Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει λαχανικά

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει λαχανικά

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να τρώνε λαχανικά αν τους τα εισαγάγετε συστηματικά στην τροφή τους από την ηλικία των δύο. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι «νωρίς και συχνά».
Έτσι, τώρα οι γονείς προτρέπονται να συνεχίσουν να προσπαθούν με τις καινούργιες τροφές στο μενού των παιδιών τους ακόμη κι αν η πρώτη εμπειρία δοκιμής ήταν αρνητική. Ακόμα και τα ‘δύσκολα’ παιδιά στα λαχανικά μπορεί να βοηθηθούν αν προσπαθήσετε συστηματικά τουλάχιστον σε πέντε με 10 γεύματα.
Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις πρόσφατες οδηγίες που προτείνουν να εισάγουμε στερεά τροφή από την ηλικία των έξι μηνών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Παν/μίο του Leeds με συνεργασίες πανεπιστημίων της Δανίας και της Γαλλίας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό PLOS One.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε πουρέ αγκινάρας σε 332 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 38 μηνών στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Δανία. Το ένα στα πέντε καθάρισαν το πιάτο τους! και στο 40% άρχισε να του αρέσει η γεύση της αγκινάρας. Η αγκινάρα επιλέχτηκε ως λαχανικό στη μελέτη μια και οι γονείς δήλωσαν ότι ήταν το λαχανικό που μαγείρευαν το λιγότερο.

«Μετά τους 24 μήνες τα παιδιά γίνονται απρόθυμα να δοκιμάσουν νέα φαγητά και ξεκινάν να αρνούνται νεές τροφές», λέει η καθηγήτρια Marion Hetherington της έρευνας. Η μελέτη επίσης κατέρριψε το μύθο ότι η γεύση των λαχανικών πρέπει να ‘καμουφλαριστεί’ από άλλες γεύσεις στο πιάτο για να μπορέσουν τα παιδιά να τα φάνε.

Πηγή: ‘Often and early’ gives children a taste for vegetables, 2014
https://www.leeds.ac.uk/news/article/3534/often_and_early_gives_children_a_taste_for_vegetables