Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική άσκηση των παιδιών

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική άσκηση των παιδιών

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν την ποσότητα της άσκησης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά κάτω των 10 ετών, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine προτείνει 60 έως 85 λεπτά σωματική άσκηση την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 20 λεπτών έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια γενιά ενηλίκων που θα είναι επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σωματική άσκηση είναι ευρέως γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και δεν είναι σαφές τι θα ωφελούσε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Η Jiménez-Pavón και οι συνάδελφοί της ήταν οι πρώτοι που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ φυσικής άσκησης και καρδιαγγειακού κινδύνου σε παιδιά 9 ετών και κάτω, στο πλαίσιο της μελέτης IDEFICS. Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξετάζοντας παράγοντες όπως την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τη σύσταση του σωματικού βάρους, και διαπίστωσαν ότι περίπου το 15% από 3.000 περίπου παιδιά ηλικίας 2-9 ετών που μελετήθηκαν στην Ευρώπη, είχαν δυσμενή πρόγνωση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους. Ανθυγιεινά χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν ακόμα και σε πολύ νεαρά παιδιά, ηλικίας 2-6 ετών, και τα οποία διέφεραν αναφορικά με το φύλο. Η επιστημονική ομάδα συνέστησε εξειδικευμένες – ανάλογα με το φύλο και την ηλικία – κατευθυντήριες οδηγίες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ανθυγιεινών χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, τα αγόρια κάτω των 6 ετών χρειάζονται πάνω από 70 λεπτά μέτριας προς έντονη σωματική άσκηση την ημέρα, ενώ για αγόρια μεταξύ 6-9 ετών, απαιτούνται πάνω από 80 λεπτά. Για τα κορίτσια οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας προτείνονται 60 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποσαφήνισαν τις προηγούμενες πιο γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, που υποστήριζαν ότι τα παιδιά χρειάζονται περίπου 1 ώρα μέτριας προς έντονης σωματικής άσκηση την ημέρα για να βελτιώσουν την υγεία τους. Επίσης, τόνισαν την ακαταλληλότητα της πολιτικής «της μίας σύστασης που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά», καθώς υπάρχουν παιδιά, που αν και πληρούν τις μέχρι τώρα προτεινόμενες συστάσεις, εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανθυγιεινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε ένα σχετικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό BMC Medicine, ο Robert McMurray υποστηρίζει ότι όταν οι κλινικοί συνιστούν τη φυσική άσκηση στα παιδιά, θα πρέπει να αξιολογούν το κάθε παιδί που διατρέχει πιθανό κίνδυνο ξεχωριστά και όχι να χρησιμοποιούν γενικευμένες κατευθυντήριες οδηγίες.

Πηγήhttp://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130729231431.htm
BioMed Central Limited. “New guidelines for exercise in children.” ScienceDaily, 29 Jul. 2013. Web. 30 Aug. 2013.