως αποδεικνύεται από πολλές χώρες, η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι η ευτυχία είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ισχυρών κοινωνικών θεσμών.