Θετικές Γονικές Δεξιότητες (3-5 ετών)

Θετικές Γονικές Δεξιότητες (3-5 ετών)

Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας (3-5 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα
Καθώς το παιδί σας μεταβαίνει σταδιακά στην πρώιμη παιδική ηλικία, ο κόσμος του θα αρχίσει να διευρύνεται. Θα τείνει να γίνει πιο ανεξάρτητο και να εστιάζει περισσότερο σε παιδιά και ενήλικες εκτός οικογένειας. Θα επιθυμεί όλο και περισσότερο να ρωτά και να γνωρίζει όλο και περισσότερα για τον κόσμο που το περιβάλλει.
Η αλληλεπίδραση του παιδιού με την οικογένεια και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της θα το βοηθήσει να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να ανακαλύψει τους δικούς του προσωπικούς τρόπους κίνησης και σκέψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το παιδί σας θα είναι σε θέση να κάνει ποδήλατο με τρείς ρόδες, να χρησιμοποιεί με ασφάλεια το ψαλίδι, να συνειδητοποιεί σταδιακά την ταυτότητα του φύλου του, να ντύνεται και να βγάζει τα ρούχα του με βοήθεια, να παίζει με άλλα παιδιά, να ανακαλεί μέρος μιας ιστορίας και να τραγουδά ένα τραγούδι.

Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες
•    Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας. Καλλιεργείστε του την αγάπη για τα βιβλία με το να το παίρνετε μαζί σας στη βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο.
•    Επιτρέψτε στο παιδί να σας βοηθήσει σε μικροδουλειές.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει με άλλα παιδιά. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει την αξία της φιλίας και του μοιράσματος.
•    Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα, μιλώντας του με ολοκληρωμένες προτάσεις, στη «γλώσσα των ενηλίκων». Βοηθήστε το να χρησιμοποιήσει τις σωστές λέξεις και φράσεις.
•    Να είστε συνεπείς και ξεκάθαροι όταν προσπαθείτε να διδάξετε την πειθαρχία στο παιδί σας. Σχηματοποιείστε τη συμπεριφορά που περιμένετε από αυτό να επιδείξει.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών
Καθώς το παιδί σας θα γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο και θα αυξάνει την αλληλεπίδρασή του με τον εξωτερικό κόσμο, είναι σημαντικό εσείς και το παιδί σας να είστε ενήμεροι σχετικά με τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους εξασφαλίζεται η ασφάλεια και των δύο σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους προστασίας για το παιδί σας.
•    Εξηγείστε με σαφήνεια στο παιδί σας για ποιο λόγο είναι σημαντικό να μένει μακριά από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Συστήστε του να μην παίζει στο δρόμο ή να κυνηγάει τη μπάλα στο δρόμο.
•    Να είστε προσεκτικοί όταν αφήνετε το παιδί να οδηγεί το ποδηλατάκι του. Κρατήστε το πάνω στο πεζοδρόμιο και μακριά από το δρόμο.
•    Ελέγξτε τον εξοπλισμό που υπάρχει στο χώρο που παίζει το παιδί έξω από το σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν  αφύλακτα μέρη και αιχμηρές άκρες.
•    Όταν το παιδί σας παίζει έξω από το σπίτι, θα πρέπει να το παρακολουθείτε συνέχεια.
•    Διδάξτε στο παιδί σας την ασφάλεια στο νερό. Διδάξτε στο παιδί σας κολύμβηση.
•    Διδάξτε στο παιδί πότε είναι ασφαλής η αλληλεπίδραση με αγνώστους ανθρώπους και πότε όχι.

Πηγή: http://www.cdc.gov/ncbddd/child/