Το υψηλό κόστος των φρούτων και των λαχανικών συνδέεται με περισσότερο σωματικό λίπος στα παιδιά

Το υψηλό κόστος των φρούτων και των λαχανικών συνδέεται με περισσότερο σωματικό λίπος στα παιδιά

Οι υψηλές τιμές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών σχετίζονται με υψηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) στα μικρά παιδιά που ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. H Taryn Morrissey, κύρια συγγραφέας του άρθρου και επίκουρη καθηγήτρια στο American University, ανέφερε ότι όταν οι τιμές των φρούτων και λαχανικών ανεβαίνουν, οι οικογένειες αγοράζουν λιγότερα από αυτά και τα υποκαθιστούν με φθηνότερα τρόφιμα τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά και να έχουν περισσότερες θερμίδες. «Αυτές οι σχέσεις καθορίζονται από τις μεταβολές των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και όχι των κατεψυγμένων ή των κονσερβοποιημένων», είπε η Alison Jacknowitz, επίσης συγγραφέας του άρθρου και καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του συνολικού σωματικού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τον κίνδυνο πολύ σοβαρών νοσημάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, περισσότερο από το 26% των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών θεωρούνταν υπέρβαρα το 2009 και το 2010, ενώ μία δεκαετία πιο πριν, το ποσοστό ήταν 21%.

Οι ερευνητές συνέδεσαν δεδομένα από μελέτη σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών 0 έως 5 ετών και δεδομένα αναφορικά με τις τιμές τοπικών προϊόντων. Ενώ, σε γενικές γραμμές, οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, συγκεκριμένα οι τιμές των σνακ και των ζαχαρούχων ροφημάτων, οι πραγματικές τιμές των γευμάτων στα εστιατόρια, των φρούτων και των λαχανικών έχουν αυξηθεί. Στα φρούτα και τα λαχανικά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17% μεταξύ 1997 και 2003. Τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με υψηλότερες τιμές σε αυτά τα τρόφιμα παρουσίασαν κατά μέσο όρο υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε περιοχές με χαμηλότερες τιμές φρούτων και λαχανικών. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης την ύπαρξη μικρής σχέσης μεταξύ των ακριβότερων αναψυκτικών και της μικρότερης πιθανότητας παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά. Δεν βρέθηκαν ισχυρές σχέσεις μεταξύ των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ανασφάλειας, με την έννοια ότι οι οικογένειες αναγκάζονται λόγω της έλλειψης χρημάτων να παραλείπουν γεύματα, να μειώνουν τις μερίδες ή με άλλο τρόπο να απέχουν από το φαγητό.

Δημοσίευση μελέτης: T. W. Morrissey, A. Jacknowitz, K. Vinopal. Local Food Prices and Their Associations With Children’s Weight and Food Security. PEDIATRICS, 2014.  Πηγή: American University. “High cost of fruits, vegetables linked to higher body fat in young children.” 20 February 2014.