Η κηπουρική στα σχολεία ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή στα παιδιά

Η κηπουρική στα σχολεία ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή στα παιδιά

Οι δραστηριότητες κηπουρικής στα σχολεία μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώνε τα παιδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας των Dr Duncan και συναδέλφων του Πανεπιστημίου Coventry που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Psychological Society στο Birmingham.

46 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων με στόχο τη δημιουργία κήπου στο σχολείο τους. Εκτός του ότι έφτιαξαν τον κήπο, πήραν μέρος και σε μαθήματα με θέμα την μαγειρική και την ανάπτυξη των φυτών στο μάθημα της Φυσικής Επιστήμης καθώς και σχετικά θέματα στο μάθημα της Λογοτεχνίας. 31 παιδιά από διαφορετικό σχολείο πήραν μέρος ως ομάδα ελέγχου.

Πριν και μετά το πρόγραμμα τα παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και μετρήθηκε το βάρος τους. Τα παιδιά που ασχολήθηκαν με τον κήπο αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά 26% . Καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε διαφορές στο βάρος.

Ο Dr Duncan λέει: “Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μέσα από ένα τόσο απλό αλλά και δημιουργικό σχολικό πρόγραμμα. Πιθανόν, το γεγονός ότι όλη η τάξη πήρε μέρος στο πρόγραμμα βοήθησε τα παιδιά να ενσωματώσουν τις καλές διατροφικές συνήθειες μέσα και έξω από το σχολείο. Χρειάζεται βέβαια περισσότερη έρευνα για να δούμε εάν αυτές οι καλές συνήθειες διαρκούν και στο μέλλον»

Πηγή: British Psychological Society (BPS). “School-based gardening encourages healthier eating in children.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 May 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140507211701.htm>