Νέα έκθεση συνδέει την παχυσαρκία με τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του προστάτη

Νέα έκθεση συνδέει την παχυσαρκία με τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του προστάτη

Για πρώτη φορά, μια έκθεση, που προέκυψε από μία συνεχή συστηματική ανασκόπηση σχετικών ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνει ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τις πλέον θανατηφόρες μορφές του καρκίνου του προστάτη.
Η έκθεση φαίνεται, επίσης, να μειώνει τη δύναμη των τεκμηρίων που συνδέουν το λυκοπένιο και το σελήνιο με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Ένα προηγούμενο εύρημα, που συνίστατο στην συσχέτιση της υψηλής σε ασβέστιο δίαιτας με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη, θεωρήθηκε, επίσης, από την παρούσα έκθεση ως «περιορισμένης ισχύος».
Η έκθεση Diet, Nutrition, Physical Activity and Prostate Cancer ανέλυσε συνολικά 104 έρευνες, οι οποίες συμπεριελάμβαναν πάνω από 9,8 εκατομμύρια άνδρες και περισσότερες από 191.000 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Είναι η μεγαλύτερη έως τώρα ανασκόπηση της παγκόσμιας έρευνας που συνδέει την διατροφή, την φυσική άσκηση και το σωματικό βάρος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Η παχυσαρκία τώρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη
Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συνέταξε την συγκεκριμένη έκθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών μορφών αυτού, οι οποίοι είναι συχνά και θανατηφόροι. Στην πραγματικότητα, το American Institute for Cancer Research εκτιμά ότι το 11% συνόλου των προχωρημένων περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προληφθεί με την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που, μέσω της αυστηρής διαδικασίας που ακολουθούμε κατά την ανασκόπηση, ανακαλύψαμε μια σαφή και συνεκτική σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων Edward Giovannucci, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Σήμερα έχουμε κάτι νέο να πούμε στους άνδρες που ανησυχούν για αυτήν την ασθένεια: μπορείτε πλέον να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές».
Το σωματικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργός ιστός, που εκκρίνει χημικές ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες μεταβάλλουν το ορμονικό περιβάλλον του οργανισμού με τρόπο που θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη γίνεται ο ένατος κατά σειρά καρκίνος, που συνδέεται επίσημα πλέον από τους εμπειρογνώμονες με την παχυσαρκία: προηγούμενες εκθέσεις του American Institute for Cancer Research (AICR) και του World Cancer Research Fund International (WCRF International) έχουν, επίσης, βρει πως το υπερβολικό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, μετά-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο του νεφρού, καρκίνο της χοληδόχου κύστης και καρκίνο του παγκρέατος.
Ο Giovannucci σημειώνει ότι στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που το AICR και το WCRF International δημοσίευσαν την Δεύτερη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη του καρκίνου, η φύση της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη άλλαξε. «Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη ίδιοι», αναφέρει ο Giovannucci.
«Η διάδοση της εξέτασης για την μέτρηση του PSA έχει οδηγήσει στην διάγνωση πολλών χιλιάδων καρκίνων του προστάτη, που ποτέ δεν θα γίνουν απειλητικοί για τη ζωή των ατόμων. Οι σύγχρονες μελέτες διαχωρίζουν τις επιθετικές, προχωρημένες και θανατηφόρες μορφές της νόσου. Καθώς γίνεται αυτό, καθίσταται εμφανές ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυτές τις επιθετικές, συχνά θανατηφόρες μορφές, και όχι με τις λανθάνουσες ή βραδείας εξέλιξης μορφές, που σπάνια γίνονται απειλητικές για τη ζωή».

Πηγή: American Institute for Cancer Research
http://www.aicr.org/press/press-releases/2014/new-report-obesity-now-linked-to-deadliest-prostate-cancers.html