Η τακτική χρήση μαριχουάνας επιβλαβής για τον εγκέφαλο των εφήβων

Η τακτική χρήση μαριχουάνας επιβλαβής για τον εγκέφαλο των εφήβων

Η συχνή χρήση μαριχουάνας μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, μεταξύ των οποίων έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων, φτωχή προσοχή και μνήμη καθώς και μειωμένη νοητική ικανότητα (IQ), σύμφωνα με ψυχολόγους σε συζήτηση για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην 122 ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

“Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στ’ ότι η τακτική χρήση κάνναβης (μια φορά την εβδομάδα), δεν είναι ασφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και νευρογνωστική βλάβη, ειδικότερα στους νέους,” δήλωσε η Krista Lisdahl, PhD, διευθύντρια του εργαστηρίου νευροψυχολογίας και απεικόνισης του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν – Μιλγουώκι των ΗΠΑ.

Η χρήση της μαριχουάνας αυξάνεται, σύμφωνα με την διευθύντρια, αναφερόμενη σε μια μελέτη του 2012 η οποία δείχνει ότι 6,5% των μαθητών λυκείου ανέφερε καθημερινή χρήση μαριχουάνας, σε σχέση με το 2,4% του 1993. Επιπλέον, 31% των νεαρών ενηλίκων (18 – 25 ετών) δήλωσε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας τον τελευταίο μήνα. Τα άτομα που παθαίνουν εξάρτηση από την μαριχουάνα, μπορούν να χάσουν έως και 6 μονάδες του Δείκτη Νοημοσύνης κατά την ενηλικίωση, σύμφωνα με την Lisdahl, με βάση μια διαχρονική μελέτη του 2012 σε 1037 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 38 ετών.

Η Lisdahl υποστηρίζει ότι μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου σε τακτικούς χρήστες μαριχουάνας έχουν δείξει σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στους έφηβους. Ανωμαλίες στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται με τη νοημοσύνη, διαπιστώθηκαν σε εφήβους 16 – 19 ετών που αύξησαν τη χρήση μαριχουάνας το τελευταίο έτος. Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν ακόμα και αφού οι ερευνητές έκαναν έλεγχο για σοβαρές ιατρικές παθήσεις, προγεννητική έκθεση σε φάρμακο, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και μαθησιακές δυσκολίες.

“Όταν εξετάζεται η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να εμποδίσουν την εύκολη πρόσβαση στην μαριχουάνα και να προσφέρουν επιπλέον θεραπευτική χρηματοδότηση για έφηβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες,” υποστηρίζει η Lisdahl. Συστήνει επίσης ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ρύθμιση των επιπέδων της τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC), τη βασική ψυχοδραστική χημική ουσία στην μαριχουάνα, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανές νευρογνωστικές συνέπειες.

Κάποιες νόμιμες μορφές της μαριχουάνας έχουν υψηλότερα επίπεδα ΤΗC σε σχέση με άλλες, υποστηρίζει ο Alan Budney, PhD του κολλεγίου του Ντάρτμουθ. Η THC είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ψυχολογικές επιπτώσεις της μαριχουάνας. Μελέτες έδειξαν ότι η συχνή χρήση υψηλής δραστικότητας THC μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων και μελλοντικών προβλημάτων κατάθλιψης, άγχους και ψύχωσης. “Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η σχέση μαριχουάνας – ψυχικής νόσου μπορεί να μετριαστεί από το πόσο συχνά γίνεται χρήση μαριχουάνας και από τη δραστικότητα της,” αναφέρει ο Budney.

“Δυστυχώς, πολλά από αυτά που γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες βασίζονται στο κάπνισμα της μαριχουάνας σε πολύ χαμηλότερες δόσεις THC απ’ ότι συνήθως γίνεται σήμερα.” Οι σημερινές θεραπείες για τον εθισμό από την μαριχουάνα στους εφήβους, όπως σύντομες σχολικές παρεμβάσεις και συμβουλευτική σε εξωτερικά ιατρεία, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη προκειμένου να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η αποδοχή των ανθρώπων σχετικά με νόμιμη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, φαίνεται να επηρεάζει τις αντιλήψεις των εφήβων σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών, σύμφωνα με την Bettina Friese, PhD, του Ινστιτούτου Έρευνας και Αξιολόγησης στην Καλιφόρνια. Η Friese παρουσίασε αποτελέσματα από μελέτη του 2013 με 17,482 έφηβους στην Μοντάνα, όπου διαπίστωσε ότι η χρήση μαριχουάνας στους εφήβους ήταν υψηλότερη σε επαρχίες όπου μεγάλος αριθμός ατόμων ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, το 2004. Επιπρόσθετα, έφηβοι σε επαρχίες υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, θεωρούσαν τη χρήση μαριχουάνας λιγότερο επικίνδυνη. Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι μια πιο αποδεκτή στάση απέναντι στη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη επίδραση αναφορικά με τη χρήση της μαριχουάνας στους εφήβους σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για άδεια χρήσης της μαριχουάνας στην ιατρική, αναφέρει η Friese.

Πηγή: American Psychological Association (APA) 2014. “Regular marijuana use bad for teens’ brains, study finds.”