Η φυσική άσκηση βοηθά στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής

Η φυσική άσκηση βοηθά στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής

Έρευνα διαπιστώνει πως η φυσική άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να διαχειριστούν την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.
«Τα άτομα που ασκούνταν τακτικά ένιωθαν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους ότι θα ήταν σε θέση να διαχειριστούν την αλληλεπίδραση εργασιακής και της προσωπικής τους ζωής και ήταν λιγότερο πιθανό να βιώνουν άγχος στην εργασία τους», δήλωσε ο Russell Clayton, επικεφαλής συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου.
Η ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ ζητημάτων που αφορούν στην εργασία του ατόμου και αυτών που σχετίζονται με το σπίτι του και την προσωπική/οικογενειακή ζωή του μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με δύο τρόπους. Στη μία περίπτωση συνηθισμένες πιέσεις του εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσουν σε διατάραξη (από θέμα χρόνου ή ψυχολογικά) των φυσιολογικών ρυθμών της οικογένειας. Από την άλλη, οικογενειακά ζητήματα μπορεί να παρεισφρέουν εντός της εργασιακή ημέρας του ατόμου και να «ανταγωνίζονται» τον χρόνο που αφιερώνεται στη δουλειά. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φυσική άσκηση θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά και στις δύο περιπτώσεις.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά στη μείωση του στρες. Μία από αυτές εξέτασε τα προγράμματα άσκησης Tai Chi για μία περίοδο 12 εβδομάδων, ενώ μια άλλη την υψηλής έντασης αερόβια άσκηση. Στο πλαίσιο και των δύο παρουσιάστηκε μείωση στα επίπεδα στρες που δήλωναν οι συμμετέχοντες. Αυτό που δεν γνώριζαν, όμως, οι ερευνητές ήταν κατά πόσο αυτή η μείωση του στρες ενδυναμώνει στην πραγματικότητα τα άτομα, ώστε να νιώθουν ότι επιτυγχάνουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής – προσωπικής ζωής.
«Η συγκεκριμένη ιδέα φαίνεται αντιφατική. Πώς είναι δυνατόν η προσθήκη ενός ακόμη πράγματος στην ημέρα μας να βοηθάει στη μείωση του στρες και να μας ενδυναμώνει στην ενασχόλησή μας με θέματα ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας; Πιστεύουμε ότι η φυσική άσκηση αποτελεί έναν τρόπο για την επίτευξη της ψυχολογικής αποστασιοποίησης από την εργασία, που αποσπά το μυαλό μας από το να σκεφτόμαστε συνεχώς για αυτή, ακόμη και όταν έχουμε φύγει από το εργασιακό μας περιβάλλον. Επιπλέον, μας κάνει να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας».

Πηγή: “Want a better work-life balance? Exercise, study finds.” ScienceDaily 2014.
www.sciencedaily.com//releases/2014/01/140109101742.htm