Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή

Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή

Yπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Έχει παρατηρηθεί ότι διάφοροι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα των τύπων καρκίνου, και αυτά μεταβάλλονται με προβλέψιμο τρόπο. Οι ομάδες των μεταναστών αφήνουν γρήγορα πίσω τους τα επίπεδα καρκίνου της πατρίδας τους και μέσα σε μία γενιά εμφανίζουν τα μοντέλα καρκίνου της χώρας που τους φιλοξενεί. Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Τι είναι ο καρκίνος;
Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα περισσότερων από 200 είδη ασθενειών που επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματός μας. Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος είναι μια αρρώστια των κυττάρων. Όλα τα διαφορετικά είδη καρκίνου ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο: οι γενετικές πληροφορίες που έχει το κάθε κύτταρο πάθουν κάποια βλάβη και το κύτταρο αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ασταμάτητα. Αυτή η νέα ομάδα κυττάρων που δημιουργείται σχηματίζει συχνά ένα πρήξιμο ή εξόγκωμα, που το ονομάζουμε «όγκο». Ο όγκος αυτός μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια και να προκαλέσει ζημιά σε γύρω όργανα και ιστούς του σώματος. Μπορεί, επίσης, καρκινικά κύτταρα να φύγουν από τον αρχικό όγκο και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «μετάσταση».

Τι προκαλεί τον καρκίνο;
Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία που δεν την έχουμε κατανοήσει πλήρως. Χάρη στην επιστημονική έρευνα, όμως, έχουμε ολοένα και περισσότερη γνώση για τη διαδικασία του καρκίνου. Οι ορμόνες, στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και κληρονομικές αλλαγές στο γενετικό υλικό ενός κυττάρου, είναι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των καρκίνων προκαλούνται από ένα και μοναδικό «ελαττωματικό» γονίδιο. Είναι, πλέον, γνωστό ότι ο κίνδυνος του καρκίνου επηρεάζεται, κυρίως, από παράγοντες στο περιβάλλον μας. Το κάπνισμα, ορισμένοι λοιμώδεις παράγοντες, η ακτινοβολία, κάποια φάρμακα, ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες και ρύποι, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.
Το καλό είναι ότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι το τι τρώμε και πόσο αθλούμαστε, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, περίπου κατά 1/3. Οι έρευνες δείχνουν οι επιλογές που κάνουμε για το τι τρώμε και το πόσο δραστήριοι είμαστε κάθε μέρα, θα μας δώσουν όλα μαζί σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ζωής μας, από την παιδική ηλικία μέχρι και τα γηρατειά.

10 κλειδιά για την πρόληψη του καρκίνου
Εάν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα, κάντε τουλάχιστον όσα μπορείτε. Οποιαδήποτε πρόοδος προς την εκπλήρωση αυτών των στόχων, μπορεί να βοηθήσει.
1. Παραμείνετε λεπτός/ή
Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να προστατευτείτε ενάντια στον καρκίνο. Προσπαθήστε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας καθώς μεγαλώνετε, και ειδικότερα γύρω από τη μέση σας.
2. Ασκηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο
Επιδιώξτε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Κάντε ένα γρήγορο περίπατο, ποδήλατο ή ασχοληθείτε με τον κήπο σας. Αναζητήστε τρόπους να εντάξετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινή σας ζωή, όπως π.χ. το να περπατάτε μέχρι τη δουλειά σας ή να ανεβαίνετε τις σκάλες αντί να παίρνετε τον ανελκυστήρα.
3. Αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά και τα πρόχειρα φαγητά
Τα υψηλά σε περιεκτικότητα λιπαρά πρόχειρα φαγητά, όπως επίσης και τα σακχαρούχα ποτά, περιέχουν πολλές θερμίδες και σας κάνουν πιο επιρρεπή στην απόκτηση βάρους.
4. Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές
Προσθέσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια (φασόλια, αρακά και φακές) στη διατροφή σας. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες. Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων, τα οποία ευνοούν την αύξηση του βάρους.
5. Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα
Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Περιορίστε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και επιλέξτε άπαχα κομμάτια. Αποφύγετε τα κρέατα που είναι ώριμα, καπνιστά, αλατισμένα ή με πρόσθετα συντηρητικά. Τα πουλερικά και τα ψάρια είναι πιο υγιεινές επιλογές.
6. Περιορίστε την κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών
Εάν αποφασίσετε να καταναλώσετε αλκοόλ, μην πίνετε περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα, εάν είστε άνδρας, ή ένα ποτό την ημέρα, εάν είστε γυναίκα.
7. Περιορίστε το αλάτι και τα αλμυρά φαγητά
Έχουμε ανάγκη από λίγο αλάτι (νάτριο) για την υγεία μας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ. Και το περισσότερο από το αλάτι που λαμβάνουμε, προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά και προσπαθήστε να περιορίστε το αλάτι.
8. Μην καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου
Προσπαθήστε να πάρετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε από τις τροφές που τρώτε και όχι από χάπια.
9. Θηλάστε τουλάχιστον για 6 μήνες
Εάν είστε μητέρα, προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί επίσης, να βοηθήσει να αποτρέψει το μωρό σας να γίνει υπέρβαρο στο παρόν ή αργότερα στο μέλλον.
10. Μην καπνίζετε
Η κατανάλωση καπνού συνδέεται με τουλάχιστον 15 τύπους καρκίνου και αντιστοιχεί περίπου στο 30% των θανάτων από καρκίνο. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Εάν δεν καπνίζετε, μην το ξεκινήσετε. Και μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να καπνίζουν γύρω σας. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Κάντε μαστογραφία: Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 330.000 νέα περιστατικά και 90.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 26,5% του συνόλου των νέων περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες στις χώρες της Ε.Ε. και ευθύνεται για 17,5% των θανάτων από καρκίνο. Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν αλλοιώσεις στον μαστό προτού ακόμη αναπτυχθεί όγκος που μπορεί να ανιχνευθεί με ψηλάφηση και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται τακτικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, η τακτική εξέταση με μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά.
Κάντε τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ ΤΕΣΤ): Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει το 90% των περιστατικών καρκίνου και πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά από όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 20-25 ετών έως την ηλικία των 60 ετών, ακόμη και σε αυτές που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV. Η συχνότητα εφαρμογής του εξαρτάται από το ιστορικό κάθε γυναίκας, αλλά, γενικά, το τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια.

ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Κάντε εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού: ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού (ορθοκολικός καρκίνος) είναι από τους συχνότερους τύπους καρκίνου και στα δύο φύλα στις αναπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλώνει κανείς. Η προληπτική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση τυχόν πολυπόδων και στην αφαίρεσή τους πριν αυτοί καταστούν κακοήθεις, καθώς και στην ανίχνευση τυχόν νεοπλάσματος σε πρώιμο στάδιο. Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 55 ετών θα πρέπει να κάνουν προληπτική εξέταση.
Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε:
• Κάποιον όγκο
• Κάποιο έλκος το οποίο δεν επουλώνεται (π.χ. στο στόμα)
• Αλλαγή σχήματος, μεγέθους ή χρώματος σε κάποια ελιά
• Μια πρωτοεμφανιζόμενη αλλοίωση στο δέρμα που συνεχίζει να αυξάνεται
• Ασυνήθιστη αιμορραγία
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα που δεν υποχωρούν, όπως:
• Επίμονο βήχα
• Επίμονη βραχνάδα
• Αλλαγή στις συνήθειες ούρησης ή κενώσεων
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Βοήθησε κι εσύ: Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι ευκολότερη όταν ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές συμπεριφορές. Σε συνεργασία με τους συμπολίτες μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα υποστηρίξει τις υγιεινές επιλογές μας. Ας κάνουμε τις γειτονιές μας πιο ευχάριστους χώρους για βάδισμα, ποδήλατο και δραστηριότητες. Ας ζητήσουμε πιο υγιεινές τροφές στους εργασιακού μας χώρους και στα σχολεία μας. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε!

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, 2011-2015. Υπουργείο Υγείας