Η φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι τρεις διαφορετικές φαρμακευτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος – τα υποκατάστατα νικοτίνης, ένας μερικός αγωνιστής του νικοτινικού υποδοχέα και ένα αντικαταθλιπτικό – δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο για το θάνατο από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ ένα εξ αυτών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις παρενέργειες των φαρμάκων, με βάση 63 διαφορετικές μελέτες με 30.508 συμμετέχοντες και δεν διαπίστωσαν αύξηση των σοβαρών καρδιακών συμβάντων μετά από τη χρήση τσίχλας και επιθεμάτων νικοτίνης, της θεραπείας με βαρενικλίνη (Champix) ή με βουπροπιόνη (Zyban).

Διαπίστωσαν επίσης ότι η βουπροπιόνη προστατεύει από σοβαρά καρδιακά συμβάντα. “Αναμφίβολα, τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος υπερτερούν των ενδεχόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες διακοπής του», δήλωσε ο Edward J. Mills, Ph.D., M.Sc., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και Πρόεδρος στο Κέντρο Έρευνας, στο Πανεπιστημίου της Οτάβα. Η μελέτη συμβάλλει στο να κατευνάσει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με την ύπαρξη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου εξαιτίας της χρήσης φαρμακευτικής θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης για τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με το American Heart Association.

ΟΙ ερευνητές αναφέρουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη, μέσω του επιθέματος ή της τσίχλας νικοτίνης, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών συμπτωμάτων, όπως η ταχυκαρδία ή η αρρυθμία. “Αυτός ο κίνδυνος είναι γνωστός στους κλινικούς ιατρούς και συνήθως τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζουν ύφεση με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε ο Mills. “Παρατηρούνται πιο συχνά σε καπνιστές που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη και καπνίζουν ταυτόχρονα, το οποίο αντενδείκνυται. «Επίσης, είναι πιθανό οι παράγοντες κινδύνου να είναι διαφορετικοί σε κάθε καπνιστή ανάλογα με το ατομικό του ιστορικό», δήλωσε ο Mills.

Τέλος, οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί λόγω του ιστορικού καπνίσματός τους. Για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστική νόσο ή παρουσιάζουν άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να καθορίσουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό και την εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου του κάθε ασθενούς.

Πηγή:
American Heart Association (2013, December 9). Top smoking cessation therapies pose no serious heart risks. ScienceDaily. Retrieved January 2, 2014, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2013/12/131209181053.htm