Η διασκέδαση και οι φίλοι απαλύνουν τον πόνο του καρκίνου του μαστού

Η διασκέδαση και οι φίλοι απαλύνουν τον πόνο του καρκίνου του μαστού

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δηλώνουν ότι έχουν ανθρώπους με τους οποίους περνάνε όμορφες στιγμές, ή ότι έχουν “θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον πόνο και άλλα σωματικά συμπτώματα, σύμφωνα με μια μελέτη του Kaiser Permanente που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment.
«Αυτή η μελέτη παρέχει ερευνητικές ενδείξεις ότι η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στα σωματικά συμπτώματα,» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Candyce H. Kroenke του Kaiser Permanente. Η μελέτη, η οποία είναι μεταξύ των πρώτων που εξέτασε το πώς ακριβώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, διαπίστωσε ότι και η υποστήριξη σε πρακτικά θέματα (όπως βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια) ήταν από τα πιο χρήσιμα για τα άτομα σε προχωρημένο σταδίου καρκίνο.
Από τα διάφορα είδη κοινωνικής υποστήριξης, η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία ορίζεται ως η διαθεσιμότητα άλλων ατόμων για να κάνουν μαζί διασκεδαστικά πράγματα, ήταν ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της σωματικής ποιότητας ζωής. Όσες γυναίκες δήλωσαν ελάχιστη ή καμία θετική αλληλεπίδραση ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής και χειρότερα σωματικά συμπτώματα.
“Η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση συσχετίστηκε σημαντικά με κάθε διάσταση της ποιότητας ζωής,” γράφει η Kroenke και συνεργάτες της. “Δεδομένου ότι η διάσταση αυτή καθορίστηκε από τη διαθεσιμότητα κάποιου με τον οποίο οι γυναίκες μπορούσαν να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν, είναι πιθανό η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση να επιτρέπει στις γυναίκες να ξεχάσουν για λίγο την αγωνία του να είσαι ένας ασθενής με καρκίνο.”
Η επίδραση της υποστήριξης σε πιο πρακτικά ζητήματα – όπως η βοήθεια στις δουλειές, η συνοδεία στο γιατρό, ή στα ψώνια – ήταν επίσης σημαντική. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα τέτοιας στήριξης είχαν 2,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι η ποιότητα της ζωής τους ήταν χειρότερη από το μέσο όρο.

Πηγή:
Kaiser Permanente (2013, May 9). Fun and friends help ease the pain of breast cancer. ScienceDaily. Retrieved June 3, 2013, http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2013/05/130509091219.htm