Παρά το γεγονός ότι λιγότερο εκτεθειμένη στον ήλιο, η Βόρεια Ευρώπη αντιμετωπίζζει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τους νότιους γείτονές της, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (13 Ιουλίου), ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες. Χάρη, όμως, στις επαρκείς δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Derma.plus, μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει δερματολογικές συμβουλές από κορυφαίους γιατρούς, διεξήγαγε μια διεθνή μελέτη για τον καρκίνο του δέρματος, με επίκεντρο τους γεωγραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που προσφέρουν γόνιμο έδαφος για να εμφανιστεί ο καρκίνος του δέρματος.
Ο Dietrick Abeck, ιατρικός σύμβουλος της Derma.plus τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 3 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα και 150.000 καρκίνου του δέρματος με μελάνωμα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
«Ένας στους τρεις καρκίνους που έχει διαγνωστεί είναι καρκίνος του δέρματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και τα δύο είδη καρκίνου έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, ο Δείκτης Ευαισθησίας στον Καρκίνο του Δέρματος, αναλύει τον παράγοντα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), τον μέσο τόνος του δέρματος του πληθυσμού, και το ποσοστό των κρουσμάτων σε μια σειρά χωρών προκειμένου να προσδιορίσει γεωγραφικά πού σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος.
Η δεύτερη ενότητα, ο Δείκτης Κοινωνικοοικονομικής Θεραπείας, επικεντρώνεται στις εθνικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την πρόσβαση στη θεραπεία και το ατομικό εισόδημα, όπως μετράται σε σχέση με τα ποσοστά θνησιμότητας.
Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν την κατά κεφαλήν υψηλότερη συχνότητα και την πιθανότητα μελανώματος, που οφείλεται σε ένα συνδυασμό υψηλού επιπέδου έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και στον ελαφρύτερο τόνο του δέρματος.
Επτά από τις δέκα κορυφαίες χώρες σε αυτή τη λίστα βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Η Ελβετία έχει 2.484 περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, η Σουηδία 2911, η Ολλανδία 4804, η Γερμανία 16.884 και το Ηνωμένο Βασίλειο 14.445.
Αντίθετα, αυτό δεν ισχύει το ίδιο στην «ηλιόλουστη» νότια Ευρώπη.
Η μελέτη έδειξε ότι στην Κύπρος διαπιστώθηκαν 52 ετήσιες περιπτώσεις μελανώματος, στην Ελλάδα 472, στην Ιταλία 5.124, στην Ισπανία 5.004 και στην Πορτογαλία 464.
Οι δαπάνες υγείας
Η έκθεση τόνισε ότι αυτές οι χώρες έχουν υψηλά επίπεδα δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του δέρματος.
Αναφερόμενη σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στη Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ήταν αρκετά υψηλές ώστε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως από τον καρκίνο του δέρματος. Εκτός από τα ισχυρά συστήματα υγείας, η έκθεση επικαλείται την ισότητα όσον αφορά στην ποιότητα ζωής ως δεύτερου παράγοντα.
Κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Σουηδία, η Ελβετία και η Ιταλία επενδύουν πολλά στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έχουν χαμηλά ποσοστά θανάτου με 17%, 15% και 14% αντίστοιχα.
Αλλά οι χώρες με χαμηλό προϋπολογισμό υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από περιστατικά καρκίνου του δέρματος.
«Για παράδειγμα, το Μπαγκλαντές είναι η χώρα με τη χαμηλότερη επικράτηση του καρκίνου του δέρματος κατά κεφαλήν, ωστόσο, το ποσό που δαπανάται για 300 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος είναι ίσο με το ποσό που δαπανάται για μια περίπτωση στη Νορβηγία», αναφέρει η έκθεση.
«Έξυπνη» νότια Ευρώπη
Ο Δρ Swen Malte John, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, είπε στην EurActiv.com ότι νοτιοευρωπαίοι έχουν μια έξυπνη προσέγγιση αναφορικά με την έκθεση στον ήλιο. «Με την ιταλική σιέστα και άλλα παρόμοια έθιμα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αποφεύγονται οι πιο επιρρεπείς στην υπεριώδη ακτινοβολία στιγμές της ημέρας: το 80% των ημερήσιων UV είναι μεταξύ 11:00 π.μ. – 14:00 μμ. Αυτή είναι η ώρα που οι νοτιοευρωπαίοι έχουν την τάση να μένουν μακριά από τον ήλιο», τόνισε ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στο βόρειο ημισφαίριο, ο Malte John σημείωσε ότι λόγω του ψυχρού κλίματος, οι άνθρωποι προτιμούν να εκθέτουν τον εαυτό τους στην θερμότερη ώρα της ημέρας, η οποία είναι επίσης 11:00 πμ-14.00μμ. «Επομένως, τότε θα πάρουν το μέγιστο από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι πιθανό η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στις βόρειες χώρες είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στις χώρες του Νότου να οφείλεται σε αυτή την ειδική συμπεριφορά», τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι στις βόρειες χώρες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη όλων των ειδών καρκίνου του δέρματος και επειδή από τη φύση τους πολλά από αυτούς «δεν έχουν σχεδόν καμία προστασία από τον ήλιο […] Προφανώς αναφερόμαστε σε ξανθούς με μπλε μάτια ή κόκκινα μαλλιά άτομα με φακίδες». Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτά τα άτομα συνήθως ξέρουν ότι δεν θα μαυρίσουν, αλλά μάλλον θα «καούν» άμεσα. «Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα σημάδι ιδιαίτερης ζημιάς στα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος από τα οποία όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να προκύψει καρκίνο του δέρματος».
Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com, Jul 14, 2016
Η σιέστα των νοτιοευρωπαίων «ασπίδα προστασίας» κατά του καρκίνου του δέρματος