Μετά τα 30, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει ίσως την μεγαλύτερη επίδραση για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών

Μετά τα 30, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει ίσως την μεγαλύτερη επίδραση για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών

Μετά τα 30, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει ίσως την μεγαλύτερη επίδραση για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών στις γυναίκες. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι το να παραμένει μια γυναίκα σωματικά δραστήρια είναι πολύ πιο πιθανό να καθορίσει το μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό παράγοντα, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Australian Longitudinal Study on Women’s Health και εξέτασαν δεδομένα από 32.000 γυναίκες στην Αυστραλία. Βρήκαν ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για καρδιακή νόσο σε κάθε ηλικία από τα 30 έτη έως και μετά τα 80 έτη. Η μελέτη μέτρησε τους 4 κυριότερους παράγοντες κινδύνου στην Αυστραλία, δηλαδή το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Όλοι μαζί οι παράγοντες ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της καρδιακής νόσου παγκοσμίως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές.
Από το 1996, η μελέτη αυτή συλλέγει στοιχεία για την υγεία γυναικών που γεννήθηκαν συγκεκριμένες χρονολογικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των ετών από 1921 έως 1926, 1946 έως 1951 και 1973 έως 1978. Οι ερευνητές μελέτησαν πώς θα βελτιωνόταν η υγεία των γυναικών αν κάθε ένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου εξαφανιζόταν, για παράδειγμα αν κανένας δεν κάπνιζε ποτέ ή όλοι είχαν ιδανικό βάρος.
Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι νεότερες γυναίκες ήταν πιθανότερο να καπνίζουν, γεγονός το οποίο αύξανε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 59 τοις εκατό και έκανε το κάπνισμα το σημαντικότερο παράγοντα για τη νόσο αυτή μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Αλλά τα ποσοστά καπνίσματος έπεφταν από 28 τοις εκατό στις γυναίκες 22 έως 27 ετών στο 5 τοις εκατό στις γυναίκες 73 έως 78 ετών, ενώ η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνονταν σταθερά κατά τη διάρκεια της ζωής όλων των γυναικών από 22 έως 90 ετών.

Στα ευρήματα που δημοσίευσαν στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από την ηλικία των 30 έως και μετά τα 80 έτη, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης ευθύνονταν για υψηλότερα επίπεδα κινδύνου καρδιακής νόσου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα κινδύνου. Η έλλειψη άσκησης αύξανε τον κίνδυνο κατά μέσο όρο 33 τοις εκατό για τις μεσήλικες γυναίκες και 24 τοις εκατό για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κάθε γυναίκα μεταξύ των ηλικιών 30 και 90 ήταν σε θέση να πετύχει το συνιστώμενο εβδομαδιαίο χρόνο άσκησης, δηλαδή 150 λεπτά τουλάχιστον μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, τότε οι ζωές περισσότερων από 2.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων γυναικών θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο μόνο στην Αυστραλία. Η καθηγήτρια Wendy Brown, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, σημείωσε ότι το είδος της άσκησης δεν έχει απαραίτητα σημασία εφόσον μια γυναίκα γίνεται πιο δραστήρια σωματικά.«Η αερόβια άσκηση είναι πολύ σημαντική για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντικές για τη μυοσκελετική υγεία, η οποία διατηρεί την ικανότητα να κάνει κάποιος τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία», είπε η Brown. «Έτσι, και οι δύο είναι σημαντικές».

Η σωματική άσκηση παίζει ρόλο-κλειδί στην υγεία της καρδιάς διότι επηρεάζει πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, είπε η Dr. Nieca Goldberg, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Women’s Heart Program, στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης. Για παράδειγμα, η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση του σωματικού λίπους και τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Εάν θέλετε να κάνετε ένα πράγμα για την πρόληψη της καρδιακής νόσου, τότε κάντε σωματική άσκηση», πρόσθεσε η Nieca Goldberg. «Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν πιο δραστήριοι και πάλι, και ο τρόπος που μπορείτε να το κάνετε είναι να γίνει μέρος της ζωής σας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας».

Πηγή: BMJ-British Medical Journal. “From age 30 onwards, inactivity has greatest impact on women’s lifetime heart disease risk.” ScienceDaily. ScienceDaily, 8 May 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140508192500.htm>.