Οι διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες διαζυγίου

Οι διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες διαζυγίου

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι διαφορετικές συνήθειες ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ δυο συζύγων, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο γάμο.
Ερευνητές στη Νορβηγία, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος διαζυγίου αυξάνεται όταν ο ένας στο ζευγάρι καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τον άλλον. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα ζευγάρια όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλή και στους δύο, στα ζευγάρια όπου ο σύζυγος καταναλώνει ελαφριά ποσότητα αλκοόλ και η σύζυγος μεγάλη ποσότητα, ο κίνδυνος διαζυγίου, μπορεί να τριπλασιαστεί. «Ο κίνδυνος διαζυγίου είναι πιο χαμηλός στην περίπτωση όπου οι σύζυγοι καταναλώνουν κατά προσέγγιση την ίδια ποσότητα αλκοόλ», δήλωσε ο Fartein Ask Torvik, υπεύθυνος ερευνητής στον Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Υπάρχει επίσης ένας μειωμένος κίνδυνος διαζυγίου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι απέχουν τελείως από το αλκοόλ.
Ο Fartein Ask Torvik δήλωσε πως κατά μέσο όρο, οι διαζευγμένοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ σε σύγκριση με τους έγγαμους. «Σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση μετά το διαζύγιο. Όμως οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν ένα διαζύγιο. Συνεπώς, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να παρεμβαίνει ουσιαστικά με την ποιότητα του γάμου».
Η υψηλή κατανάλωση μεταξύ των γυναικών, εμφανίζει πιο ισχυρή συσχέτιση με το διαζύγιο σε σχέση με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των ανδρών.
Η Ellinor Major, διευθυντής του τμήματος του Ινστιτούτου της ψυχικής υγείας, σημείωσε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες είναι λιγότερο αποδεκτή από ό, τι η υψηλή κατανάλωση στους άνδρες.
Η Ellinor Major δήλωσε: «Η υψηλή κατανάλωση της συζύγου κατά πάσα πιθανότητα, παρεμβαίνει περισσότερο με τη γενική οικογενειακή ζωή, κυρίως σε ότι αφορά στον ρόλο στην παροχή φροντίδας της μητέρας, στην ανατροφή των παιδιών κ.τ.λ.».
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ και την ψυχική οδύνη και προέρχονται από συγκεντρωμένα στοιχεία που αφορούν σχεδόν 20.000 έγγαμα ζευγάρια και συλλέχτηκαν το διάστημα 1984-1986.
Χρησιμοποιώντας την “time-to-event” ανάλυση, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για το διαζύγιο μέσα σε διάστημα 15 ετών. Οι ερευνητές καταλήγουν πως τα δεσμευμένα ζευγάρια θα πρέπει να διερευνούν τις καταναλωτικές συνήθειες του συντρόφου του πριν προχωρήσουν σε γάμο.
«Δεδομένου του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση ενός μακρόχρονου και ποιοτικού γάμου, όταν κανείς με ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ως σύζυγο κάποιον/α που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, θα πρέπει να ενθαρρύνει τον ή την σύζυγο να αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες περιορίζοντάς τες σε μέτρια ή ελαφριά κατανάλωση», δήλωσε η Ellinor Major και συμπλήρωσε πως «μια καλή συμβουλή θα ήταν η προτροπή για την υιοθέτηση ενός παρόμοιου μοτίβου μέτριας ή ελαφριάς κατανάλωσης και των δύο συζύγων».
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, όταν και οι δύο σύζυγοι πίνουν πολύ, ο κίνδυνος για το διαζύγιο επίσης αυξάνεται.

Πηγή: http://consumer.healthday.com/Article.asp?AID=673016, Norwegian Institute of Public Health, news release, 2013.