Πολλά παιδιά και έφηβοι καταναλώνουν πολύ παραπάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα καφεΐνης από τα ποτά ενέργειας

Πολλά παιδιά και έφηβοι καταναλώνουν πολύ παραπάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα καφεΐνης από τα ποτά ενέργειας

Τα ποτά ενέργειας είναι αναψυκτικά με πρόσθετα ζάχαρης ή γλυκαντικές ουσίες που περιλαμβάνουν 150-320 mg καφεΐνης ανά λίτρο. Μια έρευνα στη Δανία στους νέους ηλικίας 10-35 ετών από τον Εθνικό Φορέα Τροφίμων έδειξε ότι η γεύση είναι ο κύριος παράγοντας κατανάλωσης τους. Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν τα ποτά ενέργειας ως μια εύκολη λύση να  κρατηθούν ξύπνοι ή για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
 
Πολύ καφεΐνη για τα παιδιά
Τα ποτά ενέργειας δεν αποτελούν θέμα υγείας για τους ενήλικες όταν η κατανάλωση είναι μέτρια. Τα παιδιά και οι νέοι όμως  εύκολα ξεπερνούν το ανώτατο όριο κατανάλωσης των 2,5 milligrams καφεΐνης που προτείνεται ανά kg σωματικού βάρους σε μια ημέρα – (National Food Institute,Technical University of Denmark) ακόμα και με μέτρια κατανάλωση  . Η καφεΐνη πάνω από το ανώτατο όριο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ανησυχία, ανεβασμένους παλμούς, νευρικότητα και άγχος.

Άγνοια για τις επιδράσεις στην υγεία
Οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι τα παιδιά 10-14 ετών είχαν περιορισμένη γνώση των συστατικών των ποτών ενέργειας, των παρενεργειών τους και των συστάσεων ότι τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες  δεν πρέπει να καταναλώνουν ποτά ενέργειας.
Οι συνεντεύξεις με γονείς έδειξαν επίσης άγνοια για τις συστάσεις και ότι σέρβιραν ποτά ενέργειας στα παιδικά πάρτι ή άφηναν τα παιδιά τους να τα καταναλώνουν σε αθλητικές εκδηλώσεις.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή στη αντίληψη μας για το ποια ποτά θεωρούνται φυσιολογικά για κατανάλωση. Μεταξύ των νέων, τα ποτά ενέργειας σήμερα θεωρούνται το ίδιο με τα κοινά αναψυκτικά. Η κατανάλωση και οι στάσεις απέναντι στα ποτά ενέργειας μας δίνουν λόγους για να ανησυχούμε για τα επόμενα χρόνια και προτείνεται περισσότερη ενημέρωση για τα συγκεκριμένα στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους» λέει ο Jeppe Matthiessen του DTU.

Πηγή:
National Food Institute, Technical University of Denmark (DTU). “Many children, adolescents get too much caffeine from energy drinks