Κάντε το Κουίζ του Πόνου

Κάντε το Κουίζ του Πόνου

Ποιο είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός σας; Είναι οι γυναίκες λιγότερο ευαίσθητες στον πόνο σε σχέση με τους άνδρες; Μήπως όλοι αισθάνονται τον πόνο;

Λάβετε απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα ολοκληρώνοντας το κουίζ πόνου.

  1. Τις περισσότερες φορές ο πόνος δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Σωστό ή Λάθος;
  2. Όλοι αισθάνονται τον πόνο. Σωστό ή Λάθος;
  3. Τα άτομα που βρίσκονται σε κώμα δεν νιώθουν πόνο. Σωστό ή Λάθος;
  4. Ο πονοκέφαλος είναι ο πιο κοινός τύπος πόνου που μπορεί να νιώσει ένα άτομο. Σωστό ή Λάθος;
  5. Οι άνδρες έχουν ημικρανίες σε μεγαλύτερη συχνότητα από τις γυναίκες. Σωστό ή Λάθος;
  6. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο όριο πόνου από τους άνδρες. Σωστό ή Λάθος;
  7. Με αρκετή αυτοσυγκέντρωση, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να αγνοεί τον πόνο. Σωστό ή Λάθος;
  8. Τα νεογέννητα δεν αισθάνονται τον πόνο. Σωστό ή Λάθος;
  9. Μπορείτε πάντα να νιώσετε τον πόνο στο μέρος του σώματος από το οποίο προέρχεται. Σωστό ή Λάθος;

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος.
Ο πόνος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι το σώμα σας έχει τραυματιστεί ή έχει μολυνθεί. Ο διπλασιασμός της έντασης του πόνου θα είναι για εσάς ένδειξη επίσκεψης στον ιατρού ή στο νοσοκομείο. Χωρίς αυτή την προειδοποίηση υπάρχει πιθανότητα να είχατε πεθάνει. Αυτό το είδος οξέος πόνου συνήθως κρατά μέχρι την στιγμή που ο τραυματισμός ή η λοίμωξη θεραπευτεί. Παρόλα αυτά δεν εξυπηρετούν όλοι οι πόνοι κάποιον σκοπό. Ο χρόνος που διαρκεί περισσότερο από την περίοδο ανάρρωσης, όπως για παράδειγμα το άλγος στην πλάτη, ονομάζεται χρόνιος πόνος. Ο χρόνιος πόνος, το είδος του πόνου δηλαδή που σας κρατά μακριά από το να εργάζεστε και να απολαμβάνετε τη ζωή, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

2. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Ορισμένα άτομα γεννιούνται χωρίς την ικανότητα να νιώθουν τον πόνο. Και ενώ μπορεί να ακούγεται δελεαστικό και αρκετά καλό, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού ο πόνος μας προστατεύει. Εάν δεν τον αισθανόμαστε, μπορεί να πεθάνουμε, αφού δεν θα φροντίσουμε τον εαυτό μας.

3. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Τα εγκεφαλογραφήματα δείχνουν ότι ακόμη και οι ασθενείς σε κώμα μπορεί να αναγνωρίζουν το περιβάλλον που βρίσκονται καθώς και τον πόνου. Πόσο πόνο ένας ασθενής αισθάνεται μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του κώμα που βρίσκεται. Οι ασθενείς σε μια ελάχιστα συνειδητή κατάσταση είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο ενώ αντίθετα όσοι είναι εγκεφαλικά νεκροί δεν είναι πιθανό να αισθάνονται πόνο.

4. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Σωστό. Ο καθένας μπορεί να έχει έναν απλό πονοκέφαλο.Το Εθνικό Ίδρυμα Πονοκέφαλου της Αμερικής (National Headache Foundation) απαριθμεί αρκετά κοινά είδη πονοκεφάλου που επηρεάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο.

5. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Η ημικρανία εκδηλώνεται με έντονο διαξιφιστικό πόνο συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, ή ζάλη. Εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ημικρανίες. Οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες περίπου 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες, πιθανώς λόγω ορμονικών αιτίων.

6. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Εξαρτάται από το άτομο και όχι το φύλο του ατόμου. Κάτι που εσάς σας προκαλεί αγωνία για κάποιον άλλον μπορεί απλά να είναι μια δυσφορία.

7. Η σωστή απάντηση είναι το Α. Σωστό. Το φαινόμενο του πόνου είναι μια αντίληψη. Ο εγκέφαλός σας μπορεί, στην πραγματικότητα, να ενισχύει την εμπειρία του πόνου ή να την απενεργοποιεί. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρυπηθούν με βελόνες ή να περπατήσουν πάνω σε κάρβουνα χωρίς να αισθανθούν κάποια ενόχληση. Με σταθερή συγκέντρωση τα άτομα είναι σε θέση να παρακάμψουν την δυσφορία.

8. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Υπήρχε μια εποχή που οι γιατροί πίστευαν πως τα μωρά δεν είναι σε θέση να αισθάνονται τον πόνο και έκαναν ιατρικές πράξεις σε αυτά χωρίς αναισθησία. Η άποψη αυτή έχει αλλάξει αφού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νεογέννητα μπορεί να αισθανθούν τον πόνο και να ανταποκριθούν σε αυτόν.

9. Η σωστή απάντηση είναι το Β. Λάθος. Μια καρδιακή προσβολή, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο αριστερό χέρι. Ή ο πόνος των δοντιών μπορεί να γίνει αισθητός ως ωταλγία. Αυτό το είδος πόνου είναι γνωστό ως αντανακλαστικός πόνος.