Κουίζ για την Εμμηνόπαυση

Κουίζ για την Εμμηνόπαυση

Ερώτηση 1. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως εξής:

Α. Δύο ή περισσότερες περίοδοι ακανόνιστης εμμηνορρυσίας μετά την ηλικία των 40

B. Η έναρξη των εξάψεων

Γ. Αμηνόρροια για 12 συνεχόμενους μήνες

Δ. Αύξηση της εναλλαγής διάθεσης

 

Ερώτηση 2. Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα:

Α. 51 έτη

B. 60 έτη

Γ 55 έτη

Δ. 49 έτη

 

Ερώτηση 3. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι:

Α. Εξάψεις

Β. Ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα

Γ. Εναλλαγές διάθεσης

Δ. Κολπική ξηρότητα και οδυνηρή επαφή

 

Ερώτηση 4. Η εμμηνόπαυση αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως  ______________.

A. Καρδιακή νόσο

Β. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Γ. Οστεοπόρωση

Δ. Α και Γ

 

Ερώτηση 5. Οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να λαμβάνουν:

Α. Ορμονοθεραπεία

Β. Οιστρογονοθεραπεία

Γ. Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης με Βιομιμητικές ή Βιοπανομοιότυπες Ορμόνες

Δ. Εξαρτάται από τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας και το ιατρικό ιστορικό.

 

Ερώτηση 6. Η πιο ακριβής εξέταση για να εκτιμηθεί εαν μια γυναίκα είναι σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο είναι:

Α. Εξέταση Θυλακιοτρόπου Ορμόνης  (FSH)

Β. Πλήρης γενική αίματος (CBC)

Γ. Ανάλυση ούρων

Δ. Κανένα από τα παραπάνω

 

Ερώτηση 7. Ποιο από τα παρακάτω είναι αποδεδειγμένες εναλλακτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης:

A. Σιμισιφούγκα (Black cohosh)

B. Φυτοοιστρογόνα

Γ. Βότανα

Δ. Κανένα από τα παραπάνω

 

Ερώτηση 8. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ορισμένοι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν κάποια θεραπεία;

Α. Ορμονοθεραπεία

Β. Αντισυλληπτικά χάπια

Γ. Βενζοδιαζεπίνες

Δ. Το Α ή το Γ

 

Ερώτηση 9. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης;

Α. Νυχτερινή εφίδρωση

Β. Πόνος στην πλάτη

Γ. Πονοκέφαλος

Δ. Άγχος

 

 Ερώτηση 10. Εάν η εμμηνόπαυση συμβαίνει σε μια γυναίκα κάτω από τα ___ έτη, θεωρείται πρόωρη.

A. 40

Β. 45

Γ. 50

Δ. 30

 

Ερώτηση 11. Ποιοι από τους παρακάτω παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο της εμμηνόπαυσης;

A. Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών

Β. Χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία

Γ. Φαρμακευτική αγωγή

Δ. Απαντήσεις Α & Β

 

Ερώτηση 12. Οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες.

  • Σωστό
  • Λάθος

 

Ερώτηση 13. Περίπου το 15% -28% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών μπορούν να κάνουν παιδιά;

  • Σωστό
  • Λάθος

 

Ερώτηση 14. Ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης, ποιο από τα παρακάτω είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί;

Α. Μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων

Β. Κολπική ατροφία

Γ. Οστεοπόρωση

Δ. Οστεοαρθρίτιδα

 

Ερώτηση 15. Η «Ανδρική εμμηνόπαυση» μερικές φορές περιγράφεται ως μια κατάσταση χαμηλής τεστοστερόνης ή χαμηλή T.

  • Σωστό
  • Λάθος

 

Ερώτηση 16. Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μιας γυναίκας;

  • Σωστό
  • Λάθος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Ερώτηση 1. Η σωστή απάντηση είναι: Γ. Αμηνόρροια για 12 συνεχόμενους μήνες. Ο ιατρικός ορισμός της εμμηνόπαυσης ορίζεται ως την αμηνόρροια (περίοδος χωρίς έμμηνο ρύση) επί ένα χρόνο. Η εμμηνοπαυσιακή μετάβαση ξεκινά με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και τελειώνει με την τελευταία έμμηνο ρύση.

 Ερώτηση 2. Η σωστή απάντηση είναι: A. 51 έτη. Αν και η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, δεν υπάρχει τρόπος για να καθοριστεί  συγκεκριμένο έτος για την κάθε γυναίκα. Η ηλικία έναρξης για τις περισσότερες γυναίκες είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών, αν και σε κάποιες μπορεί να είναι νωρίτερα ή και αργότερα. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες τείνουν να πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία παρόμοια με εκείνη των μητέρων τους, ενώ φαίνεται ότι η ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης δεν έχει σχέση με την ηλικία κατά την οποία ξεκινά η εμμηνόπαυση.

Ερώτηση 3. Η σωστή απάντηση είναι: Β: Ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα και οι διακυμάνσεις της διάθεσης, ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι γυναίκες υποφέρουν είναι κυμαινόμενος. Μερικές γυναίκες βιώνουν μόνο κάποια συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Ερώτηση 4. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Α και Γ. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, μαζί με την απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση). Γνωρίζουμε όμως, ότι τα οιστρογόνα παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι στις δύο αυτές συνθήκες. Έτσι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ερώτηση 5. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Εξαρτάται από τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας και το ιατρικό ιστορικό. Η εμμηνόπαυση είναι μέρος της ζωής μιας γυναίκας και δεν είναι μια ασθένεια. Μερικές γυναίκες μπορεί να επιθυμούν την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, ωστόσο, δεν χρειάζονται όλες οι γυναίκες θεραπεία. Η κάθε γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει τις θεραπείες με το γιατρό της, ώστε να εξατομικευτεί η αντιμετώπιση. Οι ορμονικές θεραπείες είναι μία μόνο από τις διαθέσιμες θεραπείες αντιμετώπισης συμπτωμάτων.

Ερώτηση 6. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Κανένα από τα παραπάνω. Τα επίπεδα των ορμονών δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα αρχίζει η εμμηνόπαυση και ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από γυναίκα σε γυναίκα. Παράλληλα, ούτε η ανάλυση ούρων ή η γενική αίματος είναι σε θέση να προβλέψουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η εξέταση αίματος μπορεί μόνο να αποκλείσει άλλες ιατρικές αιτίες της ανώμαλης περιόδου. Ο μόνος οριστικός τρόπος για τη διάγνωση της έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι να τηρηθεί η έλλειψη εμμήνου ρύσης για 12 συνεχόμενους μήνες στην τυπική ηλικιακή ομάδα.

Ερώτηση 7. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Κανένα από τα παραπάνω. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες εναλλακτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αν και μερικές μικρές μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει όφελος από ορισμένα παρασκευάσματα. Ωστόσο δεν είναι εκτενείς ή αρκετά λεπτομερείς για να αποδείξουν ένα τέτοιο όφελος

Ερώτηση 8. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Το Α ή το Γ. Η Περιεμμηνόπαυση (κλιμακτήριος περίοδος) είναι ο χρόνος πριν την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να αρχίσει μέχρι και 10 χρόνια πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, μερικοί γιατροί προτείνουν τα αντισυλληπτικά χάπια για να βοηθήσουν στην συχνή ή απρόβλεπτη έμμηνο ρύση. Μπορούν επίσης να παρέχουν κάποια ανακούφιση στις εξάψεις, καθώς και την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Η Ορμονική θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί για γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση που ενοχλούνται από συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ή κολπική ξηρότητα.

Ερώτηση 9. Η σωστή απάντηση είναι: Β. Πόνος στην πλάτη. Παρόλο που η οσφυαλγία δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών άλλα συμπτώματά. Μερικά από τα πιο τυπικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, τις αλλαγές στη διάθεση, τις έντονες εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, πονοκεφάλους, άγχος, απώλεια μνήμης και δυσκολία στη συγκέντρωση και κολπική ξηρότητα.

Ερώτηση 10. Η σωστή απάντηση είναι: Α.30. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ωστόσο, όταν παρουσιαστεί η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40, είναι γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι γενετικές παθήσεις, κάποιες ασθένειες και οι ιατρικές επεμβάσεις είναι μερικοί από τους λόγους που οι γυναίκες μπορεί να περάσουν στην πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ερώτηση 11. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Απαντήσεις Α & Β. Κάθε φορά που γίνεται χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) σε μια γυναίκα επέρχεται άμεσα η εμμηνόπαυση. Επίσης, και η χημειοθεραπεία ή/και η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να οδηγήσει την γυναίκα σε εμμηνόπαυση. Εάν παρόλα αυτά δεν συμβεί κάτι τέτοιο, εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση του καρκίνου και τη συγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνει.

Ερώτηση 12. Η σωστή απάντηση είναι: Λάθος.Οι εξάψεις είναι συνήθως πολύ σύντομες και διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από κοκκίνισμα του δέρματος και εφίδρωση.

Ερώτηση 13. Η σωστή απάντηση είναι: Λάθος. Όταν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση, η λειτουργία των ωοθηκών διακόπτεται. Οι ωοθήκες απελευθερώνουν τα ώριμα ωάρια που είναι διαθέσιμα για τη γονιμοποίηση κατά τη διάρκεια του  κανονικού κύκλου. Όταν η λειτουργία των ωοθηκών σταματά, μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο κύκλο, έτσι δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος.

Ερώτηση 14. Η σωστή απάντηση είναι: Δ. Οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια φθοράς των αρθρώσεων και δεν αποτελεί μια συνηθισμένη εκδήλωση της εμμηνόπαυσης. Η ατροφία του κόλπου, η λέπτυνση και ξήρανση δηλαδή των ιστών του βλεννογόνου του κόλπου, συμβαίνει καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται στην εμμηνόπαυση. Επίσης είναι γνωστό πως τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά, έτσι μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει οστεοπόρωση αφού την  περίοδο της εμμηνόπαυσης οι ωοθήκες της παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Ερώτηση 15. Η σωστή απάντηση είναι: Σωστό. Υπάρχουν μερικοί γιατροί που αναφέρονται στη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης ως μια μορφή «ανδρικής εμμηνόπαυσης», αν και οι άνδρες δεν περνούν από μια καλά καθορισμένη περίοδο αλλαγών, όπως οι γυναίκες. Πράγματι όμως, με την πάροδο των ετών, οι άνδρες βιώνουν μια μείωση στην παραγωγή της ανδρικής ορμόνης, τεστοστερόνης.

Ερώτηση 16. Η σωστή απάντηση είναι: Σωστό. Η αλλαγή των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της μέσης ηλικίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες. Κάποια συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι το άγχος, οι φοβίες και οι εναλλαγές της διάθεσης. Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αντιμετωπίζονται παρόμοια με την κατάθλιψη που εμφανίζεται σε άλλες εποχές στη ζωή των γυναικών.