Πώς να μιλήσετε στον έφηβό σας

Πώς να μιλήσετε στον έφηβό σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπο να μιλήσετε στον έφηβό σας. Πώς μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για σοβαρά θέματα που τον αφορούν χωρίς να τον αναστατώσετε ή να τον εκνευρίσετε; Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι η συζήτηση είναι αποτελεσματική και όντως μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; Οι σύμβουλοί του relate.org.uk, ενός οργανισμού αφιερωμένο στην υποστήριξη των σχέσεων, συγκέντρωσαν έναν οδηγό για το πώς να μιλήσετε στον έφηβό σας. Με αυτές τις συμβουλές, ίσως θα μπορέσετε να έχετε μία καλύτερη συζήτηση με το γιο ή την κόρη σας, που θα δείχνει ότι τους νοιάζεστε και ότι θέλετε να αλλάξουν κάποια πράγματα.
1. Διαλέξτε τη σωστή στιγμή και μέρος. Είστε και οι δύο κουρασμένοι μετά από μία δύσκολη μέρα; Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίξετε ένα φλέγον ζήτημα εάν κάποιος από τους δυο σας είναι κουρασμένος. Προσπαθήστε να σκεφτείτε και τον άλλον. Αν τον περικυκλώσετε τη στιγμή που μόλις μπήκε στο σπίτι μάλλον δε θα βοηθήσετε τη συζήτηση.
2. Να θέτετε όρια. Να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι για τα όρια και τις προσδοκίες σας. Αποφασίστε από πριν τι περιμένετε. Να είστε ευθείς και συνεπείς αλλά να είστε προετοιμασμένοι να διαπραγματευτείτε και να είστε ευέλικτοι. Όσο ο νέος μεγαλώνει, θα πρέπει να προσφέρετε μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειάς του αλλά και της ανεξαρτησίας του προκειμένου να κάνει τα δικά του λάθη.
3. Μειώστε τις άμυνές σας. Προσπαθήστε να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο προσωπικά. Μπορεί να μην είναι εκνευρισμένος/η μαζί σας. Μην εκφοβίζετε, απειλείτε ή δημιουργείτε ενοχές στον έφηβο για να κάνει αυτό που θέλετε εσείς.
4. Διαπραγματευτείτε. Δείχνοντας στον έφηβο πώς να διαπραγματεύεται, του παρουσιάζετε μία νέα οπτική σεβασμού και του δείχνετε ότι το να καταλήγει σε μία συμφωνία αποτελεί μία σπουδαία δεξιότητα ζωής. Μη χάσετε την ευκαιρία να του μάθετε πώς να το κάνει, ξεκινώντας από το σπίτι.
5. Ακούστε και μετά μιλήστε. Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Ακούστε, καταλάβετε και δείξτε του ότι τον/την καταλάβετε. Μπορεί να μη συμφωνείτε με αυτά που λέει, αλλά το να ακούτε δείχνει σεβασμό.
6. Μείνετε συγκεντρωμένοι και συγκεκριμένοι. Μην προσπαθείτε να καλύψετε όλα τα θέματα με μία φορά. Να παίρνετε ένα θέμα κάθε φορά για να το ξεδιαλύνετε πριν προχωρήσετε στο επόμενο θέμα. Θέστε τις προτεραιότητές σας.
7. Προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Βρείτε τη σωστή λέξη για να περιγράψετε το θυμό σας. Είστε απογοητευμένοι, ενοχλημένοι, αγχωμένοι, δυσαρεστημένοι ή πληγωμένοι; Μπορεί να γίνει πιο εύκολο να εξηγήσετε πώς νιώθετε εάν βρείτε τις κατάλληλες λέξεις.
8. Επικεντρωθείτε στο πιο σημαντικό. Σκεφτείτε το τι είναι πραγματικά σημαντικό. Ρωτήστε τον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε – αξίζει να εκνευρίζομαι για αυτό; Θα μπορούσατε να το προσεγγίσετε διαφορετικά; Μήπως θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε τον έφηβο να κάνει κάτι διαφορετικό χωρίς να έρθετε σε αντιπαράθεση;
9. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Πάρτε το χρόνο σας αν χρειάζεται να ηρεμήσετε προτού μιλήσετε ευθέως και πείτε πώς νιώθετε ή τι θέλετε. Οι έφηβοι μπορεί να αντιδράσουν με εκρήξεις ή με το να σας αποκλείσουν από μια συζήτηση, αλλά προσπαθήστε να μιλήσετε τη στιγμή που είστε και οι δύο ήρεμοι.
10. Προετοιμαστείτε να ζητήσετε συγγνώμη. Να είστε έτοιμοι να ζητήσετε συγγνώμη εάν κάνατε κάποιο λάθος ή παρεξηγήσατε μία κατάσταση και ενθαρρύνετέ τον να κάνει το ίδιο. Αποφύγετε να πείτε «Εγώ στο είχα πει.». Πόσο σημαντικό είναι ότι είχατε δίκιο; Ο έφηβός σας θα μάθει πολλά περισσότερα από το να αποδεχτεί ότι η ζωή είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και παρόλα αυτά να προχωράμε.

Πηγή
https://www.relate.org.uk/relationship-help/help-family-life-and-parenting/parenting-teenagers/communicating-teens/how-talk-your-teenager