Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες

Αν έχουμε ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μειώσουμε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με επιστημονική δήλωση της American Heart Association, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation. Η ιδιοκτησία κατοικίδιου, ιδίως σκύλου, πιθανότατα να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, δήλωσε ο Glenn Levine, καθηγητής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, Τέξας.

Η έρευνά του έδειξε ότι:

  • Η ιδιοκτησία κατοικίδιων πιθανόν να σχετίζεται με  μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου και αύξηση της επιβίωσης των ασθενών. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης  δεν είναι οριστικά και δεν αποδεικνύουν κατ ‘ανάγκη ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου προκαλεί άμεσα μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. “Μπορεί απλά να σημαίνει ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν πιο συχνά κατοικίδια ζώα, και όχι ότι το να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο στην πραγματικότητα οδηγεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο G. Levine.
  • Η ιδιοκτησία σκύλου ειδικότερα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι άνθρωποι που έχουν σκυλιά συμμετέχουν σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, επειδή τα βγάζουν καθημερινά βόλτα. Σε μια μελέτη περισσότερων από 5.200 ενηλίκων, οι ιδιοκτήτες σκύλων έκαναν περισσότερο περπάτημα και φυσική δραστηριότητα από τους μη-ιδιοκτήτες σκυλιών, και είχαν 54% τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να φτάνουν το συνιστώμενο επίπεδο της εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας.
  • Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη πίεση και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας.
  • Τα κατοικίδια μπορεί να έχουν και θετική επίδραση στις αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες.
  • «Στην ουσία, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχει μια σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και μειωμένου  κίνδυνου καρδιαγγειακών ασθενειών”, δήλωσε ο G. Levine. “Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι εάν η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και σε άτομα με προϋπάρχουσα νόσο. Περαιτέρω έρευνα, είναι απαραίτητη για την πιο οριστική απάντηση στο ερώτημα αυτό.” Και προσθέτει ότι το κίνητρο για την απόκτηση ενός κατοικίδιου δε θα πρέπει να είναι ποτέ η μείωση του κινδύνου των καρδιοαγγειακών αλλά η αγάπη για τα ζώα.

Πηγή:
American Heart Association (2013, May 9). Pets may help reduce your risk of heart disease. ScienceDaily. Retrieved May 18, 2013