Η ελκυστική τοποθέτηση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών

Η ελκυστική τοποθέτηση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών

Σύμφωνα με μία έρευνα, μερικές απλές και ανέξοδες αλλαγές στο κυλικείο του σχολείου βοηθούν ώστε να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινές τροφές. Στις αλλαγές αυτές, περιλαμβάνονταν η αύξηση της ευκολίας και της ελκυστικότητας των φρούτων και των λαχανικών (όπως η τοποθέτηση φρέσκων φρούτων σε όμορφα μπολ ή δίσκους δίπλα στο ταμείο) και η προτροπή από το προσωπικό προς τα παιδιά να επιλέγουν φρούτα και λαχανικά, ρωτώντας για παράδειγμα «θα ήθελες να δοκιμάσεις ένα μήλο;».
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Κέντρο Οικονομικών της Συμπεριφοράς για Προγράμματα Διατροφής των Παιδιών του Cornell στη Νέα Υόρκη, η μετατροπή του χώρου δε διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες ενός απογεύματος και κόστισε λιγότερο από 50 δολάρια. Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε στα κυλικεία δύο λυκείων στη δυτική Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatrics, μετά τη μετατροπή αυτή, οι μαθητές είχαν 13% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλέξουν φρούτα και 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλέξουν λαχανικά. Όταν οι ερευνητές κατέγραψαν τι είχε απομείνει στους δίσκους μετά το μεσημεριανό γεύμα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των φρούτων είχε αυξηθεί κατά 18% και η κατανάλωση των λαχανικών είχε αυξηθεί κατά 25%. Η πιθανότητα ένας μαθητής να καταναλώσει πλήρη τη μερίδα των φρούτων ή των λαχανικών αυξήθηκε κατά 16% και 10% αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε ο Andrew Hanks, αυτή η χαμηλού κόστους, αποτελεσματική προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ολοένα και αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας. Το 2012 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εισήγαγε κανονισμούς προκειμένου τα σχολικά γεύματα να είναι πιο θρεπτικά. Ωστόσο, τα παιδιά δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να καταναλώνουν τις πιο υγιεινές τροφές.
Σύμφωνα με τον Andrew Hanks, αυτή η μετατροπή στο χώρο, όχι μόνο διατηρεί την επιλογή, αλλά μπορεί να καθοδηγήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δια βίου τη συνήθεια να επιλέγουν και να καταναλώνουν πιο υγιεινές τροφές, ακόμα και όταν βρεθούν αντιμέτωπα με λιγότερο υγιεινές επιλογές. Πρότεινε, επίσης, ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικές και σε κυλικεία νοσοκομείων, οίκους ευγηρίας, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.

Πηγή: Journal of Pediatrics, news release, Feb. 22, 2013
http://healthfinder.gov/News/Article/673657/smarter-lunchroom-may-lead-to-healthier-choices