Πολλοί γονείς παχύσαρκων παιδιών, συνήθως υποεκτιμούν το βάρος τους

Πολλοί γονείς παχύσαρκων παιδιών, συνήθως υποεκτιμούν το βάρος τους

Οι μισοί από τους γονείς που έχουν παχύσαρκα παιδιά, δεν θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν προβλήματα με το βάρος τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Η μετανάλυση 69 προηγούμενων ερευνών, έδειξε ότι περίπου 51%των γονιών που έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, τείνουν να υποεκτιμούν το επιπλέον βάρος των παιδιών τους. «Θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος υποδεικνύει ότι είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα», αναφέρει ο Rachel Thornton, κλινικός παιδίατρος και Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Με βάση την κλινική μου εμπειρία, αυτό το αποτέλεσμα δε με εκπλήσσει» υποστηρίζει ο Rachel Thornton, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Οι γονείς, τείνουν να θεωρούν ένα παιδί που είναι υπέρβαρο, ότι έχει φυσιολογικό βάρος».

Αυτή η επίδραση ισχύει και αντιστρόφως σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας, από την ερευνητική ομάδα της Alyssa Lundahl και των συνεργατών της από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Η μελέτη έδειξε ότι ένας στους επτά γονείς που έχουν παιδιά φυσιολογικού βάρους, ανησυχούν ότι τα παιδιά τους είναι ελλιποβαρή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αξιολόγηση του βάρους των παιδιών τους, πιθανά λόγω του ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί  πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Περισσότερο από το 1/3 των παιδιών στις ΗΠΑ είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Οι γονείς βλέπουν τα άλλα παιδιά όπως τα δικά τους και θεωρούν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος», αναφέρει ο Rachel Thornton. «Από την άλλη, υπάρχουν και γονείς οι οποίοι ανησυχούν ότι το παιδί τους είναι ελλιποβαρές, επειδή παρατηρούν ότι είναι πιο αδύνατο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου».

Οι γονείς επίσης μπορεί να θεωρούν ότι το παιδί τους απλά έχει «βρεφικά παχάκια», τα οποία θα φύγουν καθώς θα μεγαλώνει και θα αναπτύσσεται, αναφέρει ο  Rachel Thornton. «Πιστεύουν ότι ένα παχουλό νήπιο δε θα εξελιχθεί σε ένα παχύσαρκο παιδί, διότι αυτό είναι απλά βρεφικό λίπος το οποίο θα εξαφανιστεί στην πορεία». Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γονείς είναι περισσότερο πιθανό να υποεκτιμούν το επίπεδο βάρους των παιδιών τους όταν αυτά βρίσκονται μεταξύ 2-5 ετών, αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η ικανότητα του γονιού να αξιολογεί το βάρος του παιδιού βελτιώνεται σημαντικά, εκτιμώντας το βάρος του παιδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το πρόβλημα είναι ότι τα μικρά παιδιά που έχουν επιπλέον βάρος, τείνουν να διατηρούν τα κιλά αυτά στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα επιπλέον κιλά στην παιδική ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παιδίατροι χρειάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, ώστε να συμβουλεύουν τους γονείς για τα προβλήματα βάρους των παιδιών τους, προτείνει ο Marlo Mittler, διαιτολόγος και ερευνητής  Παιδικής & Εφηβικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Cohen της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Rachel Thornton, M.D., Ph.D., clinical pediatrician and assistant professor of pediatrics, Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore; Marlo Mittler, M.S., R.D., pediatric and adolescent medicine, Cohen Children’s Medical Center of New York , New Hyde Park; March 2014 Pediatrics.