5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για φέτος ήταν «Σκέψου. Κατανάλωσε. Σώσε». Η εκστρατεία αποτελεί μια κίνηση για την καταπολέμηση της σπατάλης και απώλειας των τροφίμων και μας ενθαρρύνει να μειώσουμε τα «foodprint» μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται, ποσότητα που ισοδυναμεί με όλη την παραγόμενη ποσότητα σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Την ίδια στιγμή, ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πάει για ύπνο πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Λαμβάνοντας υπόψιν την τεράστια αυτή διακύμανση στον τρόπο ζωής και τις συνακόλουθες με αυτήν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, η φετινή θεματολογία «Σκέψου. Κατανάλωσε. Σώσε» μας προτρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές, ώστε να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις.

Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να μας παρέχει επαρκείς πόρους για να συντηρήσει 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους (οι οποίοι αναμένεται να ανέλθουν στα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050), ο FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται ή χάνεται. Η σπατάλη τροφίμων αποτελούν μια τεράστια διαρροή φυσικών πόρων και επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η καμπάνια καλεί όλους μας να αναλάβουμε δράση ξεκινώντας από το σπίτι μας, καθώς και να συμμετέχουμε στις συλλογικές πρωτοβουλίες που γίνονται για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την εξοικονόμηση χρημάτων, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων και την την τροποποίηση των διαδικασιών παραγωγής τροφίμων, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες.

Η σπατάλη τροφίμων συνεπάγεται και την αντίστοιχη αναίτια απώλεια του συνόλου των πόρων που διατέθηκαν για την παραγωγή τους. Για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 1.000 λίτρα νερού για την παραγωγή 1 λίτρου γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα διατίθενται για την θρέψη μιας αγελάδας, ώστε να φτιαχτεί ένα χάμπουργκερ. Η επακόλουθη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τις ίδιες τις αγελάδες, αλλά και καθ’ όλη την πορεία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, γίνονται μάταια, όταν υπάρχει σπατάλη τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% του συνόλου των κατοικήσιμης γης και ευθύνεται για το 70% της κατανάλωσης πόσιμου νερού, το 80% της αποψίλωσης των δασών και για το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αποτελεί μάλιστα το μεγαλύτερο και μοναδικό παράγοντα της απώλειας της βιοποικιλότητας και των αλλαγών που επισυμβαίνουν στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, συνεπώς, σημαίνει για παράδειγμα ότι επιλέγουμε σκόπιμα τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως είναι τα βιολογικά, που δε χρησιμοποιούν χημικές ουσίες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Ακόμη, επιλέγοντας τρόφιμα από την τοπική αγορά σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο και ως εκ τούτου περιορίζονται οι εκπομπές αερίων.

Ας σκεφτούμε λοιπόν προτού καταναλώσουμε, ώστε να βοηθήσουμε όλοι μας στη διάσωση του περιβάλλοντός μας!

Δείτε περισσότερα: https://www.epa.gov/recycle/reducing-wasted-food-home