Το τι θα πρέπει να κάνετε αν το παιδί πάθει έγκαυμα εξαρτάται από την βαρύτητα του (το πόσο σοβαρό είναι το έγκαυμα). Με απλά λόγια, υπάρχουν τρία επίπεδα εγκαυμάτων. Είναι σημαντικό, να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το καθένα από αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά.
• Πρώτου Βαθμού: Το δέρμα γίνεται κόκκινο, αλλά δεν κάνει φουσκάλα. Είναι επώδυνο, όπως το ηλιακό έγκαυμα.
• Δευτέρου Βαθμού: Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος καίγεται και ένα μέρος του δέρματος καταστρέφεται. Το έγκαυμα θα είναι πολύ επώδυνο και πιθανόν να αναπτύξει φουσκάλες.
• Τρίτου Βαθμού: Το δέρμα είναι μαυρισμένο ή λευκό. Η επιδερμίδα και το δέρμα, τα δύο κορυφαία στρώματα του δέρματος, καταστρέφονται ολοσχερώς (μη αναστρέψιμη βλάβη).
Κάθε ηλεκτρικό έγκαυμα ή έγκαυμα στο οποίο το δέρμα είναι απανθρακωμένο ή δεν υπάρχει καμία αίσθηση είναι σοβαρό και θα πρέπει να ληφθεί ιατρική φροντίδα αμέσως. Κάθε έγκαυμα με φουσκάλες και οίδημα που καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του χεριού του παιδιού σας, ή αν το έγκαυμα είναι σε χέρι, πόδι, πρόσωπο, γεννητικά όργανα ή πάνω σε άρθρωση είναι σοβαρό τραύμα και θα πρέπει άμεσα να το δει παιδίατρος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Αν ανησυχείτε για το έγκαυμα, ακόμα και αν δεν μοιάζει με κανέναν από τους παραπάνω τύπους εγκαυμάτων, θα πρέπει να το δει παιδίατρος.
Το παιδί μου έχει ένα μικρό έγκαυμα. Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω;
Τα περισσότερα μικρά εγκαύματα με φουσκάλες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πώς μπορεί να ληφθεί φροντίδα στο σπίτι σε ένα έγκαυμα, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Εδώ αναφέρεται τι πρέπει να κάνετε:
1.Δροσίστε το έγκαυμα : Αφήστε τρεχούμενο δροσερό νερό πάνω στο έγκαυμα για πέντε λεπτά. Αυτό βοηθά να σταματήσει η διαδικασία της καύσης ενώ μειώνει τον πόνο και το οίδημα. Μην βάζετε πάγο πάνω σε ένα έγκαυμα. Μην τρίβετε ένα έγκαυμα – μπορεί να επιδεινωθεί η βλάβη. Μην σπάτε τις φουσκάλες καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του εγκαύματος.
2. Καλύψτε το έγκαυμα: Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος με έναν καθαρό επίδεσμο που δεν θα κολλήσει στην περιοχή. Αυτό βοηθά να μειώσει το κίνδυνο μόλυνσης και τον πόνο.
3.Προστατέψτε το έγκαυμα: Διατηρήστε την περιοχή του εγκαύματος καθαρή με απαλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Μην εφαρμόζετε καμιά αλοιφή στην περιοχή του εγκαύματος, εκτός αν είναι οδηγίες του παιδιάτρου σας. Ποτέ μην εφαρμόζετε βούτυρο, λίπη, ή άλλες «σπιτικές» θεραπείες, σε ένα έγκαυμα πριν το συζητήσετε με το παιδίατρο σας, καθώς μπορεί να αυξήσουν το κίνδυνο μόλυνσης.
Αν το έγκαυμα του παιδιού μου, συνεχίζει ακόμα να είναι επώδυνο μετά από το δρόσισμα για πέντε λεπτά και ενώ είναι καλυπτόμενο, τι κάνω;
Οι πιθανότητες είναι ότι το έγκαυμα θα εξακολουθεί ακόμα να είναι επώδυνο. Μην ξεχάσετε να δώσετε στο παιδί σας κάποιο παυσίπονο που θα το καθησυχάσει και θα το ηρεμίσει.
Θα αφήσει το έγκαυμα του παιδιού μου σημάδι;
Όσο βαθύτερο το έγκαυμα, τόσο πιο πιθανό να αφήσει σημάδι (ουλή). Μικρά εγκαύματα χωρίς φουσκάλες συνήθως επουλώνονται χωρίς ουλές. Εγκαύματα με φουσκάλες μερικές φορές σχηματίζουν ουλή ή μπορεί να επουλωθούν με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα. Για την ελαχιστοποίηση των ουλών, διατηρήστε τα εγκαύματα καλυμμένα μέχρι να επουλωθούν με νέο δέρμα και δεν βγάζουν πια κάποιο υγρό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σωστό να κρατήσετε το έγκαυμα ακάλυπτο αλλά πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο για ένα έτος για να αποφευχθεί το σκούρο χρώμα του δέρματος. Η προστασία μπορεί να είναι κάλυψη με ρούχα ή με αντηλιακό.
Εσείς το ξέρατε;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν το 75% των εγκαυμάτων σε μικρά παιδιά είναι από κάποιο υγρό, ζεστό νερό βρύσης ή ατμό. Ένα άλλο 20% θεωρούνται εγκαύματα «επαφής» – άγγιγμα ενός καυτού αντικείμενου, όπως σίδερο ρούχων ή σίδερο για τα μαλλιά.
Πηγή
https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/First-Aid-For-Burns.aspx adapted from Plastic Surgery – American Academy of Pediatrics