Ο εθελοντισμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης στους ηλικιωμένους

Ο εθελοντισμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης στους ηλικιωμένους

Βοηθώντας τους άλλους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατέψετε τον εαυτό σας από υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που εργάζονται εθελοντικά για τουλάχιστον 200 ώρες το χρόνο, μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης κατά 40%.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολόγων Psychology and Aging, δείχνει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελεί μία αποτελεσματική, μη φαρμακευτική επιλογή για την πρόληψη αυτής της νόσου. Η αρτηριακή υπέρταση αφορά περίπου 65 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, η οποία αποτελεί την πρωταρχική αιτία θανάτου.

«Καθημερινά, μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς οι επιβαρυντικοί παράγοντες στον τρόπο ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης, αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης», δήλωσε η συγγραφέας Rodlescia S. Sneed, με επικεφαλή την Sheldon Cohen από το CMU’s Dietrich College. «Θέλουμε να προσδιορίσουμε τους ευεργετικούς παράγοντες στον τρόπο ζωής, όπως ο εθελοντισμός, που μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Τα αποτελέσματα δίνουν στους ηλικιωμένους ένα παράδειγμα τι θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να παραμείνουν υγιείς».

Για τη μελέτη, εξετάστηκαν 1.164 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 51 και 91 ετών, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε συνέντευξη δύο φορές, το 2006 και το 2010, ενώ όλοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά την πρώτη συνέντευξη. Κάθε φορά γινόταν καταγραφή της αρτηριακής πίεσης, της εθελοντικής εργασίας και διαφόρων άλλων κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ανέφεραν τουλάχιστον 200 ώρες εθελοντικής εργασίας κατά την αρχική συνέντευξη, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρτηριακή υπέρταση, όταν εκτιμήθηκαν 4 χρόνια μετά, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν εθελοντές. Το είδος της εθελοντικής εργασίας δεν φάνηκε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Μόνο, ο συνολικός χρόνος εθελοντικής εργασίας φάνηκε να προστατεύει από την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης.
«’Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι κοινωνικές αλλαγές, όπως η συνταξιοδότηση, το πένθος και η αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι, συχνά μειώνουν τις δυνατότητες για κοινωνική δικτύωση» τόνισε η Sneed. « Η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες μπορεί να παρέχει στους ηλικιωμένους κοινωνικές σχέσεις, τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαν. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κοινωνικές σχέσεις προάγουν την υγιή γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία».

Πηγή:
Carnegie Mellon University. “Volunteering reduces risk of hypertension in older adults.” ScienceDaily, 13 Jun. 2013. Web. 14 Jun. 2013.