Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να έχουν παρόμοια οφέλη με την άσκηση στο γυμναστήριο

Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να έχουν παρόμοια οφέλη με την άσκηση στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με μελέτη, καθημερινές σωματικές ασκήσεις – όπως το ανέβασμα σκαλιών ή ο καθαρισμός με τη τσουγκράνα των φύλλων του κήπου – κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία όπως και μια επίσκεψη στο γυμναστήριο.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 6000 αμερικανούς ενήλικες και βρήκαν ότι αυτός ο “ενεργητικός τρόπος ζωής» εμφανίστηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τη συστηματική φυσική άσκηση όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου, γνωστή ως μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής συγκρινόμενος με ένα αυστηρά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, μπορεί να είναι το ίδιο ευεργετικός στη βελτίωση διαφόρων πτυχών της υγείας» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Paul Loprinzi σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Oregon. «Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αναζητήσουν ευκαιρίες να είναι δραστήριοι, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για παράδειγμα, αντί να κάθονται και να μιλάνε στο τηλέφωνο, να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για ήπια σωματική άσκηση, με το να περπατάνε καθώς μιλάνε».
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 43% των ενηλίκων που έκαναν απλές σωματικές δραστηριότητες, πληρούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες που αναφέρονται σε σωματική άσκηση 30 λεπτών την ημέρα, σε σύγκριση με λιγότερο από το 10% των ατόμων που ασκήθηκαν για περισσότερο χρονικό διάστημα.
«Ακούτε ότι λιγότερο από το 10% των Αμερικανών γυμνάζονται και αυτό σας δίνει την εντύπωση ότι οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες» αναφέρει σε δελτίο τύπου ο Brad Cardinal, καθηγητής άσκησης και αθλητικής επιστήμης στην πολιτεία του Oregon, ο οποίος συμμετείχε και στην έρευνα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι πάνω από 40% των ενηλίκων κατάφεραν να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη σωματική άσκηση, καθιστώντας την κίνηση έναν τρόπο ζωής».
Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν γυμνάζονται αρκετά εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά καθώς φανερώνουν ότι η απλή ενσωμάτωση της κίνησης στις καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία, δήλωσε ο Cardinal.
«Αυτός είναι ένας πιο φυσικός τρόπος άσκησης – απλά το να περπατάτε και να κινήστε περισσότερο», σημειώνει επίσης. «Είμαστε από τη φύση μας όντα που υποτίθεται ότι πρέπει να κινούμαστε. Οι άνθρωποι σκέφτονται συχνά: “Εάν δεν είμαι σε θέση να ασκηθώ 30 λεπτά, δε χρειάζεται να ασκηθώ καθόλου”. Τα αποτελέσματα μας έρχονται να αμφισβητήσουν αυτή την αντίληψη και παρέχουν στα άτομα ουσιαστικές και ρεαλιστικές επιλογές, προκειμένου να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα».

Πηγή: Journal Reference: Paul D. Loprinzi, Bradley J. Cardinal. Association Between Biologic Outcomes and Objectively Measured Physical Activity Accumulated in ≥10-Minute Bouts and <10-Minute Bouts. American Journal of Health Promotion, 2013; 27 (3): 143 . ScienceDaily.  http://www.sciencedaily.com¬/releases/2013/01/130129100118.htm