Η χρωματική σήμανση στις ετικέτες των τροφίμων αυξάνει τις υγιεινές επιλογές σε μακροπρόθεσμη βάση

Η χρωματική σήμανση στις ετικέτες των τροφίμων αυξάνει τις υγιεινές επιλογές σε μακροπρόθεσμη βάση

Πληθώρα μελετών σχετικά με τη χρωματική σήμανση των ετικετών στα τρόφιμα (χρησιμοποιώντας του χρωματισμούς του φωτεινού σηματοδότη) έχουν δείξει ότι αυτή η οπτική προειδοποίηση στις συσκευασίες τροφίμων επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των καταναλωτών υπέρ των υγιεινών τροφίμων. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το εύρημα πως η χρωματική σήμανση αυξάνει τις σωστές επιλογές τροφίμων χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι κουράζει τους καταναλωτές.
Αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, βρήκε πως η χρωματική σήμανση και η κατάλληλη τοποθέτηση τροφίμων άλλαξαν θετικά τις επιλογές των καταναλωτών για περισσότερο από δύο χρόνια. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, οι πωλήσεις των τροφίμων με κόκκινη σήμανση μειώθηκαν κατά 4% και τα ποτά/αναψυκτικά με κόκκινη σήμανση κατά 7%. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις των τροφίμων με πράσινη σήμανση αυξήθηκαν κατά 5% και τα ποτά/αναψυκτικά με πράσινη σήμανση κατά 8%.
Η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί την εφαρμογή μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την αντιμετώπισή του. Υπό αυτό το πρίσμα, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως απλές παρεμβάσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές δημόσιας υγείας για τη μείωση της παχυσαρκίας.
Μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία έδειξε, παράλληλα, ότι η χρωματική σήμανση βοηθά τους καταναλωτές με χαμηλό αυτό-έλεγχο να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων εντός μίας συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων. Η έρευνα διεξήχθη σε ένα πραγματικό παντοπωλείο και οι 336 συμμετέχοντες δεν γνώριζαν για τον σκοπό της μελέτης. Το σύστημα χρωματικής σήμανσης βοηθά τους καταναλωτές που νιώθουν ότι είναι πιο επιρρεπής να αντισταθούν στα ανθυγιεινά τρόφιμα.
Άλλη μία μελέτη από την Γερμανία, που δημοσιεύτηκε το 2014 στο International Journal of Consumer Studies, βρήκε πως το σύστημα χρωματικής σήμανσης στις ετικέτες των τροφίμων αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες να επιλέξουν οι καταναλωτές τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.
Το συγκεκριμένο σύστημα σήμανσης προσφέρει στους καταναλωτές μία οπτική προειδοποίηση σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε λιπαρά, σάκχαρα ή νάτριο και είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να βοηθά τους καταναλωτές να τρώνε πιο υγιεινά. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε σε εθελοντική βάση το 2013 ένα σύστημα χρωματικής σήμανσης ως ένα μέσο καταπολέμησης των επιπέδων παχυσαρκίας. Μέχρι τώρα είναι το μοναδικό μέλος της Ε.Ε. που προέβη σε αυτή την κίνηση.
Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εξετάζει στην παρούσα φάση κατά πόσο το σύστημα χρωματικής σήμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συμβατό με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Δεν είναι απίθανο η συγκεκριμένη υπόθεση να καταλήξει ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: http://www.epha.org/a/6207