‘Eρευνα ενισχύει τα ευρήματα για την επικινδυνότητα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη

‘Eρευνα ενισχύει τα ευρήματα για την επικινδυνότητα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι γυναίκες που καταναλώνουν μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα – το όργανο που είναι υπεύθυνο για την παροχή των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που ένα αναπτυσσόμενο βρέφος χρειάζεται μέχρι τη γέννησή του.

Πλακούντες που μελετήθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον έδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριας (2-3 ποτών) και υψηλής (4-6 ποτά) ποσότητας αλκοόλ, μειώνει την ανάπτυξη των κυττάρων στο πλακούντα της γυναίκας. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One και χρηματοδοτήθηκε από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, εξέτασε την επίδραση του αλκοόλ και του βασικού τοξικού παράγωγου του, την ακεταλδεΰδη, στον πλακούντα κατά τις πρώτες εβδομάδες – μια περίοδος σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη, όπου οι τρεις πρωτογενείς βλαστικές στοιβάδες κυττάρων στο πολύ πρώιμο βρέφος εξελίσσονται σε εσωτερικά όργανα. Παρόλο που η ανάπτυξη των κυττάρων του πλακούντα μειώθηκε σε σχέση με τα μέτρια και βαριά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, τα κύτταρα που διασφαλίζουν τις συνδέσεις του πλακούντα με την μητέρα, παρέμειναν ανεπηρέαστα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρές ποσότητες (μισό ή 1 ποτό) δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξη ή την λειτουργία του πλακούντα.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι η μέτρια και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μείωσε την μεταφορά ενός σημαντικού αμινοξέος – γνωστού ως ταυρίνη – από την μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα. Η ταυρίνη είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και τη φυσιολογική ανάπτυξη. Ωστόσο, η ακεταλδεΰδη δεν είχε κάποια επίδραση στην μεταφορά της ταυρίνης, που να υποδεικνύει συνεπώς το αλκοόλ ως κύριο ένοχο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μειωμένη ταυρίνη έχει φανεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στη σωματική ανάπτυξη, εξηγώντας ενδεχομένως το λόγο εμφάνισης κάποιων νευρολογικών συμπτωμάτων σε παιδιά αλκοολικών μητέρων.

Η Sylvia Lui, από το ερευνητικό κέντρο “Tommy” για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που διεξήγαγε την έρευνα είπε: “Το αλκοόλ και η ακεταλδεΰδη είναι γνωστά για την τοξικότητα τους σε υψηλά επίπεδα, αλλά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα που επιτυγχάνονται εύκολα σε ένα φυσιολογικό πληθυσμό, έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις στον πλακούντα.

“Η ανάπτυξη του πλακούντα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τους πλακούντες που δεν έχουν εκτεθεί στο αλκοόλ, υποδηλώνοντας ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες αναφορικά με το πόση υποστήριξη λαμβάνει το βρέφος από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εγκυμοσύνης μετά την έκθεση”.

Ο Dr Clare Tower, γυναικολόγος στο Saint Mary’s Hospital, δήλωσε: “Παρόλο που τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ δεν είχαν κάποια επιβλαβής επίδραση, τα μέτρια και υψηλά επίπεδα είχαν αρνητικό αντίκτυπο. Η ασφαλέστερη κλινική συμβουλή θα ήταν η υιοθέτηση των παρόντων κατευθυντήριων οδηγιών του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας και η αποχή από το αλκοόλ. Και αυτό γιατί μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση αναφορικά με την αντίληψη του τι ακριβώς είναι “οι μονάδες αλκοόλ”, καθώς και μια έλλειψη ακριβούς αυτό-παρακολούθησης των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο καθηγητής John Aplin, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο ερευνητικό κέντρο “Tommy” για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ανέφερε: “Η έρευνα αυτή υποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, δεν θα πρέπει να πίνουν καθώς η ζημιά που προκαλείται από το αλκοόλ λαμβάνει χώρα πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη – πιθανόν και προτού μια γυναίκα γνωρίζει ότι είναι έγκυος.

H Jane Brewin, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος φιλανθρωπίας του ερευνητικού κέντρου Tommy, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μπορεί συχνά να είναι λίγες εβδομάδες προτού μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, και η έρευνα αυτή δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωτικής σημασίας πρώτων αυτών εβδομάδων, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του μωρού.

“Πολλές εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, αλλά για όσους στοχευμένα προγραμματίζουν τη δημιουργία οικογένειας, η έρευνα αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι γυναίκες θα πρέπει να σκέφτονται την κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και πριν μείνουν έγκυες”.

Πηγή: University of Manchester. (2014, February 17). “New research reinforces danger of drinking alcohol while pregnant.” Medical News Today. Retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/releases/272700