Κουίζ Τραυματισμός & πρώτες βοήθειες

Κουίζ Τραυματισμός & πρώτες βοήθειες

Ερώτηση 1. Το συναισθηματικό τραύμα περιγράφεται καλύτερα ως μια ψυχολογική αντίδραση σε μια βαθιά οδυνηρή ή απειλητική/τραυματική για τη ζωή εμπειρία.

  • Σωστό
  • Λάθος

 

Ερώτηση 2. Ποιος όρος περιγράφει καλύτερα το σωματικό ή συναισθηματικό επακόλουθο μετά από ένα τραυματικό ή οδυνηρό γεγονός;

Α. Σοκ

Β. Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)

Γ. Άγχος

Δ. Σήψη

 

Ερώτηση 3. ____________ είναι ο ιατρικός όρος για τη βοήθεια που δίνεται σε ένα άτομο που χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Α. Επείγουσα Φροντίδα

Β .Περιπατητική φροντίδα

Γ. Πρώτες βοήθειες

Δ. Στόμα με στόμα

 

Ερώτηση 4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε μια πληγή;

A. Αλκοόλ

Β. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Γ. Σαπούνι και νερό

Δ. Όλα τα παραπάνω

 

Ερώτηση 5. Ποιο είναι το όνομα για την αντιμετώπιση έκτακτης απόφραξης των αεραγωγών σε ενήλικες;

Α. Λαβή Heimlich

B. Λαβή Epley

Γ. Λαβή Valsalva

Δ. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω

 

Ερώτηση 6. Η πλήρης ιατρική ορολογία για την ΚΑΡΠΑ είναι …

A. Επανεκκίνηση Καρδιακού Παλμού

Β. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Γ. Ολοκληρωμένη Πνευμονική Ακτινοβολία

Δ. Καρδιακή Πνευμονική ανάκαμψη

 

Ερώτηση 7. Ο τραυματισμός σε έναν μυ ή τένοντα ονομάζεται _________________.

Α. Διάστρεμμα

Β. Εξάρθρωση

Γ. Ρήξη

Δ. Σύνδρομο Plica

 

Ερώτηση 8. ___________ συμβαίνει(ουν) όταν μια τραυματική επίδραση διασπά τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα και το αίμα διαρρέει στους ιστούς.

Α. Κιρσοί

Β. Ευρυαγγείες

Γ. Οίδημα

Δ. Μώλωπες

 

Ερώτηση 9. Ποιος είναι ο ιατρικός όρος μιας βραχυπρόθεσμης απώλειας εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι;

Α. Αμνησία

Β. Διάσειση

Γ. Ατροφία

Δ. Ίλιγγος

 

Ερώτηση 10. Το βούτυρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ως μέθοδος πρώτων βοηθειών, για την αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων.

  • Σωστό
  • Λάθος

 

Ερώτηση 11. Τι βαθμό εγκαύματος προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα (χωρίς φουσκάλες);

Α. Πρώτου βαθμού

Β. Δεύτερου Βαθμού

Γ. Τρίτου βαθμού

Δ. όλα τα παραπάνω

 

Ερώτηση 12. Φτιάχνετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Τρία είναι τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να έχει μέσα και είναι:

Α. Μια παραμάνα, μπατονέτες και βαζελίνη

Β. Πλαστικές σακούλες, ιώδιο και βιταμίνη Β

Γ. Τσιμπιδάκι φρυδιών, κρέμα υδροκορτιζόνης (κορτιζόνη) και παυσίπονα

Δ. Όλα τα παραπάνω

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερώτηση 1. Η σωστή απάντηση είναι το Σωστό. Ο όρος «τραύμα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους όταν γίνεται αναφορά σε ιατρικές περιπτώσεις. Μπορεί να αφορά το σωματικό τραυματισμό, που συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας εξωτερικής δύναμης ενάντια στο σώμα σας (αυτοκινητιστικό ατύχημα, πτώση, τραύμα από σφαίρα, κλπ). Από την άλλη, το συναισθηματικό ή ψυχιατρικό τραύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα σωματικού τραύματος αλλά και αποτέλεσμα μαρτυρίας ή βίωσης ενός σοβαρού ή θλιβερού συμβάντος.

 

Ερώτηση 2. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Σοκ. Ο όρος “Σοκ” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη συναισθηματική και σωματική μας αντίδραση σε ένα αγχωτικό ή τραυματικό γεγονός. Οι άνθρωποι που γίνονται μάρτυρες μιας πολύ αγχωτικής ή απειλητικής για τη ζωή τους κατάσταση μπορεί να νιώσουν «ζάλη», «δυσαρθρία» ή προσωρινά να μην μπορούν να μιλήσουν. Από ιατρικής άποψης, ωστόσο, η κατάσταση “Σοκ” είναι το αποτέλεσμα των ιστών του σώματος που δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν σε κυτταρικό επίπεδο. Είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στο θάνατο. Λοιμώξεις, τραύματα, μαζική αιμορραγία και καρδιακά επεισόδια είναι μερικά από τα κοινά ιατρικά προβλήματα που οδηγούν σε κατάσταση “Σοκ”.

 

Ερώτηση 3. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Πρώτες βοήθειες. Πρώτες βοήθειες είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη βοήθεια που προσφέρεται σε έναν άρρωστο ή τραυματισμένο άτομο πριν από την άφιξη επαγγελματικής ιατρικής βοήθειας. Αποτελείται από την αξιολόγηση του τραυματισμού, την άμεση αντιμετώπιση των απειλητικών για την ζωή προβλημάτων (αν είναι δυνατόν), και την ενεργοποίηση του τοπικού συστήματος υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (είτε καλώντας το 100 είτε πραγματοποιώντας άμεση μετάβαση του τραυματία σε ένα νοσοκομείο ή γιατρό) εάν είναι απαραίτητο.

 

Ερώτηση 4. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Σαπούνι και νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε μια πληγή είναι με απλό σαπούνι και νερό. Ξεπλύνετε τις πληγές καλά με καθαρό νερό και αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα. Ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αξιολογήσει τις πληγές, εάν είναι επιφανειακές ή όχι, εάν είναι μεγάλες ή πολύ βρώμικες.

 

Ερώτηση 5. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Λαβή Heimlich. Η λαβή Heimlich είναι μια από τις κυριότερες θεραπείες πρώτων βοηθειών για την απόφραξη των αεραγωγών σε ενήλικες. Πήρε το όνομά του από τον Δρ Henry Heimlich που έδειξε ότι μια «κοιλιακό ώθηση» ήταν καλύτερη στην άρση αντικειμένων που προκαλούν πνιγμού από ό, τι ένα χτύπημα στην πλάτη.

 

Ερώτηση 6. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) αποτελείται από τις θωρακικές συμπιέσεις και τις εμφυσήσεις διάσωσης. Οι θωρακικές συμπιέσεις χρησιμοποιούνται για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση ανακοπής (όπου η καρδιά σταματά να χτυπά) και οι εμφυσήσεις για να μεταφερθεί οξυγόνο στους πνεύμονες. Εάν η ΚΑΡΠΑ γίνεται σωστά και νωρίς σε ένα επεισόδιο καρδιακής ανακοπής, μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια, μπορεί να σωθεί μια ζωή.

 

Ερώτηση 7. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Διάστρεμμα. Διάστρεμμα συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη σε έναν μυ ή τένοντα. Οι τένοντες είναι ιστοί που κρατούν τους μύες με τα οστά και βοηθούν στην κίνηση των αρθρώσεων. Ένα διάστρεμμα συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη σε ένα σύνδεσμο. Οι σύνδεσμοι είναι οι ινώδεις ζώνες των ιστών που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους.

 

Ερώτηση 8. Η σωστή απάντηση είναι το Δ. Μώλωπες. Μια μελανιά συμβαίνει όταν μια τραυματική επίδραση προκαλεί ζημία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας, προκαλώντας το αίμα να διαρρεύσει στην περιοχή. Το πορφυρό, κόκκινο χρώμα προέρχεται από την αιμορραγία στην περιοχή του τραύματος. Η εφαρμογή πάγου/ κρύου στην περιοχή, το συντομότερο δυνατόν, μετά τον τραυματισμό μπορεί να μειώσει το μέγεθος του μώλωπα.

 

Ερώτηση 9. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Διάσειση. Η διάσειση είναι μια τραυματική βλάβη στον εγκέφαλο που μεταβάλλει την κανονική του λειτουργία. Μπορεί να προκληθεί από χτυπήματα στο κεφάλι ειδικά από αθλητικές κακώσεις, ατυχήματα αυτοκινήτων και πτώσεις. Τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, ζάλη, θολή όραση, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ναυτία, εμβοές στα αυτιά, αίσθημα αστάθειας και διαταραχές του ύπνου. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως μικρής διάρκειας, αλλά μπορεί να γίνουν χρόνια, ιδίως μετά από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διάσεισης.

 

Ερώτηση 10. Η σωστή απάντηση είναι το Λάθος. Η εφαρμογή λιπαρών ουσιών όπως το βούτυρο σε ένα έγκαυμα μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση. Αντίθετα, η απλή ψύξη στην περιοχή με δροσερό τρεχούμενο νερό ή ένα δροσερό επίθεμα καταπραΰνει το έγκαυμα και περιορίζει την βλάβη από τη θερμότητα στο δέρμα.

 

Ερώτηση 11. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Πρώτου βαθμού. Τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται σε σχέση με το βάθος της βλάβης που προκαλούν. Τα πρώτου βαθμού εγκαύματα είναι επιφανειακά, προκαλούν φλεγμονή, οίδημα και ερυθρότητα (όπως ένα ηλιακό έγκαυμα). Τα δευτέρου βαθμού εγκαύματα είναι βαθύτερα και έχουν ως αποτέλεσμα ερυθρότητα, οίδημα και φουσκάλες στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος (αυτό μπορεί να συμβεί σε πολύ σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στην οξεία έκθεση σε μια πηγή θερμότητας). Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι βαθιά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στους τένοντες, στους συνδέσμους και τα οστά. Το δέρμα (εάν είναι ακόμα άθικτο) μπορεί να εμφανίζεται καμένο, μαυρισμένο, λευκό ή απαλό. Αυτά τα εγκαύματα απαιτούν μεγάλη ποσότητα θερμότητας και προκαλούν μεγάλη βλάβη του ιστού.

 

Ερώτηση 12. Η σωστή απάντηση είναι το Γ. Τσιμπιδάκι φρυδιών, κρέμα υδροκορτιζόνης (κορτιζόνη) και παυσίπονα. Ένα καλό κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει τα βασικά πράγματα που θα χρειαστείτε σε περίπτωση κάθε είδους ελαφρύ τραυματισμό ή/και ασθενειών. Το κουτί πρώτων βοηθειών σας, επομένως, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

– Επιδέσμους

– Επιθέματα γάζας

– Απολυμαντικό χεριών

– Λαστιχένια γάντια / latex

– Μαντηλάκια καθαρισμού πληγών

– Αντιβιοτικά

– Αναλγητικά

– Τσιμπιδάκι φρυδιών ή κάποια λαβίδα

– Ασπιρίνη

– Χάπια για την αλλεργία όπως διφαινυδραμίνη

– Ιατρική ταινία

Άλλα αντικείμενα/είδη που μπορεί να συμπεριληφθούν ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και το επίπεδο άνεσης χρήσης τους, όπως τουρνικέ(ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης), τοπικά αυτοκόλλητα ράμματα, οφθαλμικές σταγόνες και ένα στυλό αδρεναλίνης (για τις αλλεργίες).