Οι Selfies μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της τεχνικής βουρτσίσματος των δοντιών σας

Οι Selfies μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της τεχνικής βουρτσίσματος των δοντιών σας

Δε χρειάζεται να είστε ναρκισσιστές για να βγάλετε μία selfie. Μπορεί να είστε απλώς συγκεντωμένοι στο βούρτσισμα των δοντιών σας. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve υποστηρίζει ότι η λήψη βίντεο κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατέγραψαν το βούρτσισμά τους χρησιμοποιώντας smartphones στηριζόμενα σε κάποια βάση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μία αύξηση στην ακρίβεια και στον αριθμό των κινήσεων βουρτσίσματος με συνολική βελτίωση στη δεξιότητα του βουρτσίσματος κατά 8%, ενώ η συνολική διάρκειά του δεν παρουσίασε κάποια μεταβολή.

«Συχνά το βούρτσισμα μαθαίνεται χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη. Αλλαγές στη συμπεριφορά ως προς το βούρτσισμα, η οποία συνδέεται με τη μνήμη των μυών, απαιτούν πολύ χρόνο και κατάλληλη καθοδήγηση», δήλωσε ο Lance T. Vernon, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.
«Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι, στο μέλλον, αυτή η λήψη των selfies με την τεχνολογία θα βελτιώσει τον τρόπο βουρτσίσματος και οι ασθενείς θα μπορούν να δέχονται και πληροφορίες από επαγγελματίες», είπε ο Vernon.
Η ίδια η λήψη μίας selfie μπορεί να επηρεάσει βαθιά ριζωμένες συνήθειες, κάνοντας τους συμμετέχοντες συνειδητοποιημένους για το βούρτσισμά τους και ενισχύοντας την αλλαγή συμπεριφοράς, με τη διαδικασία του σχηματισμού μνήμης, τη σύνδεση και τη δημιουργία νέας μυϊκής μνήμης.
«Οι ερευνητές επίσης αξιολογούν κατά πόσο οι selfies μπορούν να είναι χρήσιμες στην Οδοντιατρική. Συνολικά, σε πολλούς ιατρικούς τομείς χρησιμοποιούνται πλέον selfies για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και τον προσδιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, το οποίο ονομάζεται mHealth (mobile health)», ανέφερε ο Vernon.

«Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί selfies για να εξετάσει τη συμπεριφορά όσον αφορά στο βούρτσισμα», είπε ο Vernon. «Είναι μία αρχή στη στρατηγική της mHealth για τη δημιουργία νέων συνηθειών βοηθώντας τους οδοντιάτρους και τους ασθενείς να εστιάζουν περισσότερο στην πρόληψη, παρά στην αντιμετώπιση ήδη υπαρχόντων προβλημάτων, στο οποίο πολύ συχνά μπορεί να επικεντρώνεται η Οδοντιατρική.»
Πριν από τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν και διόρθωσαν τις συνήθειες βουρτσίσματος των συμμετεχόντων, ώστε ο καθένας να μπορεί να εφαρμόσει τη σωστή τεχνική. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για τη διάρκεια και τη δεξιότητα του βουρτσίσματος, η οποία περιελάμβανε κυκλική κίνηση βουρτσίσματος με την οδοντόβουρτσα να τοποθετείται στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών με κλίση περίπου 45ο και σωστή θέση του βραχίονα.
Στο μέλλον, δήλωσαν οι ερευνητές, μία βασισμένη σε λήψη βίντεο εφαρμογή παρακολούθησης θα μπορούσε να καταγράψει το βούρτσισμα των ασθενών στο σπίτι, το οποίο αργότερα θα αξιολογείται από οδοντιάτρους. Το κόστος αυτής της εφαρμογής, τόνισε ο Vernon, θα ήταν ασήμαντο, ενώ τα μακροχρόνια οφέλη της στοματικής υγείας και της ποιότητας ζωής θα ήταν πάρα πολύ σημαντικά.

«Η οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να είναι ανέφικτη λόγω του κόστους και της δυσκολίας πρόσβασης», είπε ο Vernon. Είναι δυνατόν οι οδοντιατρικές selfies και άλλες στρατηγικές της mHealth στα smartphones να αποκτήσουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διάνγωση νόσων του στόματος στο μέλλον.»

Πηγή
“Using Smartphone Video ‘Selfies’ to Monitor Change in Toothbrushing Behavior After a Brief Intervention: A Pilot Study” Δείτε περισσότερα στο: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1167-use-selfies-to-improve-your-toothbrushing-technique#sthash.TOYyvqL7.dpuf